bildirgec.org

bobin hakkında tüm yazılar

Elektromanyetik Silahlar

zabun | 06 June 2009 19:11

Daniel Eindhoven isimli tasarımcı, mermileri elektromanyetik etki ile atan bir silah yapmış. Eindhoven tasarımı için, yaklaşık 40 saat çalışmış ve 100 Euro harcamış. Silahta kullanılan 42g’lık mermiler, manyetik alanda çekime yakalanan metalden yapılmış ve içlerinde barut bulunmuyor. Elektronik bir devre, yüksek voltaj sağlayabilen kondansatörlerden gelen elektriği bobinlere uygun zamanda iletiyor. Sarımdan elektriğin geçişi ile aniden oluşan manyetik alan, mermiyi şarjörden çekip 18J kinetik enerji ve 110km/s hızla namludan fırlatıyor. Bir sonraki atış için kondansatörler, şebeke güç kaynağıyla 8, pillerle 90 saniyede şarj oluyor. Bu şekilde silah, şarjöründeki 14 mermiyi yarı-otomatik olarak atabiliyor.

[hackedgadgets] [video youtube]

film çekimlerinin havalı aleti klaket…

| 21 March 2009 16:20

Filmde montaj aşamasında önem arz eder. Klaket, filmde görüntü ile sesi eşleştirmek için kullanılır ve montajcıya gereken bilgileri verir. Klakete şakşak da denilir. Üzerindeki bilgiler filmin, yönetmenin, görüntü yönetmeninin adları, sahne, plan ve çekim sayıları, ses çekim sayısı ve film ve ses bandı bobin numaralarıdır. Ses, sinemada en önemli anlatım öğesidir. Montajcı, ses bandındaki klaket sesini görüntüdeki kare ile eşler. Buna senkron (eşleme) yapmak denir.
Klaket nasıl verilir:
Sette; kamera asistanı klaketi, açık şekilde, kamera objektifinin önünde tutar. Yönetmen yardımcısı “ses kayıt” der ve ses teknisyeni teybini çalıştırır ve “akıyor” der. Ardından kamera operatörü kamerayı çalıştırır ve o da “akıyor” der.Bu işaretten sonra kamera asistanı, yüksek sesle klaketin üzerindeki bilgileri okur; “Sahne 24 A, çekim 1” der ve diğer bilgileri de okuduktan sonra klaketin yukarıda duran çubuğunu sertçe kapatır ve koşarak kameranın arkasına geçer. Çekim bitene kadar orada bekler. Film çekimlerinden bildiğimiz Klaket kullanımının amaçı basit görünse de aslında montaj aşamasında oldukça önemlidir.

www.istanbul.com
www.istanbul.com

Basit Bir Elektrik Motoru Yapalım!

zabun | 26 June 2008 22:12

Elektrikli cihazlara merakınız var ama onların nasıl işlediğini anlamakta güçlük mü çekiyorsunuz? Evlerimizdeki elektrikli cihazların yüzde sekseni, bir çeşit elektrikli motor aksamına sahiptir. Hatta standart bir bilgisayarda bile 6 kadar elektrik motoru bulunmakta. Anlaşılan elektrikli cihazları çalışma prensiplerini anlamanın yolu, elektrik motorlarını anlamaktan geçiyor. Bu mantıktan yola çıkarak, basit bir elektrik motoru yapmanın faydalı olabileceğine inanıyorum. Herkesin evinde bulabileceği malzemelerle oluşturulabilecek basit bir motor için -teferruatları atarsak- ana malzemeler şöyle:

Sadece bir pil ve vida kullanarak elektrik motoru yapın

nehuse | 15 September 2007 20:05

Ortaokulda fen bilgisi dersinde anlatılan basit bir elektirik motorununçalışma prensibini az çok hepimiz biliriz.

elektirik motoru
elektirik motoru

Bir mıknatısın arasına yerleşrilen bobine elektirik akımı verildiğinde akımın yönüne göre bobine bir kuvvet uygulanır ve harekete geçer.
Şu videoda ise bu deney iyice basitleştirilmiş bir pil ve bir vida kullanarak basit bir elektirik motoru nasıl yapılır bu videoyu seyrederek öğrenebilirsiniz..