bildirgec.org

crypto hakkında tüm yazılar

Rubik Güvenlik

norepinefrin | 22 February 2008 12:30

Şifreyi Çözün
Şifreyi Çözün

Usb diskinizi ya da bilgisayarınızı ya da herhangi değerli bilginin olduğu bir şeyi güvenli olarak saklamak mı istiyorsunuz? Bütün bunları yapmak için retina taraması ya da parmak izi tanıma gibi birçok yöntem ortaya atılmış ve şu an kullanılıyor. Ama şu sunulan yöntem diğerlerinden çok farklı ve eğlenceli. Rubik küpü ile istediğimiz şeyi şifreliyoruz ve kübü çözebilen şifreyi çözmüş oluyor. Kübü hemen çözerim diyenler için ufak ekranlara istediğimiz fotoğrafları koyup sıralamayı da biz belirleyebiliriz, hatta işi abartıp bir de zaman sınırlaması koyabiliriz.

Rengarenk Şifre
Rengarenk Şifre

Tasarımcısı, Cheng-Li Hung
Kaynak; 1

‘Görevimiz Tehlike’ tadında Bir Flash Bellek

yenibirnickistiyorum | 27 July 2007 09:41

IronKey USB flash bellek, ismine yakışır sağlamlıkta bir ürün. Sağlamlığı, fiziksel özelliklerinden ziyade yazılım ve donanım boyutlarında kendisini gösteriyor. Eğer çok önemli bilgiler taşıyor ve yanlış ellere geçmesinden endişe duyuyorsanız bu ürün yazılım ve ‘donanım’ desteği ile izinsiz erişimlere karşı aşılmaz bir kale gibi. AES CBC modunda şifreleme gerçekleştiren ve cihaz içinde yer alan bir cip olan Cryptochip sayesinde bilgileriniz güvenlik altına alınıyor.

IronKey izinsiz girişlere karşı kendisini, bu cip sayesinde koruyor. Bilgisayara takıldığında açılış şifresi isteyen cihaz, 10 yanlış giriş denemesinden sonra -aralarda çeşitli uyarılarda bulunarak tabi- hey bayta yazıp-silme işlemi gerçekleştiriyor ve içindeki tüm veriyi geri döndürülemez kılıyor. Yığın şifre denemesi olarak isimlendirebileceğimiz Brute-force metoduyla şifre kırma denemelerine karşı da savunma geliştiren cihaz, bu tür bir saldırı tesbit ettiği anda yine tüm veriyi siliyor. Bu işlem yazılımsal denemelerin yanında donanıma eklemeleride kapsıyor. Kendi şifresini koruduğu gibi istediğiniz web site şifrelerini de kaydeden ürün, başarılı girişle beraber kendi çipine kaydettiği kullanıcı adı-şifre eşleşmeleri sayesinde sorgulama olmaksızın web sitelerine giriş yapabiliyor. Artık beni hatırla seçeneğinin tehlikeli yanını unutabilirsiniz yani 🙂 Daha bir çok özelliği bulunan ürün 1Gb-2GB ve 4Gb modeleri ile satışta. Fiyatlar ise 79$-109$ ve 149$ olarak belirtilmiş.

Yurdun Malı Herkes Onu Kullanmalı

zabun | 24 June 2006 11:41

Hacettepe Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi Hacettepe Teknokent kapsamında bulunan Z-Sistem, “i-Bekçi” adındaki ürünü ile bilgi ve iletişim güvenliği alnında adını duyurdu. E-Devlet uygulamalarında Bilgi ve İletişim Güvenliği (BİG) için ihtiyaç duyulan donanım ve yazılımı üreten söz konusu şirket bir çok devlet kurumunun bilgilerini senelerdir koruyor.

  • Geniş Alan Ağı Yönlendirme (WAN routing),
  • Güvenli sanal ağ (VPN),
  • Paket eleği (statefull packet inspection / firewall),
  • Ağ adres çevrimi (NAT) / kapı numara çevrimi (PAT),
  • Hat sığa yönetimi (bandwidth management),
  • Hat sığa önceliklerdirme (traffic priorization),
  • Hat yük dengeleme (load balancing)
  • Yedekli ve yük paylaşımlı iletişim (load balancing and failover)