bildirgec.org

tcpip hakkında tüm yazılar

dns ayarları nasıl girilir resimli anlatım

| 05 April 2010 16:52

dns ayarları nasıl değiştirilir resimli anlatım
dns ayarlarını değiştirmek için aşağıdaki adımları tek tek izlemeniz yeterli olacaktır.

1. başlat, ayarlar, denetim masası:

denetim masası
denetim masası

2. ağ ve internet bağlantıları:

ağ bağlantılarım
ağ yada internet bağlantılarım

Modem Arkasından Direkt Bağlantı

axanc | 04 January 2010 10:51

Benim merak ettiğim konu şu:

Normal olarak, modem arkasında bulunan bir kullanıcıya direk erişmek için, modem üzerinde NAT ayarlarının yapılması gerekiyor. Bu sayede kullanıcı size bağlanmadan, bağlantıyı siz oluşturarak direkt olarak kullanıcıya bağlanabiliyor ve veri gönderebiliyorsunuz.

Ancak iki kişi düşünün, her ikisi de kendi evinde (aynı evde değiller) oturmuş bilgisayarlarını kullanıyor. Nasıl oluyor da bu iki kullanıcı Google Talk üzerinden (veya başka bir program üzerinden), karışılıklı bir bağlantı sağlayarak karşılıklı olarak sesli (veya programına göre görüntülü) görüşme yapıyorlar.

Google’dan yasaklara son

hhzonki | 05 December 2009 23:56

Bilindiği gibi youtube ve bir çok siteye Türkiye’den girişler yasak ve insanlar birçok alternatif site üzerinden bu yasaklı sitelere girmeye çalışıyorlar. Google bunada en sonunda el attı ve bu sorunu ortadan kaldırdı. Bunu nasılmı yaptı derseniz DNS hizmetiyle bunu sonlandıracak. Detaylı bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.

google var ise yasak yok
google var ise yasak yok

google’ın DNS adreslerini bilgisayarınızın ağ bağlantılarım seçeneğine sağ tıklayıp TCP/IP Protocol kısmının gelişmiş ayarlar sekmesinde görebilir ve değiştirebilirsiniz.

google’a ait olan DNS adresleri 8.8.8.8 ve 8.8.4.4 olduğunuda burada belirteyim.

ttnet siteleri nasıl yasaklıyor?

admin | 20 August 2009 15:58

Network üzerine biraz bilgisi olan herkes, internet üzerindeki bilgisayarlara ip ile ulaşıldığını bilir. Peki neden? Sebebi şu:

Favori arama motorunuzu açmak için browser’a girip “74.125.43.147” girdiğinizi düşünün. Favori mail server’ınız için de “69.147.112.160”. Peki gazeteniz için, en sevdiğiniz site için, faturalarınızı ödemek için, oyun oynamak için … yüzlerce ip adresi ezberlemek zorunda kalacaktınız.

Böyle bir hayat çekilmezdi doğrusu, peki ya ezberlediğiniz ip adreslerindeki bilgisayarlar bozulduğunda ne olacak? işte bu gibi nedenlerden dolayı, DNS (domain name server) sistemi kurulmuştur. Browser’ınıza herhangi bir domain adı yazdığınızda, www.google.com, bu sistem üzerinden sorgulanarak ip adresi öğrenilir ve ardından da o ip adresine bağlanılır. Bu şekilde lokasyon olarak size daha yakın server’lara bağlanmanız (bunun nedeni ping’te anlattığım ttl ve gecikme değerlerini azaltmak ve hızı arttırmaktır) ve herhangi bir ip adresindeki server arıza verip durduğunda sizi kolayca başka server’a göndermek içindir. Aynı şekilde bir server üzerinden birden fazla sitenin kullanılmasını da mümkün kılar. Peki yazının bu noktaya kadar olan kısmının ttnet’in siteleri yasaklaması ile ne alakası var diyebilirsiniz. ttnet’in de kendi dns server’ları var ve interneti ondan aldığınız için bilgisayarlarınız dns sorgularını ttnet’a ait dns server’lara gönderiyor. (195.175.39.39 ve 195.175.39.40 [bu değerler benim modem’im için geçerli sizin için değişebilir]). Peki bir site nasıl yasaklanıyor? Çok basit:

internetteki en büyük web geliştirme sitesi

axanc | 19 August 2009 12:14

web üzerine öğrenip öğrenebileceğiniz neredeyse herşey bu sitede anlatılıyor ve hepsi de ücretsiz. anlatılan konular üzerinde size temel ve orta seviyede uygulama bilgisi anlatılıyor. ve bu bilgiler oldukça değerli olduğu için de, çabuk ve kolay bir öğretim sergiliyorlar. peki bir web geliştiricisi nereden başlamalı? w3schools bu soruyu sizin için cevaplayacak ve sizin profesyonel bir web geliştiricisi olmanızı sağlayacak kesin bir kaynak ve sizi geleceğe hazırlayacak. her konuda web öğretimleri, kendi kendinize yapabileceğiniz kolay örnekler, web geliştirmesi üzerine standart referanslar ve belki de en önemlisi web sertifikasyonları yapıyorlar.

  1. HTML Öğretimleri
    html öğrenin!
    xhtml öğrenin!
    css öğrenin!
    tcp/ip öğrenin!
  2. XML Öğretimleri
    xml öğrenin!
    dtd öğrenin!
    xml dom öğrenin!
    xslt öğrenin!
    xquery öğrenin!
    xlink öğrenin!
    xforms öğrenin!
    soap öğrenin!
    wsdl öğrenin!
    rss öğrenin!
    wap öğrenin!
    web servisleri öğrenin!
  3. İstemci Script Öğretimleri
    javascript öğrenin!
    html dom öğrenin!
    dhtml öğrenin!
    vbscript öğrenin!
    ajax öğrenin!
    e4x öğrenin!
    wmlscript öğrenin!
  4. Sunucu Script Öğretimleri
    sql öğrenin!
    asp öğrenin!
    ado öğrenin!
    php öğrenin!
    asp.net öğrenin!
    .net mobil öğrenin!
  5. Multimedya
    medya öğrenin!
    smil öğrenin!
    svg öğrenin!
    flash öğrenin!
  6. Web Geliştirme
    web geliştirme öğrenin!
    web i̇stemcileri öğrenin!
    web sertifikasyonu öğrenin!
    web sağlayıcı öğrenin!
    web w3c öğrenin!
    web kalitesi öğrenin!
    web semantic öğrenin!
  7. Web Standart Referansları
  8. Karakter Setleri
  9. Örnekler
  10. İstatistikler
    istemci istatistikleri
    platform istatistikleri
    çözünürlük istatistikleri
  11. Sınavlar
  12. Sertifikasyon
  13. Doğrulama