bildirgec.org

şellale hakkında tüm yazılar

Şellâle (2001)

queennothing | 01 February 2010 09:47

Sinemacı Semir Aslanyürek‘in yazıp, yönettiği 2001 çıkışlı sinema filmi “Şellale” (The Waterfall), güçlü kadrosuyla dikkat çeken başarılı bir yapım. Filmde Türk Sineması‘nın güçlü isimlerinden Hülya Koçyiğit, Aykut Oray, Tuncel Kurtiz, Fikret Kuşkan, Ali Sürmeli, Enis Aslanyürek, Nurgül Yeşilçay, Ege Aydan, Savaş Yurttaş, Ezel Akay ve Canan Hoşgör yer alıyor.

Türkiye’nin geçmişine baktığımızda, 1960 senesinde güçlü bir olayın cereyan ettiğini görürüz; askeri müdahale, darbe. Siyasi boyutu bir tarafa bırakmayı başarırsak, her birimizin gördüğü tek gerçek, sayısız insanın ölmüş olduğudur. ‘Darbe’den yaklaşık 2 ay önce, Antakya’nın mütevazı bir kasabasında yaşayan insanların hayatını konu alan film, gerek ekonomik, gerek politik kriz yaşayan bir aileyi ve ailenin küçük erkek çocuğu Cemal’in hayal dünyasını irdeliyor. Farklı partilere mensub olan babası ve amcası arasında kalan küçük Cemal, her şeyden soyutlanarak kasabaya yeni yapılan Harbiye Şelalesi’yle arkadaşlık kurmaya başlar. Kasabada yaşayan insanların kırık düşlerinin dinleyicisi haline gelen bu şelale, Cemal ve kızkardeşinin fantastik buluşma noktasıdır.

Aykut Oray hayatını kaybetti

queennothing | 12 August 2009 09:58

1942, Üsküdar doğumlu dizi / sinema oyuncusu Aykut Oray, oyunculuğa tiyatro ile başladı. “Eve Giden Yol 1914”, “Şellale”, “Ömerçip” gibi sinema filmlerinin yanısıra, “Çiçek Taksi” ve özellikle, adının duyulmasına büyük katkı sağlayan “Bizimkiler” dizisi ve daha bir çok projede yer alan Oray, 11 Ağustos günü hayatını kaybetti. Muğla’nın Köyceğiz ilçesinde gerçekleşen “4. Kaunos Altın Aslan Türk Filmleri Festivali”ne katılan Oray, otel odasında geçirdiği kalp krizine yenik düştü.
Oray’ın cenazesi, 13 Ağustos sabahı, 10:00’da, Kadıköy’de bulunan Caddebostan Kültür Merkezi’nde yapılacak olan törenle, Çengelköy Mezarlığı’na defnedilecek.

Fikret Kuşkan

queennothing | 04 June 2008 10:20

Halıcıoğlu’nda yaşayan 6 kişilik Kuşkan ailesinin 7. üyesi olarak 22 Nisan 1965 yılında dünyaya gelen Mehmet Fikret Kuşkan, 1 yaşına geldiğinde dört ablasıyla birlikte İstinye’ye taşındı.
Fikret 4 yaşına geldiğinde, babası felç geçirdi ve artık hayatına ‘yatakta’ devam etmek zorunda kaldı.
‘Evin tek erkeği’ olan Fikret, ortaokul yıllarında bunu babasının ölümüyle fark eder ve okulu bırakıp çalışmaya başlar. 13 yaşında marangozculuk yaparak iş hayatına atılan Fikret, ‘diğer babası’ olarak gördüğü tarih öğretmeninin daveti üzerine Tokat’a gitmeye karar verdi. Henüz 13 yaşındayken kendi hayatıyla birlikte ailesinin de sorumluluğunu almaya çalışan Fikret, okumak için gittiği Tokat’ta ‘şehirli’ muamelesi gördü. İstanbul’dan sonra Tokat – Almus’a ayak uydurmak Fikret’i zorladı; nihayet başaran Fikret, 3 yılın sonunda tekrar İstanbul’a, ailesinin yanına döndü.
Kuşkan ailesi, maddi durumları gereği İstinye’den tekrar Halıcıoğlu’na taşınmak zorunda kalır. Dört ablası ve annesiyle yaşayan Fikret, Hasköy Lisesi’ne yazılır. Okulun yanı sıra ailesine destek amaçlı çeşitli işlerde çalışan Fikret, sokak kültürüyle büyüdü. Sokak insanları, sokak kedileri ve yılarca hayatın içinden manzaraları izlemek yerine bizzat yaşayan Fikret, bunun olumlu ve olumsuz getirilerini yıllar sonra tek başına yaşadığı çatı katında görecekti.
Fikret, 16 yaşındaydı hayatında bir kez bile tiyatroya gitmemişti. Lise edebiyat öğretmeni bir gün Fikret’i tiyatroya davet etti ve Fikret’in ‘oyunculuk aşkı’ gittiği tiyatro sayesinde başlamış oldu.
Liseyi bitiren Fikret, okul arkadaşlarıyla birlikte Sirkeci’de bir fotoğraf stüdyosu açmaya karar verir.
Fikret liseyi bitirmiştir ama aslında başarılı bir öğrenci değildi. Okul ve dersler ona hep uzak gelmişti.

Harbiye, bilinmeyen bir cennet

aggali | 08 July 2007 19:33

Hatayın güzelliklerini yazma zamanı geldi, bunlardan biri harbiye, şelalesi ile bilinir genelde ama defne (Daphnee)nin öyküsünü pek bilmeyiz. Bu öyküyü şuradan bulabilirsiniz. Hatay’a uğradığınız zaman; Harbiye’ye gidip ayaınızı suya sokarak yemek yeme zevkinden kendinizi mahrum etmeyin. Nasıl gidilir öğrenmek isterseniz;şuraya bakmanız yeter Hatta orada şellale filminin çekildiğini de belirtmek isterim