Uluslararası Dünya Astronomi Birliği tarafından “Dünya Astronomi Yılı” ilan edilen 2009, Türkiye’nin de içinde bulunduğu 135 ülkede çeşitli etkinliklerle kutlanacak.

Kuşku, bilimin ana çekirdeğidir.” düşüncesine sahip olan İtalyan bilim adamı Galileo Galilei‘nin (Wikipedia TR) 1609 yılında teleskopla keşfettiği gökyüzünün büyüleyici sırları, bugün, sayıları yüzbinleri bulan matematik ve gökbilim uzmanlarının kapsamlı araştırmalarının verdiği sonuçlarla, diğer gezegenlerin şekli, yapısı ve hatta ‘yaşanabilirliği‘ bile kesin olarak öğrenilebiliyor.

Dünya Astronomi Birliği ve Birleşmiş Milletler’in 2007 yılında “1609’dan 2009’a: Gökyüzü Keşfi’nin 400. Yılı” doğrultusunda “Dünya Astronomi Yılı” olarak kabul edilen 2009, özellikle ebeveynlerden, çocuklarını ‘astronomi’ye teşvik etmesi; ilgilenen gençlerin ve üniversitelerin ilgili bölümünde okuyan öğrencilerin, yıl içinde yapılacak olan gökbilimi araştırmaları ve bilim insanlarının sunduğu özel projeler gibi ilgi çekici içeriğe sahip olan etkinliklere katılması bekleniyor.