bildirgec.org

albino hakkında tüm yazılar

Irk ve insanlık

admin | 01 December 2009 16:03

Bugüne dek ırklar üzerine yapılan araştırmalar üç büyük sonuç verir.

Birinci sonuç: Irklar arasında yalnız deri rengi, saç yapısı, yüz ifadeleri değil, düzinelerce fark olduğudur. Bu fark kemik biçiminden kulak kirinin kıvamına ve vücut kimyasına kadar değişir.

İkinci sonuç: İnsanın evriminde başarılı oluşunun büyük genetik farklar göstermesine bağlı olduğudur. İlk atalarımız yeni bir çevreye göç ettiklerinde içlerinden hiç olmazsa bir bölümü farklı oluşları sayesinde o çevreye uyarak sağ kalabilmiştir.

Üçüncü sonuç: Bir ırkı diğer ırklardan ayıracak kesin bulguların olmadığıdır. Örneğin deri rengi ırkları ayıramaz. Büyük Sahra’nın güneyindeki Afrikalılar ve onların dünyaya dağılmış torunları koyu kahve renklidir. Fakat Hindistan’da antropolojistlerce beyaz ırktan sayılan milyonlarca insanın rengi Amerikan zencilerinden bile daha koyudur. Diğer yandan Kuzey Afrika’da yaşayan birçok insan bir İspanyol, İtalyan veya Lübnanlıdan daha esmer değildir.

Bay Albino’yu Takdimimdir

infirenity | 15 April 2006 05:50

Şimdiye kadar bir albinonun yüzüne dikkatlice baktınız mı hiç? Albinolar hakkında bir fikriniz var mı? Ya da bir albino musunuz, yani böbreklerinizdeki malpigi tabakası, melanin pigmentini sentezleyemeyenlerden misiniz? Eğer öyleyse buyurun ‘Dublörün Dilemma’sına

Algınız bundan sonra albinoları seçebilir. Çünkü o belki de ilk defa bir romanın kahramanı olmuştur. Entelektüel albino Nuh Tufan her ne kadar ‘Küstahlık etmekten bedensel bir kaderle men edilmiştim’ diyorsa da -ki küstahlık onun men edemeyeceği özelliğidir; çünkü sanatseverdir- arkadaşı İbrahim Kurban’ın hazırladığı maskelerle istediği yüzü suratına kopyalayabilecektir. Veriler şöyledir: Atipik şizofren, entelektüel, dindar, albino Nuh Tufan; zengin, zeki, dindar, yakın dost İbrahim Kurban; sadece güzelliği iki sayfayla tarif edilebilen Dilara Dilemma ve bebek bezi imparatoru, kekeme ‘talihsiz’ Ferruh Ferman. Buraya kadar her şey filme hazırlıktır. Müziğin temposunu da duyuyorsanız artık film başlamıştır. Nuh Tufan bir dergiye verdiği “Aynı anda iki yerde birden mi olmanız gerekiyor? Bizi arayın’’ ilânına gelen cevapla iş adamı Ferruh Ferman olur. Başta üç beş kuruş para kazanmak için yaptığı bu dublörlük işi onun hayat dilemması olur. Aşkın ya da ayrılığın, paranın ya da yoksulluğun, ölümün ya da kalımın… Tüm bunlar işin görünen macera tarafıdır. Nuh Tufan’ın başkasının kaderini yaşamaya talip olması da felsefi zemini.