bildirgec.org

anayurt oteli hakkında tüm yazılar

Anayurt Oteli (1987)

queennothing | 29 December 2010 12:43

“Gizli Yüz”, “Aşk Üzerine Söylenmemiş Her Şey”, “Melekler Evi” gibi yapımlardan tanıdığımız Türk Sineması’nın usta isimlerinden Ömer Kavur‘un, Yusuf Atılgan‘ın romanından uyarladığı 1987 çıkışlı filmi “Anayurt Oteli”, Altın Portakal Film Festivali, İstanbul Uluslararası Film Festivali, SİYAD Ödülleri, Venedik Film Festivali, Nantes Three Continents Film Festivali ve Valencia Film Festivali’de çeşitli dallarda ödüllere layık görüldü.

cazibe hanımın gündüz düşleri

kahramancayirli | 19 May 2008 13:04

iyi bir türk filmi, senaryosu özellikle çok iyi.
iyi bir türk filmi, senaryosu özellikle çok iyi.

bugün de size bir türk filminden söz edeceğim: cazibe hanımın gündüz düşleri. irfan tözüm, yönetmeni filmin. macit koperin imzası var senaryoda. ve görünce şaşırdığım bir isim, 90larda şarkı sözü yazarlığıyla tanıdığımız mete özgencil, filmin sanat yönetmeni.

hale soygazi, filmin başrolü. uğur polat, suna selen, macit koper, suat sungur ve nüvit özdoğru filmin diğer oyuncuları. başrolde hale soygazi yerine müjde ar veya derya alabora olsa daha iyi olabilir miydi diye epey düşündüm. ama yanlış anlaşılmasın, hale soygazi canlandırdığı karakterin altından başarıyla kalkabilmiş.

iki roman iki şaheser: yusuf atılgan

kahramancayirli | 12 February 2008 17:14

edebiyatla ilgilendiklerini söyleyip yusuf atılgandan bihaber olanları duymak, garip. anayurt otelini, aylak adamı duymamak ne garip. öykü diyen ağızlar nasıl bilmezler bodur minareden ötesini

yusuf atılgan
yusuf atılgan

bu kadar mı sade ve derin olabilir bir yazarın dili..
oğuz ataya ışık tutan eşsiz yazardır, o..
başka dünyalara gitme özlemini ve taşra sıkıntısını öyle iyi anlatır ki metinlerinde..

en iyi filmimiz hangisi-7

kahramancayirli | 17 April 2007 11:10

ÖMER KAVUR / ANAYURT OTELİ / 1986
Mayıs ayında kaybettiğimiz Kavur’un bu yetkin çalışması, Yusuf Atılgan’ın aynı adlı romanından. Küçük bir taşra kasabasındaki istasyona yakın Anayurt Oteli’nin katibi Zebercet’in (Macit Koper) yalnızlığıdır filmde anlatılan. Kavur, açık alanlarda yaptığı yukarıdan çekimlerle, tören için geçit yapan öğrenci kalabalığının içinde Zebercet’in yalnızlığını büyük bir maharetle hissettirir. Filme “düz bir anlatımı var” diyerek burun kıvıranlar en büyük hatayı yaparlar, düz olan filmin anlatımı değil Zebercet’in zihnindeki kısır döngüdür; filmin anlatımı gayet akışkandır.