bildirgec.org

80 hakkında tüm yazılar

toshiba’dan 1.8 inçte 160gb

schizophrenia13 | 11 September 2009 14:15

toshiba 1.8¨160gb hdd
toshiba 1.8¨160gb hdd

toshiba’nın 1.8¨hdd serisinin yeni modeli mk1634gal, 160gb kapasite sunuyor. aynı serinin 60, 80 ve 120 gb kapasiteli versiyonları da mevcut. uta 100 arayüze sahip disk 4200rpm hızında olup 48gr ağırlıkta. boyutları ise 71×54×5mm.

Bir toplum nasıl okunur?

kahramancayirli | 05 May 2009 11:24

Bir toplum, diğer bir toplumdan hangi özellikleriyle ayrılır ve biz bunu nasıl ölçebiliriz? Maalesef bu soruya verilen en yaygın yanıt, yaklaşık 25 yıldır aynı ismi içeriyor: Geert Hofstede. Hofstede, dört kültürel boyut belirlemiş ve 1967 – 1973 yılları arasında 70 ülkeden topladığı verilerle bu dört boyutu rakamlarla ifade edip, ülkeleri birbirleriyle karşılaştırılabilir hale getirmiş. Dört boyutun birincisi, bireysellikkollektivizm, karar verme sürecinde bireyin kendi başına karar alabilirliği ve aile, akrabalar, arkadaşlar gibi referans gruplarının verilen kararı şekillendirişi arasında salınıyor. Türkiye’nin bu ölçüden aldığı skor 1980 yılı için 46’ymış. Yani kollektivizme bir parça daha yakın bir toplum.İkinci boyut, güç uzaklığı, toplumdaki hiyerarşiyi, merkezileşmeyi ve ast-üst arasındaki güç mesafesini ölçüyor. Ülkemiz bu kriterden 63 puan almış, yani güç uzaklığının biraz yüksek olduğu bulunmuş.Bir diğer boyut olan erkeksilik-dişilik ise erkeksi toplumların başarı ve sonuç odaklı, dişi toplumlarınsa, sonuç değil süreç odaklı olduğu öngörüsü üzerine kurulu. 1980 verilerine göre 44 rakamı çıkıyor karşımıza, bu da demek oluyor ki, Türkiye, dişi özellikler gösteren, süreçi biraz daha fazla önemseyen bir toplum.Belirsizlikten kaçma (.doc), bu yazıda üzerinde tartışılacak bir diğer boyut. Ülkemiz bu ölçüde 88 puan alıyor, yani harekete geçmek / yeni bir işe girişmek için çevreden bilgi toplama düzeyimiz çok yüksek. Hofstede, bu boyutlara daha sonra “kısa ya da uzun vadeye dönüklük”ü de ekledi, ancak bu boyut için Türkiye verisi mevcut değil.Bu uzun girizgahı yaptıktan sonra verilerin güvenilirliği, toplumumuzun heterojen yapısının ayrıca değerlendirilmesi gerektiği gibi noktaları da dışarıda bırakıyorum.

Daha bireyci, erkeksi, belirsiz ve kısa vadeli bir toplum

Keşke bu boyutları değerlendiren ve güncel veriler üzerinden hesaplanan yeni çalışmalar yapılsa. O zaman rakamlar üzerinden karşılaştırma imkanımız olurdu ve görece daha somut tespitler yapabilirdik. Oysa ben burada daha farklı bir yönteme kalkışıp toplumumuzdaki 25 yıllık gelişimin bu rakamları hangi yönde ve ne derece değiştirebileceğini tartışmaya çabalayacağım.

80’lerde çocuk olmak

ex choice | 02 December 2008 08:03

nostalji rüzgarının en şiddetli estiği dönem onların çocukluklarıydı.şimdilerde o dönemleri onların çocukluklarını anlamak bile farklı olsa gerek.onların çocukluklarında ya da gençleklerinde msn,internet gibi şeyler yoktu.peki neler vardı.işte onlar.

Roboreptile

ashg | 17 August 2008 13:40

80’lerin sonu 90’ların başında başında çocuk olan olanlar hemen hatırlayacaklardır. 90’lı yılların ortasında Steven Spielberg’in yönettiği “Jurassic Park” filminin etkisiyle de muazzam bir dinazor çılgınlığı yaşanmıştı. Tarih öncesi dev canlıların etinden sütünden yararlanılmış, dergileri, maketleri oyuncakları vs. bir sürü ürünleri yapılmıştı. WowWee‘in ürünü “Roboreptile” ise bu “dinazor zihniyetinin” hi-tech bir yorumu. Birçok oyuncak fuarından ödüllerle dönen Roboreptile, tam bir sürüngen gibi tasarlanmış. Eklemleri sayesinde yürüme, zıplama, hızlı koşma gibi atraksiyonların dışında, saldırı anında iki ayağının üzerine de kalkabiliyor ve kuyruğunu bir kırbaç gibi kullanabiliyor. Roboreptile yirmi adıma kadar programlanabiliyor. Kızılötesi donanımı ile görme dışında, seslere ve dokunmaya da duyarlı olan Roboreptile’ın ayrıca “”, “Tok” ve “Uysal” üç modu bulunuyor.

1962 yılında bir düzine yumurta ne kadardı?

ufuboz | 24 May 2008 16:13

Flashback
Flashback

1965’de en çok hangi kitap satmıştı? 1976’da oscar kazanan aktör kimdi? 1982’de yayınlanan diziler nelerdi? 1993’de yılın şarkısı neydi? bu gibi soruların cevaplarını hiç merak ettiniz mi? Genel kültür bilgimizi “flashback” tadında arttıracak bu site , size başlıktaki yumurta sorusunun cevabını içinde barındırıyor.Ama yumurtanın mı tavuktan yoksa tavuğun mu yumurtadan çıktığı sorusunun cevabını bulacak kadar geri gidemiyoruz maalesef.Şimdilik
60lar , 70ler , 80ler ve 90lar hakkında Ekonomi, müzik, Tv, sinema, edebiyat, spor ve haber bilgileri mevcut.