bildirgec.org

css frameworks hakkında tüm yazılar

Her Web Tasarımcısının Öğrenmesi Gereken 9 Önemli CSS Yeteneği

pinkfloyd | 18 July 2009 11:49

Bu yazı giriş ve orta seviyedeki CSS öğrencilerine hitab etmektedir. Eğer CSS’yi sıfırdan öğrenmek istiyorsanız, o zaman muhtemelen pek çok teknikle, hile ile ve ders ile karşılaşmışsınızdır. Bu yazıda, her web tasarımcısının bilmesi gereken pek çok temel CSS yeteneklerine dair kendi yaklaşımımı yansıtmaya çalıştım. Aşağıdaki makaleleri gerçekten seviyorum ve bu sebeple sizlerle paylaşmaya çalıştım. Umarım beğenirsiniz.

1- CSS Anahatları Oluşturmak

2- Stilleme ve Listeler Kullanma

Çevrimiçi CSS Araçları Listesi

pinkfloyd | 24 February 2009 21:38

Günümüzde CSS kullanmayan site sayısı gittikçe azalırken buna ters orantılı olarak gelişen CSS araçlarının sayısı da gün geçtikçe artıyor. Her yeni bir araç, CSS geliştiricilerinin projeler üzerinde harcadıkları zamanı azaltmaya ve daha verimli kodlama yapmalarını hedefliyor.

İşte tam da bu noktada Back to Essentials web sitesi, İnternet üzerindeki CSS araçlarına yönelik bir liste hazırlamış. Ben de ilgilenen bildirgec okurları için bu yazıyı yayımlama gereği hissettim. Umarım işinize yarar.

Yazıtipleri

Typetester

Ekranda farklı yazıtiplerini karşılaştırabilmenize yarayan bir uygulama.

Em Calculator

Em Calculator, küçük bir JavaScript aracı olup genişletilebilir ve erişilebilir CSS tasarımları oluşturmanıza yardımcı oluyor. Pixel değerindeki verileri bağıl em birimlerine dönüştürüyor.

960 css çatısına yakından bakış

pinkfloyd | 15 February 2009 15:13

CSS çatılarının (framework) sayısı her geçen gün biraz daha artıyor. CSS çatıları özellikle CSS ile kod yazmak konusunda henüz kendisini yeteri kadar geliştirmemiş olanlar için kimi zaman oldukça kullanışlı bir hal alabiliyor. Ancak bazı CSS profesyonellerine ve diğer dillerin programcılarına göre CSS, üzerine bir çatı geliştirilmesi gerekecek kadar zor bir dil değil.

Eğer herhangi bir CSS çatısı üzerine bir rehber okuduysanız, ilgili rehberlere bırakılan pek çok yorum yukarıdakilerle aşağı yukarı aynıdır. Benim görüşüm bu tip yorumların büyük çoğunluğunun bir miktar tatminsizliğe bağlı olduğu yönünde. 960 üzerinde biraz zaman geçirdikten sonra, web uygulamalarınızı geliştirirken size ne kadar zaman kazandırabileceğine inanamayacaksınız. Hiç olmazsa ilgili çatıyı sadece bir 10 dakikalığına inceleyin. Her zaman klavyenizin delete düğmesine basabilirsiniz ancak bunu yapacağınızdan şüpheliyim.

Artıları

  • Geliştirme zamanını önemli ölçüde kısaltıyor.
  • Temiz ızgara yapısına sahip.
  • Farklı tarayıcılar üzerinde problemlerle karşılaşma ihtimaliniz çok düşük. Bulduklarınızı da kolayca düzeltebilirsiniz.
  • Pek çok kişinin söylediğinin aksine “abartılmış” değil. Burada 3-4 KB’den bahsediyoruz arkadaşlar! Bu tip stillemelerinin pek çoğunu zaten neredeyse tüm web uygulamalarında kullanıyorsunuz.
  • Karmaşık anahatları kolayca oluşturun.

Daha Hızlı Şablon Oluşturabilmek İçin Kullanılabilecek 9 CSS çatısı

pinkfloyd | 09 February 2009 09:45

Çatılar (Framework) JavaScript ve PHP geliştirme aşamasında sıklıkla kullanılırlar ve CSS için de gittikçe popüler hale gelmeye başladılar. Çalışma alanınızı iyileştirmeye ve çabucak şablon oluşturabilmenize yarayan bu çatıları kullanarak farklı tarayıcılar üzerinde yaşanabilecek olası problemlerden de korunmuş olursunuz. Özellikle WordPress ve benzer içerik yönetim sistemleri için seri üretim şablon oluşturan kesimler, bu tip çatılara sırtlarını dayamaktadırlar. Neden siz de onlardan biri olmayasınız? İşte bu işlem için kullanabileceğiniz 9 adet CSS çatısını aşağıda sizler için listeledim.

  • BluePrint
    CSS geliştirirken harcanan zamanı azaltmayı hedefleyen bu CSS çatısı, üzerine projenizi inşa edebilmeniz için kolay kullanımlı bir ızgara sistemi, işe yarar bir tipografi ve hatta yazdırma için bir stil şablonunu da beraberinde sunuyor.
  • SenCSs
    Anahat dışındaki her şey için CSS çatısı sloganı ile yola çıkan SenCSs, özellikle kendi anahattını oluşturmak isteyen ancak onun dışındaki herşey için önceden tanımlı bir çatıyı kullanmak isteyenler için geliştirilmiş bir CSS çatısı.

öğrenilmesi gereken 15 css hilesi

pinkfloyd | 27 January 2009 11:25

Web tasarımcıları ve geliştiricileri olarak zamanla, anahat hedeflerimize ulaşmamıza yardımcı olması için pek çok CSS hilesini ve ipucunu öğreniriz. Bu tekniklerin bir listesini yapmaya kalksanız, projenizin yoğunluğuna göre yüzlerce hileyi bir arada toplamanız gerekebilir. Ancak bu yazıda bulacağınız 15 önemli css hilesi, web geliştiricilerinin karşılaştığı sorunların pek çoğunu giderebilecek kalitededir.

1. Bağıl (relative) pozisyonlanan element içerisinde mutlak (absolute) pozisyonlama
Mutlak pozisyonlanan bir elementi bağıl pozisyonlanan bir element içerisine yerleştirdiğinizde, onun pozisyonu kendisine en yakın olan üst elementin pozisyona göre belirlenecektir. Bu, özellikle bir elementi sayfanızda belirleyeceğiniz bir noktaya sabitlemek istediğinizde oldukça kullanışlı bir hiledir, örneğin başlık (header) damgaları (badge) gibi.

Pozisyonlama hakkında daha fazla bilgi alabileceğiniz siteler:

2. Z-index ve pozisyonlama
z-index kimi zaman geliştiriciler arasında çözümü zor olan bir bulmacaya dönüşebilir. Genellikle bir div elementini diğer bir elementin üzerine yerleştirmek için çok yüksek z-index değerleri atayan tasarımcılarla karşılaşırsınız. Burada unutmamamız gereken, z-index elementinin “position” değeri atanmamış bir element üzerinde çalışmayacak oluşudur. Eğer siz de uyguladığınız z-index kuralının işlevsel olmadığını düşünüyorsanız, kuralı uyguladığınız elemente ‘position: relative’ ya da ‘position: absolute’ değerlerini ekleyin.

Z-index hakkında daha fazla bilgi alabileceğiniz siteler:

Web Tasarımcıları İçin Kullanışlı 12 CSS Framework’ü, Şablonu ve Kod Sitesi

pinkfloyd | 23 January 2009 11:33

“Eğer düzenli olarak web siteleri oluşturan ve geliştiren kişilerden biriyseniz, o zaman şablon (template) oluşturma, kullanışlı kodları arşivleme ve bunun gibi diğer şeyler hakkında düşünmeye başlamalısınız. Özellikle bu gibi şeyleri geliştirme işlemi süresini kısaltmak için yapmalısınız, bu sayede her yeni bir proje başlangıcında bu şablon üzerinde gerekli değişiklikleri yaparak aynı şeyleri tekrar tekrar yazmak zorunda kalmazsınız. Ancak bu tip kod parçacıklarını ya da başkaları tarafından hazırlanmış eserleri projenizde kullanmaya başlamadan önce mutlaka ama mutlaka indirdiğiniz ürünün lisans sözleşmelerini okuyun… Pek çok geliştirici ve tasarımcı, Internet üzerinden ücretsiz olarak dağıttıkları içeriği çoğunlukla bireysel kullanımlar için ücretsiz, kurumsal kullanımlar için ücretli olarak yayımlarlar.

Yazımın devamında kendimce en iyilerin en iyilerini derlediğim ve web tasarımcıları için gerçekten kullanışlı 12 css framework’ünü, şablonunu ve kod sitesini bulacaksınız.

1. CSSTidy

“CSSTidy açık kaynaklı bir CSS bölümleyicisi ve optimize edicisidir. Komut satırı üzerinden kontrol edilebilen ve Windows, Linux ve Mac için ayrı ayrı sürümleri bulunan bu uygulamanın ayrıca bir PHP betiği de bulunuyor. Gerek masaüstü yazılımı gerekse de PHP betiği aşağı yukarı aynı özelliklere sahip.

Pek çok diğer CSS bölümleyicisinin aksine herhangi bir kurallı ifadenin kullanılmamış olması, tam CSS2 desteği ve yüksek kararlılığı ile CSSTidy, benzerlerinden ayrılıyor.”

Bu bilgiyi kendi siteleri üzerinden çevirdim, zira her şeyi benim açıklayabileceğimden çok daha iyi özetlemiş.

Bazı insanlar derhal şu soruyu sorabilirler: Neden CSS kodumu optimize etmeliyim? Sadece kodunuzun daha temiz olmasının yanısıra ilgili kodları yüklediğiniz sayfaların daha hızlı açılması gibi nedenler hem ziyaretçilerinizi hem de sizi memnun edeceğinden, kodunuzu optimize etmemeniz için herhangi bir sebep bulunmamaktadır.

BluePrint CSS Framework’ünü Kullanmak

pinkfloyd | 30 December 2008 08:46

Türkçe’ye CSS İskeleti olarak çevirebileceğimiz CSS frameworkleri, CSS tabanlı web siteleri hazırlarken bize zaman kazandıran en büyük yardımcımız. Blueprint CSS de en popüler CSS iskeletleri arasında yer alıyor ve geliştiricilere büyük kolaylıklar sunuyor. Ben de bu yazımda daha önce CSS iskeletleri ile çalışmamış kullanıcılara Blueprint CSS ile nasıl kolayca web sitesi oluşturulabileceğini anlatmaya çalışacağım.

Blueprint CSS iskeleti, HTML ve CSS içeren tüm projeler üzerinde çalışırken size zaman kazandıran bir proje. İster statik bir sayfa üzerinde çalışıyor olun, isterseniz Rails ya da PHP gibi sunucu tabanlı betikleri kullanın, BluePrint CSS iskeleti işinize oldukça yarayacaktır.

BluePrint CSS nedir?
Eğer siz de benim gibi bir tasarımcıdan ziyade geliştirici iseniz, o zaman yeni bir projeye başlarken CSS ile ne yapacağınıza karar verme sürecinin zorluklarından ve bu sürecin her yeni bir proje için tekrar ediyor oluşunun zorluğu ve sıkıntısından haberdarsınızdır. Proje ilerledikçe tasarımınız muhakkak değişecektir, ancak siz daha başlangıçtan iyi görünümlü bir tasarım istiyorsunuz. Siteniz için CSS yazmaya başladınız ve Firefox ile Safari üzerinde sorunsuz çalıştığını gördünüz, ama bir dakika, IE’yi unutmayalım. Ardından biraz HTML yazdınız ve tüm boşlukları doğru hesapladığınızdan emin olmak için kodunuzu tekrar tekrar kontrol ettiniz. Süper! Bitti! Üç gün sonra, projenin gereksinimleri değişti ve kendinizi site şablonunu yeniden kodlarken buldunuz. Hmm…

Şimdi, tüm CSS öğelerini yalamış yutmuş muhteşem bir tasarımcı olsanız, ya da bir PSD şablonu üzerinden çalıştığınız için tasarımın değişmeyeceğinden emin olsanız bile, bu öğrenebileceğiniz yeni şeylerin olmayacağı anlamına gelmiyor. İşte BluePrint tam bu noktada devreye giriyor ve size işinize yarayabilecek bir dizi aracı sunuyor.

Zamanınızı yenilikler için harcayın, tekrar etmek için değil

SenCSs: Layout Dışındaki Herşey İçin CSS Framework’ü

admin | 29 December 2008 10:00

SenCSS Logo
SenCSS Logo

SenCSs bir CSS iskeleti olup anahat iskeleti ve ızgara sistemler dışında her şeyi kontrol altına almak isteyen kullanıcılar için geliştirilmiştir. İskeletin desteklediği öğeler arasında:

  • yaz tipleri ve boyutları
  • dolgular (padding)
  • marjlar (margin)
  • renkler
  • tablolar ve listeler
  • başlıklar, alıntı blokları (blockquote) ve geri kalan her şey yer alıyor.

SenCSs‘nin formlar için de desteği bulunuyor. Bu sayede web tabanlı formlarınız daha güzel görünüyor. Framework’ün gelecek sürümlerinde daha iyi form desteği vaadediliyor.

web tasarımcıları için 28 adet kopya kağıdı

agurbuz | 09 September 2008 09:01

(Cheat Sheets) kopya kağıtları sayesinde hafızanızı tazeler ve zamandan tasarruf sağlarsınız. öğrenmek istediğiniz araç/yapı hakkında başlangıç için hızlıca bilgi almak ya da karşılaştırma yapmak için de kullanabilirsiniz.

genelde programcılar ve programlar için kopya kağıtları hazırlarnır. bildirgecte arama yaparak bunlara ulaşabilirsiniz.

sixrevisions sitesi ise web tasarımcıları için 9 bölümden oluşan 28 maddelik bir kopya kağıtları listesi oluşturmuş.

Photoshop

1. Photoshop CS3 Keyboard Shortcuts Cheat Sheet

Yükle: PDF (Windows) , PDF (Mac)

2. Keys for using the Layers palette (HTML)