bildirgec.org

css hilesi hakkında tüm yazılar

css’de uzman olmanızı sağlayacak 20 css dersi

pinkfloyd | 14 February 2009 17:25

CSS’yi kodlamak kolay olabilir ancak buna rağmen her kodcuyu delirtebilecek bazı konseptleri de bulunmaktadır. Bu yazımızda kimilerine göre zor olan ancak anlaması oldukça kolay olan CSS derslerini bir araya getirerek CSS bilginizi bir adım daha ileriye taşımanıza yardımcı olacak dersleri inceledik.

1. CSS Sekmeler ve Navigasyon

1.1. Genişleyebilen CSS Sekmeleri Dersi
Genişleyebilir CSS sekmelerinin anlamı, sekmenin içerisindeki metnin uzunluğuna göre genişleyebilen sekme başlıklarıdır. Kodun özünde start.gif ve end.gif adında iki adet görsel bulunuyor. start.gif görseli boyutu genişletmek için kullanılırken end.gif görseli değişmeden kalıyor.

1.2. Gelişmiş CSS Menüsü
Bu rehberde Photoshop’taki watercolor efektini nasıl tasarlayabileceğiniz anlatılmış. Bu rehber size adım adım bir menü tasarımını nasıl kırpabileceğinizi ve ardından CSS kullanılarak nasıl onları bir araya getirebileceğinizi gösteriyor. Pek çoğunuz muhtemelen dikey ya da yatay menünün CSS ile nasıl kodlanacağını bilyorsunuzdur. Gelin şimdi bunu bir sonraki seviyeye taşıyarak CSS’nin position özelliğini kullanan gelişmiş bir menü tasarlayalım.

öğrenilmesi gereken 15 css hilesi

pinkfloyd | 27 January 2009 11:25

Web tasarımcıları ve geliştiricileri olarak zamanla, anahat hedeflerimize ulaşmamıza yardımcı olması için pek çok CSS hilesini ve ipucunu öğreniriz. Bu tekniklerin bir listesini yapmaya kalksanız, projenizin yoğunluğuna göre yüzlerce hileyi bir arada toplamanız gerekebilir. Ancak bu yazıda bulacağınız 15 önemli css hilesi, web geliştiricilerinin karşılaştığı sorunların pek çoğunu giderebilecek kalitededir.

1. Bağıl (relative) pozisyonlanan element içerisinde mutlak (absolute) pozisyonlama
Mutlak pozisyonlanan bir elementi bağıl pozisyonlanan bir element içerisine yerleştirdiğinizde, onun pozisyonu kendisine en yakın olan üst elementin pozisyona göre belirlenecektir. Bu, özellikle bir elementi sayfanızda belirleyeceğiniz bir noktaya sabitlemek istediğinizde oldukça kullanışlı bir hiledir, örneğin başlık (header) damgaları (badge) gibi.

Pozisyonlama hakkında daha fazla bilgi alabileceğiniz siteler:

2. Z-index ve pozisyonlama
z-index kimi zaman geliştiriciler arasında çözümü zor olan bir bulmacaya dönüşebilir. Genellikle bir div elementini diğer bir elementin üzerine yerleştirmek için çok yüksek z-index değerleri atayan tasarımcılarla karşılaşırsınız. Burada unutmamamız gereken, z-index elementinin “position” değeri atanmamış bir element üzerinde çalışmayacak oluşudur. Eğer siz de uyguladığınız z-index kuralının işlevsel olmadığını düşünüyorsanız, kuralı uyguladığınız elemente ‘position: relative’ ya da ‘position: absolute’ değerlerini ekleyin.

Z-index hakkında daha fazla bilgi alabileceğiniz siteler: