Sanal alem çok genişledi ve sınırlarını zorlamaya başladı. İnsanlığın bir araya geldiği bu sanal mahşer meydanından faydalanmak için de bu işten ekmek kazanan ya da vurgun yapan insanlar değişik yöntemler geliştirdiler. Misal olarak, internet reklamcılığı da artık bir ofis işine dönüştü. Hatta dünya’nın “google” gibi büyük servis sağlayıcı firmaları “adwords“, “adsense” benzeri hizmetleri yayınlaştırarak bu işi sanal alemin en ücra köşelerine dahi ulaştırdılar. Artık şahsi web sayfalarına dahi bu türden reklamların konulması gerçek oldu. Tabi bütün bu ticari yöntemler internet reklamcılığı gibi yasal ya da ahlaki değiller.
zincir mail hakkında tüm yazılar
Spam Savaşları – 1
mostyy | 07 September 2007 13:22
Spam nedir, ne değildir artık herkes tarafından bilinen bir tanım. Peki her geçen gün değişen spam mesajlara karşı nasıl savaşabiliriz. İş hayatımda görevlerimden birisi de bu konu olduğu için, bu konudaki edindiğim bilgi ve deneyimlerimi çokta teknik olmayan bir yazı dizisiyle anlatmak istiyorum. Yalnız uzun bir dizi olacağını şimdiden belirteyim. Bu yazıda hotmail, gmail gibi kullandığınız hesaplardan ziyade kendi posta sunucusunu barındıran kurumsal şirketlerde ne tür önlemler alabileceğinizi ve bu önlemlerin tanımlarını bulacaksınız.
Elektronik posta iletiminde kullantığımız protokol olan SMTP (RFC821) protokolünde güvenlik, hız, kimlik denetimi gibi eksik olan gereklilikler kullanılmamıştır. Mesajlaşma hizmeti internetin ilk kurulduğu hizmetlerden olması dolayısıyla bu protokolde ilk zamanlarda geliştirilmişti. İşte bu eksiklikler yüzünden elektronik posta altyapısı maalesef günümüzde internetin en büyük problemlerine neden olmaktadır. Ancak bundan daha önemlisi, bence biz insanların eksiklikleri de çok fazla. Bir MP3 indireceğim diye bilgisayarına olmadık programlar yükleyen insanlar çok.Geçtiğimiz ay şirketime gelen 3,585,117 mailden sadece 848 (% 0.0) tanesi virüs içermesine rağmen 3,325,330 (%93) adet mail Spam mail olarak Anti-Spam server tarafından tespit edilmiş. Bunların dışında 135,051 (%4) adet mailde benim yazdığım kurallara takılmış yani ya türkçe spam yada istenmeyen dosya uzantılı mail. Aslında bu oran bu aya mahsus biraz fazla çıkmış. Genelde spam oranı %85 ler düzeyinde olurdu. Diğer konuştuğum mail sorumlusu arkadaşların şirketlerinde de orantı olarak bu tablodan çok fazla bir değişiklik olmadığını gördüm. En iyisi, gelen maillerin %75 inin spam olduğunu söyledi. Görüldüğü gibi çok korkulan virüslerden çok Spam mesajlar sistemi daha fazla meşgul etmekde. Tabii bu oran şirketinizde çalışan profili ile doğru orantılı olarak değişmektedir. Eğer şirketinizde çalışanlarız mail adreslerini sağa sola geyik mailler göndererek kaptırıyorsa , forumlara hiç korkmadan mail adreslerini yazıyorlarsa yada tuhaf sitelere üye olurken şirketinizdeki mail adresini kullanıyorsa
muhtemelen bu oran o şirkette bayağı yüksektir.
zincir e-postalar…
oceangray | 08 November 2006 09:41
çoğunuzun gelen kutusuna düşmüştür bu tür e-postalar.. falan maili şu kadar şahsiyete göndermezsen şu olur diye. Bugüne kadar hep sinir oldum bu zincir e-postalara hiçbirinide adres defterimdekilere iletmedim. şu son gelen dışında…son zamanlarda aldığım bu tür postalara en anlamlı cevap..
2005-2006 yılında bana zincir mail gönderen tüm dost ve arkadaşlarıma teşekkür ederim.. sayenizde tuvalet temizlemekte kullanıldığını öğrendiğim kolayı içemez oldum aıds virüsü taşıyan iğneler popoma batacak korkusuyla sinemaya gidemez oldum. deodorantlar kanser yapıyor diye sayenizde artık bir domuz gibi kokuyorum. telefon hattımı kullanıp bana borç takarlar korkusuyla telefona bile cevap veremiyorum. üstüne kesin fare s.çmıştır diye hiçbir kutu içeceği içemiyorum. çok beğensem bile ya içkime ilaç koyup beni uyutup organlarımı çalar ve buz dolu küvetin içinde uyanırsam diye bana yaklaşanları tersliyorum. tüm birikimlerimi hastanede yatan ve ölmek üzere olan çocuklara yatırdım.beş parasız kaldım, açlıktan nefesim kokuyor. mail listesine katılırsam alacağım söylenen para,bilgisayar, cep telefonu ya da gezileri beklemekten evden dışarı çıkamaz oldum. tuzgölüne konyanın katkılarından dolayı yemeklerim tuzsuz tatsız. msn paralı olacak; adam yeşerecek mi sararacak mı beklemekten gına geldi. excel hala ne zaman emekli olurum bildirmedi. bir maili forward etmedim başıma ne belalar gelecek diye korkuyla beklemekten ruh sağlığımı kaybettim. şimdi: eğer bu maili 60 saniye içinde 1200 kişiye göndermezsen; bilesin ki ishal bir kuş sabah akşam kafana s.çacak ve hayatı sana dar edecektir. bir dost..