bildirgec.org

xen hakkında tüm yazılar

Virtual Private Server, VPS’ler Hakkında Birçok Şey

admin | 07 January 2010 16:56

Vps, Virtual Private Server, bir sunucunun sanallaştırma yazılımı yardımıyla birçok parçaya bölünüp, bu parçaların her birinin kullanıcının dilediği işletim sistemiyle kullanabildiği sanal sunuculardır.

Shared hosting denilen klasik hosting paketlerine göre siteleri ağır olan ancak dedicated server‘a da ihtiyacı olmayan siteler için biçilmiş kaftandır. Kullanıcı VPS’ine sunulan işletim sistemlerinden birini kurup, istediği yazılımları yükleyip istediğini çıkartarak kendi sunucusunu oluşturabilir. Hatta kimi virtualization yazılımları kernel üzerinde dahi modifikasyon yapılmasına izin vermektedir.

Virtualization yazılımlarından şöyle bir bahsetmek gerekirse:

sanallaştırmada yeni bir boyut: XEN !

beder | 09 March 2008 13:35

Gün gectikce bilgisayarlarımızın artan perforformansları artık aynı anda farklı işletim sistemlerini çalıştırabilecek yapıya geldiler.
Bir bilgisayara birden fazla işletim sistemi kurulabileceği bilinen bir durum.Ama bunun daha da ötesi aynı anda tek bir bilgisayar üzerinde farklı işletim sistemlerini kullanabilmek.
İşletim sistemlerini test edenler ve yazılım üreticileri için kolaylık olan bu çeşit uygulamalar maliyetleri düşürmek için server sahipleri tarafından kullanılmakta. Keza tasarladıkları internet sayfalarını farklı işletim sistemleri altında görmek isteyen web geliştiricilere birer velinimet konumundalar.
İlgilenenler için en bilinenleri sırasıyla VMware, sun firması tarafından bünyesine katılan virtualbox, microsoft virtual pc, bochs ve qemu.
Bu yazılımlar yapısı itibarıyla işlemci-ram arasında bir köprü kurarak donanıma erişim sağlıyan yazılımlar. Bir nevi emülatör, donanım taklidi yapan uygulamalar.
Size bu yazılımlardan bahsetmek yerine sanallaştırma olayını bir adım daha ileriye götürmüş olan XEN den bahsedeceğim.
XEN Cambridge Üniversitesi tarafından başlatılmış bir proje. Ayrıntılara boğulmadan anlatmak gerekirse xen donanıma yukarıda bahsettiğim yazılımların aksine arabirimsiz erişmekte, performans bakımından harikalar yaratmaktadır.
Lisanslama sebepleri yüzünden windows sürümü bulunmayan bu uygulama Unix ve türevleri altında rahatça çalışmaktadır. Örneğin GNU/Linuxda.
Kernele entegre edilebilen XEN, ana işletim sistemi açılışında çalışmakta, isteyen işletim sistemine ise donanımı kusursuz kullandırtmaktadır.
Daha fazla bilgi için projenin resmi sayfasına buradan ulaşabilirsiniz. Örnek videolar ise burada 1, 2, 3