Bugün gazetenin birindezeka ve para başlıklı bir haber okudum. Yazının genel özetini aktarıyorum..- yapılan zeka para ilişkisi araştırmasına göre Japonya, Kuzey Kore, Tayvan, Çin, Hong Kong , Singapur dünya [IQ] ortalaması sırasında ortalama 105 puanla ilk sırada yer aldı. 2. sırayı 100 puanla Amerika, Avrupa ülkeleri ile avusturalya ve kanada aldı. ….Türkiye ise bu sıralamada 85 ortalama puanlaGüney Afrika ülkeleriyle aynı grupta yer aldı..
[iq testi] iq olçmek icin kullanilan bir testtir. Bir cok versiyonu vardir, yasa ve cinsiyete gore ayri testler de mevcuttur. iq testleri kesin bir sonuc degil, bir istatistik bilgisi verir. ortalama iq 100’dur, standart sapma 10 oldugu icin 90-110 arasi normal iq, ustu yuksektir. insanlarin %99u 120 ve alti iq sahibidir
ancak görüldüğü gibi türk insanının iq ortalaması 85 ile geri seviyede yer almış.. merak ettiğim ise madem para ile iq arasında bir ilişki var nasıl olupta çin ve çevresi en zeki kesim oluyor. orada kişi başına düşen gelir avrupadakilere göre çok daha az. ve yaşa göre değişebilen bir istatistiki bilginin ortalamasını neye göre aldılar. ülkenin ekonomik durumuna göre mi.