bildirgec.org

uzay asansörü hakkında tüm yazılar

ATA Uzay Asansörü

delldd | 19 December 2006 05:01

ATA Uzay Asansörü
ATA Uzay Asansörü

Japon Uzay Havacılık Dairesi’nde (JAXA), 58 kişilik ekibin başında bulunan İzmirli bilim adamı Doç. Dr. Serkan Anılır, üzerinde çalışılan 15 milyar dolarlık “Uzay Asansörü” projesine “ATA” isminin verilmesini sağladı.

Japonya’ da yabancıların çalışmasının yasak olduğu JAXA’ da başarılarından ötürü kabul edilen tek yabancı olma özelliği taşıyan Türk bilim adamımız Serkan Anılır’ ın kişisel girişimleri ve projeye olan katkıları nedeniyle projeye “ATA” ismi verildi. Serkan Anılır, Dünyada bir ilk olması, yol gösterici ve imkansızı başarma isteğinden dolayı bu devasa projeye Atamız’ın ismini uygun görüş ve Atamız’ın ismi ilk kez bir bilimsel literatürde ‘ATA Uzay Asansörü’ olarak geçiyor”

Uzay Asansörü ATA kaç kişiliktir acaba?

menese | 10 May 2006 14:12

“Japon Uzay Havacılık Dairesi’nde (JAXA), 58 kişilik ekibin başında bulunan İzmirli bilim adamı Doç. Dr. Serkan Anılır, üzerinde çalışılan 15 milyar dolarlık “Uzay Asansörü” projesine “ATA” ismini verdi. ATA projesi hayata geçirildiğinde yeryüzünden uzaya 36 bin kilometre uzunluğunda dev bir asansör kulesi inşa edilecek.”

BU DURUMDA BEN BİNMEM..
BU DURUMDA BEN BİNMEM..

Bu haberi okuyup da heyecanlanmayacak türk evladı tanımıyorum.. Bittabi ben de heyecanlandım.. Hemen bir gireyim şu jaxa‘nın sitesine de çekik gözlülerim Serkan Bey ve ATA’mız hakkında neler yazmış, neler çizmişler bir göreyim, şöyle bir ağız tadıyla gururlanayım dedim..

Uzay Asansörü

dreamworks | 02 May 2006 09:32

Uzay Asansörü
Uzay Asansörü

Ucuna ağırlık bağlanmış bir ipi uzaya saldığınızı ve dünyanın dönme hızı ile merkez kaç kullanarak ipin havada asılı kaldığını düşünün.
Yeryüzünden bakıldığında sihirli bir ipmiş gibi gözükecek bu merkezkaç olgusu aslında inşaa edilecek “uzay asansörü”nün temeli. Ucunda ağırlık olan özel bir şeridi, okyanustaki bir platforma sabitleyerek kurdukları bu düzenek üzerine bir asansör yerleştiriyorlar. Asansör elektrik enerjisiyle çalışan motorlar sayesinde uzaya doğru tırmanıyor. Elektrik kablosu olmadığı için enerjiyi yeryüzünden gönderilen lazerden alıp elektrik enerjisine çeviren bir sisteme sahip. 2010 yılında projenin hayata geçmesi ve 2020 yılında tamamlanması planlanıyor.

  • Şerit 62.000 mil uzunluğunda ve 3 feet genişliğinde, kağıttan ince kompozit bir malzeme ve çelikten kuvettli.
  • Ucuna bağlanan ağırlık aslında uzaya atılmış bir çapa ve bu sayede şerit üzerinde 20 tonluk bir kuvvet yaratarak, dünya döndüğü sürece şeridi gergin tutuyor.
  • Uzay Asansörü, saatte 200 Km. hızla uzaya tırmanıyor.

Tanıtım filmini burayıtıklayarak izleyebilir veya projenin web sayfasına buradan erişebilirsiniz.