Yeni yılla birlikte özellikle Ege bölgesinde çok sevilen deve güreşleri mevsimi başlar. Bunlara Marmara ve Akdeniz bölgelerinde de rastlanıyor.
Plajda ya da denizde gördüğünüz cinsten bir güreş değil, gerçek develerin gerçek develerle kıyasıya, hormonlarının gerektirdiği gibi dövüştüğü bir seyirlik eğlence haline dönüşür.
Tam olarak nereden ne zaman yapılmaya başlandığı bilinmese de, söylenceye göre 200 yıl kadar önce Aydın’da yapılmaya başlandı. Kervancılığın ve göçerliğin çok yaygın olduğu bölgelerde ortaya çıkması da doğal elbette.
Develerin üzerine konulan semere verilen ad havut. Normal ağırlıkları 500-600 kilo olan erkek develer, sahiplerinin besiye çekme yöntemleri sayesinde 1200-1400 kiloya dek çıkıyor. Mevsim sonbahar olduğunda ise, bu develer aradıkları dişi deveyi bulmak için kızgınlaşmaya başladıklarında hemen havutlanıyorlar, rakipleriyle mücadele etmeleri kız peşinde koşmalarına yeğleniyor.
Deve güreşleri ile ilgili daha başka bilgi edinmek, bununla ilgili açılan az sayıda sitelerden mümkün:
yebuzo
12 yıl önce üye olmuş, 2 yazı yazmış. 1 yorum yazmış.
Engelliye alternatif var
yebuzo | 18 December 2006 00:38
Hayatımızın içindedirler ama görünmez onlar. Varlıklarını bilir ama yine de görmezden geliriz. Günlük yaşamda onların varlığını o kadar görmezden geliriz.
Engellilerden bahsediyorum. Gözleri görmeyen bir engellinin sualtında bir denizyıldızına elleriyle dokunduğunda hissetlerini hayal edebiliyor musunuz? Garip bir fantazi mi sizce?
Bunu Türkiye’de yapan bir dernek var, engellilere tatil yapma fırsatı veren, engelli olmayan insanların olağan karşıladığı aktiviteleri yapma olanağı sunan bir dernek: Alternatif Kamp.