bildirgec.org

cinema4d hakkında tüm yazılar

Cinema4D ve Modelleme Dünyasındaki Yeri

yuxelmurat | 06 August 2010 13:33

cinema4D Logo
cinema4D Logo

2004 yılında okula ve 3d model dünyasına giriş yaptığımda ortalıkda dolaşan 2-3 program ismi vardı. Bunlar autocad , 3d max , archicad vb.

Fakat aslında 3d tasarım dünyasının 2-3 programla sınırlı olmadığını, tasarlanabilecek ne kadar çok şey varsa tasarlamada kullanılacak program sayısında o kadar çok olduğunu zaman içinde öğrendim.

cinema4D 11.5 araba modeli
cinema4D 11.5 araba modeli

kullandığım ve bence rakipsiz olan modelleme programı Cinema 4D’dir. Bunun sebeplerini;

1- dakikalar içinde hakim olabilinecek bir arayüze sahip olması.
2- diğer programlar ile tam uyum sağlayabilmesi.
3- 3ds, obj, dxf, vb dosya türlerinin hepsini destekler. bu dosyaları açabildiği gibi çizimleri bu türler ile dışa aktarabilmekte.
4- mimari modelle programları içinde avrupanın en fazla lisansa sahip olan ALLPLAN ile tam uyum ile çalışabiliyor.
5- Autocad veya 3dmax için yapılmış tüm kütüphane çalışmalarını kullanabiliyor olması.

3D Animasyonlar – İlham Kaynağı

lazaronnie | 02 June 2009 14:00

3 boyutlu modelleme + yazılımları üretildiğinden bu güne sinema sektörü bu gelişmeden oldukça fazla faydalandı. Bunun yanında reklam filmleri ve çizgi filmler de bu gelişmelerden olumlu etkilenen alanlar arasında.

Modelleme denildiğinde akıllara illaki animasyon filmler gelmemeli. Bugün eğlence sektörü dışında onlarca alanda bilgisayar destekli modelleme olanağı yoğun olarak kullanılmaktadır.

3d
3d

Örneğin büyük inşaat projeleri artık sadece mühendislere özel yağlı çizim kağıtları ve anlaşılması zor proje evraklarında değil bire bir boyutlarıyla modellenerek görücüye çıkıyor ve hatta inşaat daha bu haldeyken daire satışları başlayabiliyor.

Veya genetik mühendisleri, katlanarak kimyasal bileşik oluşturması mümkün olan bazı proteinlerin + çeşitli kombinasyonlarda metabolize olduklarında ne şekilde tepki verebileceklerini veya ne şekilde katlanmaya meyilli olduklarını ancak bu hadisenin canlandırılması ile (simülasyon) fikir sahibi olabilmektedirler. Bu iş için ise bolca hesaplama gücü ve bolca zaman gerekiyor. Daha fazla bilgi almak için stanford üniversitesinin küresel çapta faaliyet vermekte olan protein simülasyon projesi folding@home‘a bir göz atabilirsiniz.

Bunun dışında artık gezegen konumları ve hatta yüzlerce ışık yılı uzağımızdaki galaksilerin bile konumları yapılan matematiksel ölçümlemelere dayanarak üretilen simülasyonlarla tahmin edilmektedir.

Bu kadar dedikodu yeter diyorsanız aşağıdan merak ettiğiniz bir resime tıklayıp söz konusu animasyonu online (bilgisayarınıza yüklemeden) izleyebili, çalışmayı yapmış sanatçının diğer işlerine de bir göz atabilirsiniz. İyi seyirler…

Green and Clean
Green and Clean