bildirgec.org

sezen aksu hakkında tüm yazılar

Yeniden o kız …

kahramancayirli | 26 October 2010 14:01

Şimdi bütün sular Soner Sarıkabadayı’ya doğru akıyor Türk popüler müziğinde. On yeni şarkı yayınlansa abartısız beşi, altısı Sarıkabadayı imzalı. Üretkenlik anlamında benzer bir yoldan da Sinan Akçıl yürüyor. Mevzu popüler müzik olunca, değerlendirmek için başka yönlerden yaklaşmak gerekebiliyor şarkılara. İki sene sonra bu üretilen şarkılardan kaçını yine dinliyor olabiliriz örneğin? Bu, önemli.

İki yeni hoş geldin şarkısı için kalkıştım bu yazıya. Reyhan Karaca’nın Yeniden’i ile Ayşegül Aldinç’in O Kız’ı. Yeniden, sözü müziğiyle Şehrazat’a; O Kız ise Sezen Aksu’ya ait. Yeniden, hareketli ritmiyle çok hoşuma gitti. Eğlenceli. O Kız’da ise Aksu yine çeşitli müzikal altyapıları tek şarkıda bir araya getirmiş. Sözleri açısından da bir adım daha önde.

turkcebilgi.com adresinden alınmıştır.
turkcebilgi.com adresinden alınmıştır.

Reyhan Karaca’yı ilk hafızalarımıza yerleştiren Aydan Şener’li dizi şarkısı Gölge Çiçeği’dir. Hâlâ bir sürü şarkı listesindeki hüzünlü yerini korur. Sonra Mustafa Sandal destekli Sevdik Sevdalandık, Karaca’yı 90lı yıllar hatıraları albümünde saygın bir yere oturttu. Karaca’nın 1997 yılından sonra yayınladığı şarkılar arasında Ayna Ayna haricindeki şarkıları ben sevmedim açıkçası. Sesine, kendine uygun şarkılar bulmakta zorlandı sanki sanatçı bu yıllar boyunca. Ve nihayet “Yeniden”le döndü..

Ubor Metenga

kahramancayirli | 20 April 2010 13:57

Genç edebiyat çok mühim. Çok çok önemli. Filizler oradan beliriyor, aykırı sesler, güzel cümleler. O yüzden Ubor Metenga çok mühim. Günbegün zenginleşen içeriğiyle, sürprizli güzellikleriyle, öyküleriyle, söyleşileriyle, değinileriyle edebiyatın nabızlarından biri burada atıyor.

kitlecizgisi.com adresinden alınmıştır
kitlecizgisi.com adresinden alınmıştır

Siz de takip edin, metinlerinizle siteyi zenginleştirin. Gençler olmazsa iyi edebiyat olmaz, bu unutulmamalı.

Mustafa Ceceli

kahramancayirli | 19 December 2009 14:10

Yazıya koyduğum fotoğraf aynı etkiyi yaratır mı bilmem ama ben İstiklal Caddesi’nde bir kitapçıda kocaman karton baskısını görünce epey etkilendim. Uzun zamandır rastlamadığım (hele ki bir albüm kapağında) kadar masum ve anlamlı bir bakış. Daha iyi nasıl tarif etmeli? Bu kadar temiz bakabilen adamlar var mı hâlâ diye soruyorum kendi kendime. Bir de nasıl yetenekli nasıl da genç. 80 doğumlu.

Aldığı yol, daha varacağı yerlerin göstergesi. Müziği tarzınızdır, değildir, bilemem; benim üstünde durmak istediğim, çocuğun albüm kapağındaki bakışı. Bir de niyeyse içimde bir yerler bu bakışı Sezen Aksu ile ilişkilendiriyor.

bir yıldız doğuyor

kahramancayirli | 11 October 2009 12:35

MJ de gittikten sonra bir Madonna’mız kaldı geriye. Kitleleri peşinden sürükleyecek, dünyayı merakta bırakacak her adımıyla. Yoksa günümüzün şöhretleri bugün yanar yarın söner, çok hızlı artık. Bir imge, ikon, zihnimizde bir resim, isim: Madonna. 80lerden beri. Tıpkı Michael Jackson gibi..

turkpop.com adresinden alınmıştır.
turkpop.com adresinden alınmıştır.

Ülkemizde SezenAjdaNilüfer üç yapraklı yoncası haricinde bir yıldız var mı? Belki Tarkan. Murat Boz’a bile onca yorum yapıldı “aranan kan bulundu gibisinden” netice ortada. Çocukcağız şarkılarını söylüyor kendi halinde.

yazın şarkısı

kahramancayirli | 21 August 2009 11:28

kibrismagazin.com adresinden alınmıştır.
kibrismagazin.com adresinden alınmıştır.

Bugün kırk saat hangi yazı konusu üzerine eğilsem diye kafa yordum. Kötü niyetli insanların ruh hallerinden bahsetmeyi düşündüm bir ara, sonra kötü durumdaki transseksüelleri koruyacak “mor çatı” benzeri bir oluşumdan söz etmeyi de vapurda aklımdan geçirdim. Sonra daha hafif bir konu oturdu içime, bu magazin programları peydahlandıktan sonra her ağustosun ikinci yarısı şöyle bir paket haber yapar oldular: Bu yazın şarkısı neydi? Yazlık mekanlardan görüntüler, konserlerden kesitler, arşivden montajlar… altta o yazın popüler şarkıları tabii. E o zaman ben de bu yaz en çok satan albümlerden, en gözümüze kulağımıza sokulan parçalardan bir ilk 10 belirledim, 2009 yazının Türkçe şarkısı hangisi diye düşünen birilerine yol olur belki diye…

Hakiki bir iz

kahramancayirli | 22 July 2009 09:25

Burcu’dan 500.000 eski Türk Lirası’na almışım Lal’i. O sıra bütün eski kasetlerini satıyor. Orta birinci sınıftayım. O vesileyle Teoman’ın O albümünü de kapatmışım ucuza. Bir-iki kaset daha almıştım. Unuttum.
Lal de Lal hani. Kıpkırmızı. Kıpkırmızı bir albüm. Sertab Erener’in bence bir daha yapamayacağı kadar iyi bir kaset. Full. Öyle albüm on-yirmi yılda bir görünüyor.
Bir elimde Lal, öbür elimde tükenmez kalem. Durup dinleyip başa sarıyorum, durup dinleyip en başa sarıyorum.
Söz: Sezen Aksu ve Meral Okay. Müzik: Giancarlo Bigazzi ve Marco Falagiani.
Sözlerini buraya yazmıyorum. Bu yazı hatırına en az on kere daha tam ses dinleyin isterim. Sözlerini de perdelerinize yazarsınız diye. Sigarayla belki. Komple tutuşursunuz.
Masal dönüp dolaşılacak bir şarkı. Şarkı deyince içi boş oluyor başka sözcük bulmak gerek. Bir im, iz. Masal, bir iz. Evet, oldu.
Masal, bir iz.
Hakiki bir iz. Köprü olayım isterim bu şarkı sizi sarmalasın isterim. Şarkıyı abartın isterim. Emel’in Hovarda’sını da bu köprü hisleriyle yazmıştım. Masal, iki olsun.

banknotunuzda kim var?

kahramancayirli | 10 July 2009 15:27

Geçenlerde bir 10 TL’lik banknota dikkatle bakarken fark ettim kendisini. Cahit Arf’ı. İyi bir matematikçinin hayatını kaleme almaktansa, başka noktalar üzerine kafa yormak istedim önce. Bir banknotun üzerinde resminizin olduğunu düşünsenize, ilginç değil mi?
Tarih boyunca birçok büyük hükümdar paraların üzerindeki yerlerini aldı, ama bir matematikçiyi o kağıt parçasında görünce garip ve iyi hissettim kendimi. Devamı gelir mi ya da başka sanatçılar, ünlü isimler paralar üzerinde yer alırlar mı? Mesela üzerinde Sezen Aksu’nun resminin yer aldığı 5 TL’lik banknotlarımız olur mu gelecekte?
Ya da bir yazar, önemli bir müzisyen, başarılı bir diplomatımız?…Orhan Kemal’i görür müyüz bir para üzerinde?
Kış olsun istiyorum bir de, hava İzmir’de çok sıcak…

Hovarda 13 yaşında…

admin | 02 July 2009 12:05

Aslında bu tip bir yazıyı önce Madonna‘nın La İsla Bonita şarkısı hak ediyordu. Bir şarkı yazısını…
…”Hovarda”yı ilk dinleyişimizin üzerinden on üç sene geçmiş… Klibinde Deniz Arcak’ın araba camı sildiği, Seray Sever’in ilk kez kamera karşısına geçtiği, Emel’in kendi kızı Çağrı’nın da oynadığı, ayrıca Emel’in mağazanın camını kırarak aldığı kıyafete karşılık şişeye 500 bin sıkıştırdığı nefis Sezen Aksu şarkısı…
Klipteki 500 bin çoktan tedavülden kalktı, Seray Severse on üç yıldır bir şekilde gündemimizde kalmayı başardı; hatta bir 14 Şubat Sevgililer Günü’nde ilk albümü “Yeni Bir Karar”ı bile çıkardı. Emel Müftüoğlu, Türk popüler müziğindeki yerini sağlamlaştırdı.
Müzik dünyamızın “single”lara pek alışkın olmadığı 90ların ortasında Hovarda, o yılın en çok satan albümleri arasına girmeyi başarmıştı. Klip aynı zamanda Hollanda’da katıldığı video klip yarışmasından yüzünün akıyla 7. olarak döndü.
Peki ya şarkının hikayesi?… Sıkı dost oldukları bilinen Emel ve Sezen Aksu bir gün barda otururlarken Emel, Aksu’ya “Kaç yıldır bana doğru dürüst bir şarkı vermiyorsun. Sen o şarkıları başka şarkılardan çalıyorsun” diye şakayla karışık sitem edince, Minik Serçe on dakika sonra tuvalette Emel’e Hovarda’yı mırıldanmaya başlar ve ortaya Sezen Aksu’nun en sağlam parçalarından biri çıkar.
Hovarda, iki sanatçının müzikal işbirliği için iyi bir milattır aynı zamanda. 1996 yılından sonra Emel’in yaptığı her albüme Aksu’nun sihirli değneği dokunur. Şu sıralar (2006 yılında) hem klibi müzik kanallarında sıkça dönen hem de radyoların göz bebeği olan Zorlama ve albümün isim şarkısı Çok Ayıp da dahil olmak üzere Emel’in son albümündeki (bir maksi single yaptı Emel daha sonra, yine Sezen Aksu şarkılarından oluşan: Evlenilecek Kızlar Eğlenilecek Kızlar) 11 farklı şarkının 8’i Aksu imzalı. Bu paylaşımdan biz müzikseverlere düşen ise, bu uzun ömürlü şarkıları, daha nice on yıllar, yeni nesillere de hatırlatmak: “Sen arada sırada uğra bana, hovardayım diye kıyma bana…”