bildirgec.org

coşkun göğen hakkında tüm yazılar

Güncel Haberler

queennothing | 04 November 2010 14:05

  • Tokyo Üniversitesi, Japon yönetmen Akira Kurosawa‘nın tamamlanmamış üç senaryosunu bulduğunu açıkladı. Kurosawa uzmanları, yönetmenin bütün projelerini toparlayacaklarını belirttiler.
  • Türk Sinema Filmleri Ansiklopedisi hazır. 1914 senesinden 2009’un sonuna dek vizyona giren Türk Filmleri’ni barındıran 4413 sayfalık ansiklopedinin basım tarihi henüz belli değil.
  • Ülkemizde de galası yapılan Jean-Luc Godard‘ın yeni filmi “Socialism“, Godard severleri hayal kırıklığına uğrattı.
  • Alman Kültür Merkezi, Uluslararası İstanbul Kısa Film Festivali işbirliğiyle 13 yönetmenin katılımıyla ‘Bugünün Almanyası’ başlığı altında bir seçki düzenliyor. 13 kısa yapımdan oluşan etkinlik, 8-14 Kasım tarihleri arasında Beyoğlu Alman Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek.
  • Pera, İspanyol Sineması’nı ülkemize getiriyor. İspanyol Sineması’nda ‘Korku’ ve ‘Fantastik’ başlığı altında beş yapımın ve çeşitli kısaların gösterimini yapmayı planlayan Pera, etkinliğin 5-14 Kasım tarihleri arasında olacağını açıkladı.
  • Bildiğiniz gibi MGM, iflasın eşiğindeydi. Bir süre önce açıklanan habere göre şirket, kapanmayacak, yeni projeleri sinemaseverlerle buluşturmaya devam edecekmiş.
  • Coşkun Göğen, Nuri Alço ve Şahin K, “Günah Keçisi” adlı projede birleştiler. Filmin Ocak ayında vizyona girmesi bekleniyor.

Türk sinemasındaki unutulmayan kötü adamlar

gorcun | 13 March 2010 10:44

Türk sineması ve seyircisi genelde iyi karakterleri sever, ödüllendirir. Göreceli olarak tartışmaya açık bu ‘iyi’ karakterler genelde düzgün görünümlü, duyarlı, güçlü, çevresine saygılı ama gerektiğinde herkesten kötü olabilen, tabiri caizse hayranlık uyandıran ideal tiplerdir. En son Oscar ödüllerinde de gördüğümüz üzere akademi başta olmak kaydıyla bir çok sinemasever yabancı kötü karakterlere de büyük hayranlık besliyor. Hatta (olması gerektiği gibi) onları ödüllendiriyor. Bu sayede Amerikan sinemasındaki etkileyici kötü karakterlerin popüler kültüre yansımasının yanı sıra çoğu kişi onları kendilerine idol belirliyor. Ama bu yazıda kötülüğüyle ün salmış Türk karakterleri ve özdeşleşmiş isimleri incelemek istediğimden başka bir yazıda değinmek üzere Amerikan sinemasından uzaklaşmak ve ülkemizde çoğu, idol olmaktan nasibini alamamış hatta zamanında başarılı oyunculuklarından dolayı hor görülmüş isimleri sinepil’de anmak niyetindeyim. Türk sinemasında etkili rollerden, figüranlara kadar yüzlerce filmde oynamış bir çok kötü adam bulunduğundan hepsini bir yazıda ayrı ayrı incelemek mümkün değil ama en çok bilinenlerden arka planda kalanlara kadar bir çok ismi anmaya çalışacağım.

Erol Taş
Erol Taş

1- Erol Taş: 1928 yılında doğmuştur. Türk sinemasında kötü adam denilince adeta sözlük anlamında kullanılan bir isim olan oyuncu tesadüfen bir kavga sayesinde başladığı oyunculuk kariyeri boyuncu iyi ve kötü bir çok karakteri başarıyla canlandırmasına rağmen ‘kötü adam’ olarak ün salmıştır. Bu duruma iri yapısının yanı sıra sert yüz hatları ve bakışları da neden olmuştur kuşkusuz. Oyunculuk yeteneği fiziksel avantajlarının ötesine geçerek onu gerçek kötü adam sanılma sanrısını yaratmış dönem dönem seyirciden ciddi tepkiler de görmüştür. Ancak zamanla değeri anlaşılmış olumsuz tepkiler olumlu eleştirilere dönüşmüş. Kariyeri boyunca aldığı bir çok ödül ve önemli filmlerini buradan görebilirsiniz.

Cem Yılmaz evreninde bir gezegen : ”G.O.R.A”

gorcun | 04 May 2009 15:12

G.O.R.A
G.O.R.A

Cem Yılmaz sineması ‘nın ilk örneği olan G.O.R.Afilmi 2004 yılında Cem Yılmaz tarafından yazılıp Ömer Faruk Sorak tarafından çekildi. 5 yıl önce sinemalara gelen bu uzay macerası aslında Cem Yılmaz hayranlarının alışkın olduğu espri ve şakalarının çoğunu içeriyordu. Şovlarında yaptığı uzayla ilgili esprilerden, tiye aldığı insan tiplerine kadar hepsi filmde yer alıyordu.

Film Arif (Cem Yılmaz) adlı karakterin turizm alanında faaliyet gösteren bir tüccarken uzaylılar tarafından G.O.R.A gezegenine kaçırılıp oradan dünyaya dönmek için verdiği mücadelede yaşadıklarını anlatır. Gezegenin etkili isimlerinden Komutan Logar’la girdiği mücadelede birde aşk macerası olan Arif’e kaçırılmış bir Türk olan Bob Marley Faruk(Rasim Öztekin) ve 216adında bir robot (Ozan Güven) yardım ederler. Film Cem Yılmaz’ın mizahına yakışır şekilde absürd ve komik karakterlerle doludur.

G.O.R.A
G.O.R.A

Bob Marley Faruk başlı başına ayrı bir film olabilecek bir karakterken bunun yanısıra yine Cem Yılmaz’ın canlandırdığı erotik film yönetmeni Erşan Kuneri (ünlü aktör Sean Connery ‘nin isminden gelen), Komutan Logar ‘da filmde yer alan ilginç karakterler olarak görülebilir. Arif ‘in aşık olduğu kız Ceku rolünde Özge Özberk, Logar ‘ın yardımcısı Kuna rolünde Şafak Sezer, Garavel rolünde Özkan Uğur , Cezmi Baskın , İdil Fırat, Erdal Tosun gibi daha bir çok ünlü ve başarılı oyuncuda filmde yer alıyor.

Tecavüz Ondan Sorulur(!)

fReewave | 22 March 2008 03:07

Yaşım küçüktü o zamanlar Daha cinsellik ne demek bilmezdik ki tecavüzden haberimiz olsun.Ama istisnasız her gün elinde içki şişeleriyle dolanan beni Freddy kruggerdan bile daha çok tedirgin eden bu şahıs çıkıyordu karşıma.
Sonraları artık dimamızı engelleyen yaş sorunu ortadan kalktı.Ama bu adam hala piyasadaydı.Hala değiştirmedi gülüşüyle film içinde bir sahnede gözüktümü o filmde çok ilginç şeylerin olacağını kestirmek zor değildi.Aslında o dönem aynı zamanda annelerimiz içeri gelir mi? acaba diye kapıları gözetlediğimiz döneme denk gelmekte.
Adı artık akıllara kazanmıştı kendisi Tecavüzcü Coşkun lakaplı Coşkun Göğen’di.
Aslında tamamen sapkınlık ve dengesizlik göstergesi olan “tecavüz” ün nasıl oluyorda bir fenomeni oluşuyordu.Bu hiç bir zaman yargılanmadı.

Coşkun Göğen sadece bir oyuncuydu aslında ama bu lakap onun üstüne kaldı.Kendisi başarılı sinema yaşamı boyunca da birçok yeşilçam Filmine imza attı.Bazı unultulmazları arasında ;

gibi filmlerde akıllarda yer eden ve bir dönem gençliğinin gönlünde çok farklı bir yerde bulunan insandır kendisi.1946 doğumlu olmasına rağmen bu enerjisinin nereden geldiğini tahmin etmek zor olmayacaktır.Özledik seni Coşkun Abi…