bildirgec.org

laraken

12 yıl önce üye olmuş, 4 yazı yazmış. 4 yorum yazmış.

Steam Punk – Buhar Canavarlarının Çağı

laraken | 09 July 2007 13:46

Bilimkurgu aleminin tarih öncesi diye adlandırabileceğimiz sanayi dönemi öncesi eserlerini göz önünde bulundurmadığımız taktirde gerçek anlamda dünyayı sarsan ilk bilimkurgu eserlerinde sanayi döneminin buhar, çelik ve insan emeğinden oluşam muhteşem makinelerinin, onların doğayı yeniden şekillendirmelerinin ve bu olayın nostalji ile yenilik duyguları arasında insanlarda yarattığı ikilemde kalma durumu üzerindeki etkilerinin ne kadar büyük olduğunu görebiliriz.

Marry Shelley tarafından yazılmış olan Frankenstein ilk ve hala en etkili steam punk romanları içerisinde yer alır. Dr. Frankestein’ın yaratısı buhar gücü ile hareket eden bir canlıdır; farklı insan parçalarından oluşan golem buhar ve elektriğin –ilk dönem sanayisinde en büyük güç simgeleri- can verdiği bir ölüdür aslında ve bize yaratımızın kontrolümüzde mi kalacağı yoksa bizi yok mu edeceği konusunda Asimov ve Harbert’a kadar kalıcılığını korumuş olan ilk soruları sordurtur.

SteamBoy – Bir Steampunk Şaheseri

laraken | 05 July 2007 08:49

Steamboy, Katsuhiro Otomo’nun Akira’dan sonra çıkarttığı en sağlam animesi ve şu ana kadar yapılan en pahalı anime olarak akıllara kazınacak bir yapım. 10 yıllık yapım süresi ve 22 milyon dolarlık bütçesi ile animelerin de pixar gibi animasyon stüdyoları ile yarışabileceklerinin sinyallerini vermekle kalmayan bu proje 180.000 çizim, 400 Cg sahnesi ve iki + üç boyut + stop motion tekniklerinin birleşimi ile yapıldığından teknolojik bir çığır da açmakta kendi konusunda.

Teknik detayları geçtiğimizde konusunu oldukça ilginç bulacağınız bir başyapıtla karşılaşıyoruz. Sanayi döneminin yükselişe geçtiği sırada İngiltere’de bir fabrikada çalışan ve kendi çapında bir mucit olan Ray Steam adlı çocuğun eline geçen ilginç bir küre ile başlar film. Buhar teknolojisini dev kazanlar ve ağır sistemlerden kurtaracak ve sınırı olmayan besleme imkanları sağlayacak bu küre ile birlikte Ray’in peşine esrarengiz aile üyeleri, İngiliz Hükümetl ve kürenin finansörü olan vakfın da düşmesi ile macera başlar.

Ana hatları ile bilim kurgu kitapları tarihçesine kısa bir bakış..

laraken | 22 January 2007 11:01

Bilim kurgu adını verdiğimiz edebi akımın tarihi sanılandan çok daha eskiye dayanmaktadır. Bu alanda verilen ilk eserler Lukianos tarafından millattan önce yaklaşık ikinci yüzyılda verilmiştir. Yazar olmuş bir öykü adıyla çıkan kitap dünya dışındaki gezegenlere yapılan yolculukları anlatıyordu ve dönem filazofları ile alay etmek amacı ile yazılmıştı.

Bilim kurgu’nun sonraki durakları için uzun süre beklemesi gerekiyordu. Kepler’in Sombium adlı eseri ya da Voltaire’in Micromega adlı kısa öyküsü dünya dışına yapılan yolculuklar ve insanın farklı ortamlarda yaşayacağı maceralar ile ilgili önemli fakat bilimsel temelden yoksun birer ilk-adım denemeleri idi.

Arthur C. Clarke – Bilimkurgu ile Bilimi Bağdaştıran İnsan

laraken | 16 January 2007 15:05

Bilim kurgu tarihinin en büyük yazarlarından olan Clarke’in hikayesi aslında bilim ile kurgunun iç içe geçtiği, insanlık tarihine yarayan keşifler ve hayal gücü zengin olanları besleyen kitaplarla dolu heyecanlı bir serüven.

1917 yılında Minehead adlı ufak bir İngiltere kasabasında doğdu. 1936 yılında Londra’ya taşındı ve bu hayatının dönüm noktası oldu. Bir yandan eğitimini sürdürürken aynı zamanda bilim kurgu ile ilgili kısa öyküler yazmaya da başlamıştı. 1939 yılında İkinci Dünya Savaşında görev almak üzere orduya alındı. İlk radar operatörlerinden birisi olan Clarke Glide Path adlı romanını –ki kendisi aynı zamanda yazarın bilim kurgu olmayan tek romanıdır- bu zaman diliminde yaşadığı anılara dayanarak yazdı.