bildirgec.org

bor madeni hakkında tüm yazılar

Türkiye’nin Geleceği Bor Madeni

gkhaslan | 17 March 2011 16:59

Bor bir tür kimyasal elementtir. Dünya’da az miktarda bulunan bor elementi suda çözünürlülük özelliği sayesinde bazı bölgelerde yüksek miktarda bulunabilmektedir. İçeriğinde bazı mineraller vardır. Bu mineraller özellikle boraks ve kernittir. Ülkemizde bu kimyasal mineraller bazı yörelerimizde aşırı şekilde bulunmaktadır. Özellikle bulunduğu yerler Balıkesir, Kütahya ve Eskişehir üçgenidir. Bor alüminyum elementi ile kimyasal olarak aynı sınıfta yer almaktadır. Bu özelliği ile metal bir element olarak düşünülmektedir. Ancak metal olmayan karbon ve silikon elementlerinin de özelliklerini gösterdiği için yarı metal bir element olarak kabul edilmiştir.

Bor Zenginiyiz Ama Ne Kazanıyoruz?

| 23 March 2007 10:02

Bor, geleceğin enerji kaynağı olarak görülüyor.
Bor, geleceğin enerji kaynağı olarak görülüyor.

Bor madenini duymayan yoktur sanırım. Bor için geleceğin enerjisi deniyor. Bor, periyodik tabloda “B” simgesi ile gösteriliyor. Atom numarası 5 olarak geçiyor. Ağırlığıysa 10,81 olup metal ve ametal arası bir element. Aynı zamanda yarı iletken bir madde. Bor’un hakkındaki daha fazla teknik bilgi burada mevcut.
Bor, doğada tek başına bulunmuyor. 100’den fazla çeşidi bulunmakta. Daha çok doğada tuz şeklinde bulunuyor. Bor madenlerini Türkiye’de Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü çıkarmakta. Yalnız Türkiye’de şu an bor madenini tamamen işleyecek teknoloji yok. Türkiye, dünya rezervinin %73’ünü taşımakta. İkinci sırada Amerika gelmekte. Sırasıyla Şili, Arjantin, Peru, Bolivya, İtalya bor zengini ülkeler arasında bulunuyor. Türkiye çıkardığı bor madenini yarı ham halde yurtdışına satmakta ve bu bor madeni orada tekrar işlenmekte.
Amerika’nın bor almaya ihtiyacı yok. Hatta, Amerika boru işleyip otomobil yakıtı haline getirmeye bile başlamış durumda. Chrysler firması ürettiği Natrium adlı araç gücünü bor madeninin işlenerek yakıt haline getirilmiş halinden alıyor. Şirketin sayfasında verdiği habere göre araç bir yakıt hücresiyle 500 km yol gidebiliyor. Aracın 0-100 km hızlanması 16 sn. sürüyor. Toplam sürati 129 km/s. Tek yapılması gereken uygun teknolojiyle gerekli yakıt istasyonlarının üretilmesi ve aracın ikmâl yapmasının sağlanması. Yani bildiğimiz benzin istasyonlarından farkı yok.
Bor madenin çıkarmak için gerekli teknoloji dediğim gibi bizde mevcut yalnız işleyecek teknolojimiz tam olarak yok. Sağdan soldan bize mevcut teknolojinizi verinde biz işleyip site satalım da dersek zaten millet bize olmadık yeriyle güler herhalde. Şimdi burada da iş bizim mühendislerimize düşmekte. Artık onlar bir yolunu bulacaklardır umarım.
Bor sadece yakıt üretiminde kullanılmıyor. Nükleer sanayiinden tutunda ilaç sanayiine, inşaat sektöründen tekstil sektörüne kadar bir sürü kullanım alanı mevcut. Hatta sitede bilgiye göre mumyalamada da kullanılıyormuş. Yalnız ben konuyu fazla araştırmadım.
Bor’un daha da yaygınlaşmasıyla pekte çevreci olmayan fosil yakıtlar tarihe karışmaya başlayacak. Nitekim çevre kirliğini hat saffaya çıkaranda yine bu yakıt türü. Borsa çevreye zarar vermemekte.
Scientific American Dergisi, Amerika’da ki tüm arabaların önümüzdeki 20 yıl boyunca bor madenleriyle çalışsalar dahi dünya rezervlerinin sadece %5’ini tüketeceğini açıklamış. Yani anlayacağınız bor madeni çok hesaplı bir maden. Az miktarla çok miktarda enerji elde edilebiliyor. Umarım Türkiye’de boru çıkarmakla kalmaz ve işlemeyede başlayabilir. Lakin ülkemizin bu tür enerji kaynaklarına ve gelecekte enerji alanında daha çok söz sahibi olması için bu tür teknolojilere ihtiyacı var. Saygılar…