Öncelikle kısaca SVN’den bahsetmek istiyorum. SVN (SubVersioN) 2000 yılında CollabNet tarafından ortaya çıkarılmıştır. Kaynak kodlarının, web sayfalarının ve dökümanların varolan ve geçmiş sürümlerini saklamak (versiyonlamak) ve ekip olarak üzerinde çalışılması için kullanılır. PHP, Python, Perl, ve Java dilleri üzerinde oldukça kolaylıklar sağlamaktadır. Subversion açık kaynak çevrelerinde oldukça bilinir ve Apache, KDE, Free Pascal, FreeBSD, GCC, Python, Django, Ruby, Mono, SourceForge.net, ExtJS, Tigris.org tarafından kullanılır. Ayrıca Google Code açık kaynak çalışmalar için ücretsiz subversion hosting vermektedir. SVN açık kaynaktır ve Apache lisansına sahiptir.

rapidsvn

Subversion repository’lerinize ulaşmak ve üzerinde çalışmak için gerekli client yazılımlar mevcuttur. Bugün bunların arasında en sık kullanılanları eksileri ve artıları ile belirlediğim kriterlerde inceleyeceğim. Testimizin konusu olan RapidSVN‘yi Ubuntu Jaunty 9.04 ile Tortoise SVN‘yi Windows XP Media Center Edition ile Versions App‘ı ise Mac OS X 10.5.6 altında denedim.

Test sırasında bir PHP proje üzerinde 10’ar kez değişiklik yaptım. her uygulamada 1’er kez update ve checkout, 10’ar kez commit ettim.