bildirgec.org

binbir gece masalları hakkında tüm yazılar

Romanda Vak’a ve Olay Örgüsü

kahvekokusu | 09 November 2009 09:20

Daha önceki yazımda roman sanatında anlatıcının kimliği ve işlevi üzerinde durmuştum. Romanın genel yapı itibariyle bir anlatıcı ve anlatı üzerine kurulduğunu söyledik. Ancak anlatıcı romanda bir araç özelliği taşır. Romanın amacı ise bir olayı ya da vaka’yı okuyucuya sunmaktır. Vaka kelimesinin sözlük anlamı : Olup geçen şey, demektir. Romancı romanın epik yapısını bu olup geçen şeyle kurar. Vak’a anlatıma dayalı masal, hikâye, roman gibi türlerin asli elamanıdır. Geleneksel roman anlayışında çok önemli yer tutan vak’a, modern ve post-modern romanda mümkün olduğunca soyutlanmaya ya da tecrit edilmeye çalışılsa da tamamen ortadan kaldırılması mümkün değildir. Vak’a en güzel tarifle bir mağazanın vitrinidir. Romanın diğer unsurları yani zaman, mekân ve kişiler vak’a etrafında yerini alır. Bir romanda peş peşe dizilen vak’a parçaları romanın anlatı sistemini oluşturur. Kimi zaman okuduğumuz romanı bir çırpıda karşı tarafa özetlemememizi sağlayan hadise budur. Peki, akla hemen şöyle bir soru gelebilir: Her romanda vak’a var mıdır? Elbette vardır. Vak’asız bir roman düşünülemez. Az veya çok, er veya geç, her romanda vak’a ile karşılaşırız. Ahmet Hamdi Tanpınar‘ın Huzur romanında bir vak’a ile karşılaşabilmek için oldukça çok beklemek gerekir. Buket Uzuner’in Kumral Ada – Mavi Tuna romanında çok sık olarak yeni bir vaka ile karşılaşmak mümkündür. Roman sanatı ise belli vak’a grupları etrafında oluşturulur:

‘ Binbir Gece Masalları ‘

| 05 November 2008 18:00

Bir varmış bir yokmuş, masallar diyarında Binbir gece masalları varmış…
Eser(ORTA ÇAĞ); Şehrazat’ın hükümdar kocası Şehriyar’a anlattığı hikâyelerden oluşur.
Hikâyelerin doğuşunun özü; kral Şehriyar, bir gün karısının kendisini aldattığını öğrenmiş.O kadar öfkelenmiştir ki, bütün kadınların sadakatsiz olduğunu düşünerek, kadınlara büyük bir kin beslemiştir… Önce kendisini aldatan karısını öldürtür. Vezirine, her gece için yeni bir gelin getirmesi emrini verir. Her gece yeni bir gelinle birlikte olan Şehriyar, birlikte olduğu her kadını tan vakti idam ettirir…

Vezirin akıllı kızı Şehrazad bu duruma son vermek ister. Önce Şehriyar’ın eşi olmak için aday olur, sonra evlenirler. Şehrazad kardeşinin yardımınıda alarak, her gece Şehriyar’a hikayeler anlatmaya başlar, tam şafak vaktinde, hikâyenin en heyecanlı yerinde hikayeyi yarım bırakır, Şehriyar merak içinde kalır..
Merakını gidermek için her gece Şehrazad’ın idamını erteler. Kitabın tamamı, Şehrazad’ın Şehriyar’a anlattığı hikayelerle doludur…….. Böyle böyle derken Şehrazad, 3 erkek çocuk dünyaya getirir. Uzun yıllar sonra Şehriyar’ın öfkesi geçmiş ve artık karısının sadakatine inanmıştır.Bununla birlikte verdiği emri kaldırır. KAYNAKÇA……

Hikayelerin hepsinde farklı konular işlenmiştir.
Eserin içeriğindeki tüm hikayelerin de ayrı ayrı filmleri çekilmiş.