İnternette program sayısı gittikçe artmakta ve program sitelerinde indirebileceğiniz binlerce program var. bu kadar çok seçenek olunca haliyle seçim yapmakta o kadar zor.Benim program seçerken kriterlerim şunlar.1- Bedava olmalı,2- Alanında başarılı olmalı,3- Sık sık güncellenmeli,4- Kullanımı kolay bir arayüzüne sahip olmalı,5- Bilgisayarınıza fazla yük getirmemeli, hızlı olmalı.Sizin işinizi kolaylaştırmak için mutlaka bilgisayarınızda olması gereken bence en iyi 15 bedava programı buraya topladım. başlıyoruz.1- Firefox / Chrome (Web tarayıcı)
Hem firefox hem de google chrome gerçekten çok iyi tarayıcılar. her ikisi de hızlı, kullanıcı dostu ve güvenli. hangisini seçmeliyiz derseniz, benim oyum firefox kullanmaktan yana olacak. çünkü firefox tarayıcınıza sürekli sayısı artan binlerce eklentisi sayesinde birçok özellik (örn: reklam önleyici, şifre yöneticisi, video indirme eklentisi, lisan çeviri, gizli gezinme vb.) ekleyebilirsiniz

Firefox’ un zengin eklenti arşivine buradan ulaşabilirsiniz. Google Chrome eklentileri daha sınırlı olmakla birlikte burada bulabilirsiniz. 2- AVG Anti-Virus (Antivirüs Yazılımı)
AVG Bedava Anti-Virüs dünyadaki en popüler bedava antivirüs yazılımıdır. Yine en çok indirilen antivirüs olma özelliğine sahip.

AVG yi diğer antivirüs programlarından farklı yapan nedir? Kullanımı kolay, sistem kaynaklarını çok az kullanıyor, ve günlük olarak kendi virüs imza veritabanını otomatik güncelliyor.Online alışveriş , online bankacılık gibi işlemleri sık yapıyorsanız AVG bu durumda AVG Internet Security programını öneriyor. Fakat tam bir internet koruması sağlayarak bilgisayarınızı online tehditlere karşı koruyan bu AVG Internet Security maalesef ücretsiz sunulmuyor.

AVG Anti-Virus ücretsiz buradan indirin.3-Auslogics Disk Defrag
Auslogics disk defragment mutlaka bilgisayarınızda olması gereken bir araç. Bu araç sayesinde disk fragmantasyonuna bağlı sistem yavaşlamaları, sistem çökmeleri önlenebilir. Windows’un kendi disk birleştirici varken bunu neden yükleyelim ki derseniz, bu program kesinlikle çok daha hızlı ve çok daha etkili.

Kullanımı çok kolay, analiz aşaması yok ve benzeri olan birçok programdan çok daha hızlıBuradan indirebilirsiniz.4- Glary Utilities (Sistem Yönetimi)
Glary Utilities bünyesindeki araçlarla koruma, temizleme, onarma, bilgisayarınızı hızlandırma gibi birçok işi hallediyor ve sisteminizin performansını arttırıyor, en güzel yanı da tüm bunları ücretsiz yapıyor. Tek bir tıkla sistem optimizasyonu seçeneği mevcut , otomatik olarak optimizasyon ve onarım işlemini yapıyor. Karmaşık seçenekler yok, sadece tek tıklamayla bilgisayarınızı hızlandırın.

Glary Utilitiesi benzer programlardan farklı kılan ve her bilgisayarda bulunmasını gerektiren içinde bulunan 15’in üzerinde faydalı araç.Bunlardan bazıları:- Program Kaldırma Aracı- Başlangıç (Startup) Yöneticisi- Hafıza Düzenleyici- Menü Yöneticisi- Kayıt Defteri Aracı- Gereksiz Dosya Silme Aracı- Silinmiş Dosyaları Kurtarma Aracı- Dosya Şifreleme/Şifre Kaldırma- Çift Dosya Bulma- Dosya Bölme ve Birleştirme Aracı

Unutulmaması gereken bu tip programlar kullanmadan önce bir sistem geri yükleme noktası almak. İşler ters giderse bu şekilde bilgisayarınızı önceki duruma geri dönderebilirsiniz.Not: Kurulum esnasında Ask Search Bar kurulumu seçeneği otomatik işaretlidir, bu işareti kaldırmayı unutmayın.
Buradan indirin.5-Malwarebytes Anti-Malware(Spyware Önleme)
İndirme sitelerinde en çok indirilen programlar arasında çünkü çok basit bir araç fakat çok önemli işler başarıyor. Bilgisayarınızı spyware, hijackers, keyloggers ve benzeri zararlı yazılımlara karşı koruyor ve parada istemiyor.

Malwarebytes yazılımını öne çıkaran geniş kütüphanesi sayesinde sizi tehditlere karşı koruyor, öyle ki bu tehditler çoğu zaman başka spyware tarama araçlarıyla saptanamayabiliyor.Hem bedava hem de ücretli versionları var. İkisi arasındaki fark ücretli versiyonda gerçek zamanlı koruma mevcut, bu şekilde daha spyware bilgisayarınıza ulaşmadan sizi uyarıyor.Buradan indirin.6- IZArc (Universal Archiver/ Extractor)
Bu sıkıştırma programı hem popüler (ZIP, RAR, ACE, 7-ZIP, TAR vb.) hem de fazla popüler olmayan (IMG, ACE, TZ, GZ, TAZ vb.) sıkıştırma formatlarını destekliyor.

Bu yazılım size popüler sıkıştırma programlarının (Örn: WinZip, WinRar vb.) yaptığı her şeyi sağlamakla birlikte ek özellikler ve çok sayıda formatı destekleme özelliği ile ön plana çıkıyor. Neredeyse görebilieceğiniz her türlü sıkıştırılmış dosyası bu programla açabilirsiniz.Bu kadarla da kalmıyor, bu program sayesinde aynı zamanda ISO, BIN, CDI, NRG gibi CD imaj dosyalarını açabilirsiniz. Bunu yapan başka bir sıkıştırma programı var mı? Benim bildiğim kadarıyla yok.Not: Bu programı kurarken paltalk otomatik kurulumunu yapmaması için “recommended” seçeneğindeki işareti kaldırmayı unutmayın.
Buradan indirin.7- Google Picasa Software ( Resim Yönetimi)
Picasa otomatik olarak PC nizdeki tüm resimleri bulur ve saniyeler içinde organize eder. Çok iyi bir resim yöneticisi, düzenleyicisi ve göstericisidir.Picasa ile sadece resimleri organize etmekle kalmıyorsunuz, kırmızı göz gibi birçok problemleri de giderebiliyorsunuz. Bitmedi resimlere effect ekleyebiliyorsunuz ama çok daha ilginç bir özelliği var. Resimler arasında kişiye göre gezinebilirsiniz çünkü yüz tanıma özelliği mevcut.

Ek olarak bir başka güzel özelliğide siz resimlere değişiklik yapsanızda picasa’nın her resmin orijinal halini saklaması.Özellikleri anlatmakla pardon yazmakla bitmiyor. Ama ben başlıcalarını aşağı yazıyorum- Slayt gösterileri hazırlama- Resimleri içindeki insanlara göre organize etme- Fotoğrafları klasör, albüm veya içindeki insanlar göre gezebilme- Google Maps üzerinde fotoğrafları etiketleme- Kırmızı göz, ışık, renk gibi sorunlar için tek tıkla düzeltme- Fotoğraflarınızı iyileştirmek için 12 güzel efekt.Daha fazla bilgiyi bu videoyu izleyerek bulabilirsiniz.Google takımı Picasa için kılavuz hazırlamış.Programı buradan indirin.8- doPDF (PDF Yazıcı – PDF Oluşturma Aracı)
Hemen hemen herkes en az bir dokümanı PDF formatına çevirmek istemiştir. Bu işi kim en kolay yapar derseniz, işte karşınızda harika bir program, doPDF. Bilgisayarınıza sanal bir yazıcı kuruyor, siz dokümanı yazdırırken yazıcı olarak doPDF seçiyorsunuz ve yazdırdığınız doküman PDF dosyası olarak kaydediliyor, bu kadar basit ve kolay.

Bir word dosyası, Excel tablosu, resim veya başka bir dokümanı pdf formatında kaydetmek için tek yapmanız gereken yazıcı seçeneklerinden doPDF’ yi seçip sonrasında yazdırmak.Çözünürlüğü 72 dpi den 2400 dpi ye kadar değiştirebilirsiniz ve asıl önemli olan PDF lerde yazı özelliği korunuyor, yani oluşturulan PDF de yazıları arama, seçme, kopyalama gibi işlemleri gerçekleştirebilirsiniz.Buradan indirin.9-Memento ( Post-it Not Alma Programı)
Muhtemelen hiç duymadığınız bir program. Memento basitçe bilgisayarınız için post-it notları programı diyebiliriz. Çok basit ve kullanışlı bir araç.

Eğer görev listesi yapmak, hızlı notlar almak istiyorsanız, Memento size çok yardımcı olabilir. Çok düşük sistem kaynağı kullanıyor.Benzerleri olan programlar arasında en iyi ücretsiz araç. Bir PC’den diğerine notlara aktarılabiliyor, tüm notlarınızı Belgelerim klasöründe Memento.notes dosyasında saklıyor.Özellikleri:- Görev çubuğundaki memento iconuna çift tıklayıp hızlı not alma- Masaüstünde notları gösterme/gizleme- Notların pozisyonunu değiştirebilme- Notları açık yada kapalı tutma- Otomatik kaydetme- Not boyutlarını değiştirebilme- Her not için farklı renk- Notları transparan yapabilmeBuradan indirin.10- xVideoServiceThief (YouTube Video Download Aracı)
Şimdilerde neredeyse artık herkes youtube’ da. Youtube video izlemek keyifli fakat indirme seçeneği sunmaması kötü, elbette bunu yapan bir sürü program var. Youtube videolarını indirip sonra bilgisayarınızda, PSP, iPhone, cep telefonu gibi cihazlarınızda izleyebilirsiniz.Bunun için benim favori programım xVideoServiceThief, diğer programlardan ayıran ise indirilen videoyu otomatik olarak istenen formatta kaydedebilmesi.

Bu programla videolar AVI, MOV, MPEG, DIVX, MP4, MP3 gibi birçok formata çevrilebilir.

Sadece Youtube değil daha birçok video sitesinde de video download özelliği çalışmakta.Buradan indirin.11-Mozy (Backup)
Backup almak çok önemlidir. Mozy bu iş için biçilmiş kaftan. Online backup alabilir istediğiniz zaman geri yükleyebilirsiniz, bu sayede önemli dosya ve klasörleri yedekleyebilirsiniz.

Tamamen otomatik bir sistem, bir kere ayarladıktan sonra sizi hiç sıkmadan backup almakta ve daha iyisi seçtiğiniz dokümanlarda değişiklik olursa, yaptığınız değişiklikler backup kopyanızdada gerçekleşiyor. Böylece backup her zaman güncel tutuluyor.

Dosya hatalarında, yanlışlıkla silinme gibi durumlarda, kolaylıkla backup dosyalarınızı geri yükleyebiliyorsunuz.Mozynin hem bedava hemde ücretli servisi var tek fark ücretsiz servis için 2 GB alan sınırı olması ki , zaten çok önemli dosyalar için bu alanda yeterli olur.Buradan kayıt olup kullanabilirsiniz.12-Digsby ( Çoklu Mesajlaşma Programı)
Eğer sosyal ağları aktif olarak kullanıyorsanız ve temel olarak sohbetleşme kullanıyorsanız, bu programı edinmelisiniz. Bu program o kadar çok şey yapıyor ki, örneğin bu programla MSN, ICQ,Facebook, Myspace, AIM, Google Talk, Yahoo gibi tüm popüler kanallarda tek bir Messenger kullanarak sohbet edebiliyorsunuz.

Sadece bu kadar değil Gmail, Yahoo, AOL veya Hotmail posta hesaplarınıza ait mailleri okuma ve cevaplamanızda bu programla gayet basit.

Bitti mi peki, hayır! Örneğin Facebook, Twitter, Myspace hesaplarınız için uyarıları alabilir, durumunuzu belirleyebilirsiniz.Diğer bazı özellikleri:- Sohbet geçmişi kaydı ( arama özelliği ile birlikte )- Dosya transfer geçmişi kaydı- Site sahiplerinin ziyaretçiler ile konuşması için eklenti.Not: Digsby’ i kurarken normalde seçili durumda olan ek programların kutusu önündeki işaretleri kaldırmayı unutmayın.
Buradan indirin.13-VLC Media Oynatıcı
67 milyon kez indirilme ve her saniyede 7 kez indirilme ile en popüler video oynatıcı olma özelliğine sahip.VLC oynatıcının özelliği neredeyse tüm ses ve video formatlarını destekleyen, kısacası neredeyse üzerine attığınız her şeyi oynatan portabl bir multimedya yazılımı. DVD leri de bu programla rahatlıkla izleyebilirsiniz. Bu kadar popüler olmasının asıl nedeni, ek bir codec, program veya codec paketi gerektirmemesi.

VLC oynatıcı kullanımı hem yeni başlayanlar hemde ileri seviye kullanıcıları tarafından rahat kullanılabilen yazılım.Aynı zamanda Youtube videolarını oynatabilir, formatlarını değiştirebilir, altyazı oynatabilir..Buradan indirin.14- Foobar2000 (Müzik oynatıcı)Foobar2000 tüm popüler ses formatlarını destekleyen çok gelişmiş bir ses oynatıcısı. Buna benzer birsürü ücretsiz yazılım mevcut peki bu programın diğerlerinin arasından sıyrılmasını sağlayan nedir?

Görünüme baktığımızda büyük oranda , uyarlanabilir, değiştirilebilir yapıda. Bu kadar değişiklik yapabildiğiniz benzer bir müzik oynatıcı yok. Düğmelerden, arkaplana, menülere, renklere kadar her şey size kalmış.Fakat daha iyisi, sistem kaynaklarını çok az tüketiyor olması, özellikle winamp, Windows media player ile karşılaştırılırsa.iPod ‘ u eklentileri ile destekleyen bu programın portabl versionu da mevcut.Buradan indirin.15-ImgBurn ( CD / DVD İmaj Yazdırma)
Hızlı ve basit bir şekilde disk yazmak istiyorsanız bu programla CD/DVD/HD-DVD/Blu-Ray yazabilirsiniz.

ImgBurn ile yapabilecekleriniz:- Data veya medya dosyalarınızı DVD ye yedekleme- DVD filmleri PC ye yedekleme- Mp3, Wav müzik dosyalarından müzik CD si oluşturma- DVD veya CD nin kopyasını oluşturma- DVD veya Blu-ray oynatıcıda çalışan video diskleri oluşturmaImgBurn neredeyse tüm imaj formatlarını ve tüm disk şekillerini desteklemekte, ve disk yazdırma ihtiyacınızı karşılamakta. Aynı zamanda portabl bir versiyonu olduğu için USB üzerinde de taşıyabilirsiniz.Buradan indirin.BONUS ( +5 program)
16. Revo Windowsun program kaldırma aracının kaldıramadığı programları kaldırmak için önerebileceğim bir program.17. Openoffice: Microsoft Office programın ücretsiz alternatifi. Bazı ayarlarla Microsoft Office in yerini tamamen alabiliyor.18. Foxit : Adobe PDF reader yerine kullanabileceğiniz daha küçük daha hızlı bir program. PDF dokümanı ile sık çalışıyorsanız elinizin altında mutlaka olmalı, bu programla PDF üzerinde word belgesi gibi kelime seçme , renklendirme, altını çizme, resimleri kesme yapıştırma ve daha birçok özellik mevcut . Bu program varken Adobe PDF reader kullananlar bilgisayarı anneannemin düzeyinde kullananlardır herhalde.19. Spyware Terminator Gerçek zamanlı malware koruması yapan , günlük hızlı taraması bulunan alternatif bir program.20. Portable Programlar: USB flash diskiniz üzerinde taşıyabileceğiz geniş bedava program arşivi. Favori programlarınızı yanınızda taşıyın.Sizin için seçtiğim, kulvarında en başarılı bedava 15 program bunlardı, her bilgisayarda bulunması gereken bu programlar umarım sizin de ihtiyaçlarınızı karşılar.Bu yazıyı sevdiyseniz lütfen arkadaşlarınızla paylaşın.Teşekkürler.