bildirgec.org

çello hakkında tüm yazılar

Çello Dinle…

admin | 08 December 2009 17:09

Çello çalan var mı? Bende çalmıyorum, hatta hiç denemedim. Birkaç defa canlı dinledim.
Peki, nedir çello?
İlk örnekleri 16.yüzyıl’da Fransa’da ortaya çıkmış. Çello,( ya da Viyolonsel) kadın vücuduna benzeyen yaylı bir müzik aletidir. Bu çalgı viyola, keman ile aynı familyadan. Keman’a benzemekle birlikte daha büyük bir çalgıdır. 1.20m uzunlukta ve en geniş kısmı 40cm civarında. Çello yere dayanan çubuğu ile çello sanatçısının bacakları arasına alınarak çalınır. 20.yy.da ünlü besteciler, Çello’yu bir solo enstrüman olarak görmeye ve geliştirmeye başladılar.

Türkiye’de “4 Kadın 4 Çello= Cellisima” adlı grup, klasik müzik ile popüler müziği sentezleyerek yorumluyor.

Bir de “Apocalyptica” grubuna bakalım.

Sinemada Faşizmin Tarihçisi…

| 30 January 2009 10:37

resim:profile.myspace.com
resim:profile.myspace.com

Bernardo Bertolucci (16.03.1941- )
Bertolucci, yazar ve sinema eleştirmeni Attilio Bertolucci’nin oğlu. Parma’da dünyaya gelen ve babasının izinden gitmeyi düşünen genç Bertolucci, edebiyat fakültesine yazıldı. Üniversiteye devam ederken yazdığı “Gizem Arayışında” adlı şiir kitabı ile 1962 yılında önemli edebiyat ödüllerinden olan Vieareggio ödülünü kazandı.

Bertolucci ilk yönetmenlik denemesini, 1961 yılında tanıştığı Pier Paolo Pasolini’ye ‘Accatone’ (Dilenci-1962) adlı filmin yönetiminde asistanlık yaparak gerçekleştirdi. Bu işten sonra 22 yaşındaki Bertolucci, yönetmen olmaya karar verdi ve üniversite tahsilini yarım bıraktı. Aynı yıl içinde tamamladığı ilk yapıtı, ‘La Commare Secca’ (Sıska Vaftiz Anası-1962) adlı filminde bir fahişenin öldürülmesi olayını anlatan Bertolucci; bu filmi amatör oyuncularla çekti.

Yönetmen, ikinci filmi ‘Prima Della Rivoluzione’ (Devrimden Önce-1963/64) ile eleştirmenlerin ilgi noktası oldu. Bununla beraber kendi çevresinden kurtulmayı başaramayan, orta sınıf bir gencin öyküsü seyirciler tarafından tutulmadı ve Bertolucci parasal sıkıntılarla karşı karşıya kaldı. Ünlü yönetmen, sinema çalışmalarına bu sebepten ötürü dört yıl ara verdi.

Faşizme karşı 1969-1970 yıllarında çevirdiği iki filmle Bertolucci, İtalyan faşizmini irdelemeye başladı. ‘La Strategia Del Ragno’ (Örümceğin Stratejisi-1969) adlı filmin konusu: Babasına bir faşizm kurbanı olduğunu ve siyasal geçmişinden dolayı öldüğünü düşünerek tapan bir oğul, onun bir hain olduğunu öğrenir. Bertolucci, burada ince ince hesaplanmış bir anlatım yöntemi kullanmıştır. Alberto Moravia’ nın romanından uyarlanan ‘II Confarmista’ (Konformist-1970) adlı filmi ile Bertolucci, kendi ifadesine göre “Faşizmi burjuvazinin bir hastalığı olarak” tarif eder.

tango

biSGen | 28 October 2008 08:16

bugün sizlere benim izlerken-dinlerken büyük keyif aldığım bir dans ve müzik türünden, devamındaysa bu tarz için türkiye’de oldukça doyurucu bir içerikle yayın yapan birkaç siteden bahsedeceğim; tango…

biraz eskilerde 2004 yılında, TV8‘de “duyguların ritmi tango” belgeselini hazırlayıp sunan gamze istanbulluoğlu’nun deyişiyle, “duyguların ritmi” olan tango, 1800’lü yılların sonlarında Arjantin’in başkenti buenos aires’in kenar mahallelerinde başlayıp neredeyse tüm dünyaya yayılmış bir müzik ve dans türü… tango’ya “aşkın ve tutkunun dansı” diyenler de var bu arada…

4’10”

donakisot | 05 December 2007 08:16

İçimden dozerler geçiyor, rutin dozunu aşmış
Ve bir hilti, bir tilki kurnazlığında, beynimin loblarında
Biliyorum – aslında, rahme daha yeni düşmüş bir ‘bilmek istiyorum’-
Bu sadece bir şarkı
4’10’’
9/8’lik ritmden uzak
Biraz telliler, veryansın distortion; yakıcı, yıkıcı, yırtıcı
Biraz manik tuşlular, tuş edici depresyon
Biraz hüzünkâr yaylılar, yaylımcı

**********

Kuşatma altında sıkıntılar köşe kapmaca oynuyor içimde
İçimde binlerce çocuk sesi, çocuk parkı, ivedi yağlanmalı bir tahterevalli
Pudra uçuculuğunda saklambaç kokusu
Ebe kim?
Gümeci

Flüt (yan)

biSGen | 25 June 2007 15:45

Özür dilerim bazıları kızıyor ancak böyle (Yan) yazmak zorunda kaldım. Anlayışınız için teşekkürler. Bu konu özellikle müzikle ilgili forumlarda çok tartışıldı ve ben çok yoruldum. En nihayetinde “Kelimeler : gerçeğin beceriksiz avcıları” sözünden yol alarak anlayış talebimi yineliyorum. Genel olarak flüt denilince hele ki müzikle uğraşmayan insanların aklına hemen okullarda öğretilen “Blokflüt” geliyor. Oysa o tanımlama da yanlış bir tanımlamadır. Zira “Blokflüt” bir topluluk adıdır ve Soprano, tenor,alto, bass gibi çeşitli türleri vardır. Okullarda kullanılan flütler –çoğunlukla- bu topluluğa ait soprano flüt’tür. Neyse uzatmadan gireyim konuya; daha önce keman ve çello eğitimi için nota paylaşımı yapmıştım. Bu seriye Flüt için nota bulabileceğiniz bazı sayfalarla devam etmek istiyorum.

müzik eğitimi / çalgı eğitimi ve notasyon paylaşımı

biSGen | 19 June 2007 22:14

keman
keman

notasehpası
notasehpası

merhaba arkadaşLar… biLdirGeç yakLaşık 3 aydır takip ettiğim bir yer ve doğrusu neden daha önce farketmemişim diye hayıflandırıyor beni… aradığınız pek çok şeye uLaşabiLiyorsunuz. Ancak farkettim ki müzik eğitimi / çalgı eğitimi ve notasyon paylaşımı konulardında sanki biraz kıraç gibi ( umarım yanıLıyorumdur ) ben de bu aLanlarda bir payLaşım yapmaya karar verdim. bakın mesela burada keman için çeşitLi çaLışmalar gördüm ve payLaşmayı uygun buLdum..
Ana başLıkLar
ScaLes ( gamlar )
Etüdes
Technique