bildirgec.org

arpa hakkında tüm yazılar

Bira

snail | 13 October 2010 16:20

Arpa,buğday ya da çavdar ,şerbetçi otu ve su karışımı ,kendi içerisinde alkollü veya alkolsüz pek çok çeşiti bulunan bir içecektir bira.Diğer alkollü içkiler gibi hayata bakış açımızda,çoğunlukla içinde bulunduğumuz ruh haline göre, olumlu veya olumsuz doğrultuda(ekseriyetle olumlu ) geçici değişimlere mahal verir.

cam bardakta zarif bira
cam bardakta zarif bira

İyi bir bira için en önemli bileşen malt tır. Bira yapımında kullanılan malt yukarıda belirtilen tahılların ( Arpa,Buğday,Çavdar) bellirli rutubet ve sıcaklıkta yaklaşık bir hafta süreyle çimlenmeye bırakılması ve sonrasında kavrularak kurutulması ile oluşan ölü tahıllardır.Arpa bu tahıllar içerisinde en fazla tercih edilenidir.Bunun sebebi kimyasal birleşenlerinden ötürü daha iyi bir şekerlendirme sağlaması,sert kabuğundan ötürü haşerelere ve küfelenmeye karşı dayanıklı oluşudur.Maltın kavrulma süresinin uzunluğu birarnın rengini ve elbette tadını belirler.Biraya acımsı ve aromatik tadı veren,bir diğer bileşen olan şerbetçiotudur. Şerbetçiotu Türkiye’nin kuzey doğusunda seyrek olarak yetişir asıl anavatanı ise Kuzey Amerika’dır.İlaç sanayi ve kozmetik sanayide de kullanılan şerbetçiotu,kendirgillerden dir.Bira için tercih edilen kısmı dişi çiçekleridir.

şerbetçiotu
şerbetçiotu

Bira yapımında, malt öğütülerek suyla karıştırılır,belirli sıcaklıkta bekletilen karışım arpanın özünde bulunan maddelirin çözümlenmesiyle şıra adı verilen yarı homojen bir hal alır..Bu karışım süzüldükten sonra kaynamaya tabi tutulur, şerbetçiotu da kaynama esnasında ilave edilir.Kaynama işlemi tamamlandıktan sonra fermantasyon tanklarında beklemeye alınan karışımın maya ile etkileşimi sağlanır. ( Bira mayası hızla çoğalabilen mikroskobik bakterilerdir-kaldı ki bütün bakteriler mikroskobiktir-değilmidir ?)Bu etkileşim sonucunda alkol açığa çıkar. Bütün bu işlemlerin sonunda düşük sıcaklıklarda bekletilen sıvıya artık bira adı verilebilir,ve unutulmamalıdır çoğumuzunda bildiği gibi bir bira asla satın alınamaz ancak kiralanabilir.

uzay da üretilen biraya ne dersiniz

maydesign01 | 01 February 2010 19:40

space barley (uzay arpası)
space barley (uzay arpası)

bilim adamları uzayda yetiştirilen arpadan bira ürettiler.Rus Bilimler akademisi ve Japon bira firması ortaklığı ile üretilen biraya Space Barley (uzay arpası) adını verdiler.Normal biralardan tat,renk ve protein bakımından hiçbir fark içermeyen biraların Altı şişelik paketi 115 dolar olarak belirlenmiş.haberin ayrıntısı için tıklayın.

space barley (uzay arpası)
space barley (uzay arpası)

WHİSKY

A D A L I | 26 January 2010 13:52

Kendine has aroması ve yakıcı tadıyla vazgeçilmez olan, içkilerin en serti olmasının yanında en asillerinden biri olarak da anılan, “Ateş Suyu” unvanı ile bilinen viskinin öyküsünü dinlemeye ne dersiniz?
Viskinin öyküsü, 15. yüzyıldan başlatılabilir. Yazılı kaynaklardan edinilen en eski bilgi, İskoçya’da bilinen ilk viskinin 1494’te Frair John Carbought tarafından 8 fıçı maltla yapılmış olduğudur. Fakat çok daha gerilerede gidilebilir.

MS. 5. yüzyılda İspanya’dan İrlanda’ya gelen keşiş St. Patrick, Fransa’dan edindiği damıtım tekniklerini İskoçya ve İrlanda’da uygulamıştır. Ortaya çıkan sonuca “gaelic” dilinde hayat suyu anlamına gelen “usquebaugh” denmiştir. Bu kelime zamanla fonetik olarak değişime uğramış ve “usgue” yani “whisky” ye dönüşmüştür. İskoçlarla İrlandalılar arasında viskiyi kimin bulduğu konusundaki rekabet bugün de devam etmektedir.
VİSKİNİN HAMMADDESİ: Viskinin ana vatanı neresi olursa olsun hammaddesinin tıpkı bira gibi Arpa ve su olduğu rahatlıkla söylenebilir. Hatta viskinin mayalanmış bir içki olan biradan elde edildiğini söyleyebiliriz. Bira ile arasındaki farkın damıtma işleminde gizli olduğunu da söylemeden geçmeyelim. Öncelikle arpa olmak üzere, çeşitli tahıllardan elde edilen hamur, malt, daha sonra sulandırılarak “mayşe” haline gitiriliyor. Bundan mayalanmayla elde edilen bira ısıtılıp damıtılıyor ve 70 derecelik alkollü olan ilk ürün ortaya çıkıyor. Daha sonra bu sıvı sulandırılarak 43-45 derecelik viski ortaya çıkmış oluyor.
VİSKİ NASIL İÇİLMELİ: Viski içimi ile ilgili yanlış

bilinen bazı gerçekler vardır. Bunlardan en yaygın olanı viskinin kola ya da buz ile tüketilmesidir. Oysa ki viskinin tadını alabilmek için viskiyi sek ya da sadece çok az su ile tüketmek uygundur. Viski bir sofra içkisi olmadığı için her yerde her şekilde ve hemen her tülü aperitif ile tüketilebilir. Yine de badem, fıstık, bitter çikolata gibi aperitifler viskinin yanına en çok yakışanlardır. Viski içerken tüketilmemesi gerekenlerin başındaysa sulu yemekler gelir. Bu, içkinizin tadını almanızı engeller. Viskinin bir başka önemli özelliği de diğer içkiler kalabalık gruplarla tüketilirken keyfi katlarken viskinin yalnızken de rahatlıkla tüketilebilmesidir. Bir başka deyişle viski bir “sırdaş”, “kötü gün dostudur” da denilebilir.
(Viskilerin en iyisi Jack Daniel’s)

Düven

| 06 January 2009 14:53

düven
düven

Kalın, ağır ve bir çift uzun tahtanın alt kısmına çakılan çakmak taşları ile oluşturulan düven, yular ile ata bağlanırdı.

Harman zamanı, geç yatılır erken kalkılır Anadolu’mda. Akşam gezmeleri, misafirlikler uzun kış gecelerine emanet edilmiştir, bahara çıkmadan. Şimdi yeniden kışa hazırlanma zamanıdır.

Erken kalkılır, bu kalkma Güneş’in doğmadığı vakitlerdir daha. El yüz yıkanır, yanan odun sobasının üzerine damlayan su damlacıkları ile beraber uyku açılır ve sıcak ekmek ile kahvaltı yapılırdı.

Viski Hakkında

camoka1 | 15 February 2008 18:04

Bu yazıyı okuduktan sonra, çevrenizdeki insanları viski hakkında her şeyi bildiğinize inandırabilirsiniz ama sakın buna kendiniz de inanmayın. Çünkü viskinin, içilmesi dışında en harika yanı, hemen hemen her konudan hatta sanılanın aksine, şaraptan bile daha çok bilgi malzemesi içermesidir. Ama sıradan bir viski içicisi bunların çoğundan habersizdir. Dolayısıyla bu yazıyı okuduktan sonra gerçekten viski üzerine anlatacak çok şeyiniz olacağından emin olabilirsiniz.

Viski ile ilgili asla unutmamanız gereken iki tane değişmez gerçek vardır :
1. Hiçbir viski diğerine benzemez.
2. Viski içenlerin %99 u kendilerine söylenmedikçe bir viskiyi diğerinden ayırdedemez.

Viskinin adından başlayalım. Orijinalinde whisky ya da whiskey olarak yazılan viski, Kelt dilinde (Keltler Britanya adalarının ilk sakinleridir. İrlandalıların kökeni Keltlerdir. İskoçlar İskandinav kökenlidir, İngilizler ise Germen kökenlidir. Adanın yerlileri İrlandalılardır.) hayat suyu anlamına gelen uisge beatha’dan gelir. Uşki bağh olarak okunan bu kelimeyi biraz zorlarsanız söylerken viski ile aynı sesi verdiğini duyabilirsiniz. Kızılderililerin de amerikaya gelen ilk Avrupalılardan gördükleri bu içkiye ateş suyu dediklerini biliyoruz.