bildirgec.org

prozac hakkında tüm yazılar

Mucitler İşbaşına

kapuska | 18 July 2008 17:10

Araştırmayı seven, deneyci, mucit ruhlu insanlar mısınız? Peki 1,000,000 $ kazanmak ister misiniz? Cevabınız “Eh, neden olmasın?” ise InnoCentive‘e bir gözatın.

InnoCentive 2001 yılında Indianapolis’te kurulan bir “açık inovasyon” şirketi. Şirket bugün Waltham, Massachusetts’deki merkezinden yönetiliyor.

InnoCentive bir inovasyon şirketi olmasına rağmen bir Ar-Ge kuruluşu değil. Misyonu, problemlerine çözüm arayan, aralarında Rockefeller Vakfı, Procter & Gamble ve Eli Lilly (yabancı gelebilir, ben Prozac‘ın üreticisi diyeyim) gibi alanlarında lider vakıf ve şirketleri, çözüm sunabilecek bireyler ve gruplarla buluşturmak. Şirket, bu yönüyle Web 2.0‘la hayatımıza giren ve henüz çok yeni bir terim olan (ilk kez Haziran 2006’da Wired Magazine‘de kullanıldı) bir ‘crowdsourcing‘ (bazı kaynaklarda ‘vatandaş bilimi (citizen science)’ olarak da geçiyor) proje ajanı.

“Anlamak mutluluktur ve ben anlıyorum.”***

Arod | 07 August 2006 23:36

Bir zamanlar insan doğası üzerine yapılmış bir araştırmayı okumuştum.İnsan doğasının normal olarak pozitif ve dost duygulardan oluştuğunu iddia ediyordu yazı. Buna sebep olarak ta emergent* sistemleri ve evrim teorisini gösteriyordu. Yani tüm insanlar kötü ve düşmanca duygularla donatılmış olsalardı, birbirlerini yok ederlerdi ve günümüze kadar varolamazlardı. Çok iyi olurlarsa, çok pozitif duygularla donatılmış olurlarsa da, tüm toplum tek bir kötü mutant tarafından yok edilebilirdi. O yüzden insan doğası iyilik ve kötülük karışımı bir eğilim göstermekte idi, ancak deneysel olarak iyiliğin baskın çıktığı konusunda belirgin kanıtlar vardı. Peki insan doğası iyiliğe yatkınsa, neden dünyada bu kadar çok acı var? Neden kötülük dünyaya hakimmiş gibi geliyor bana? Kin, nefret,hırs, kıskançlık, öfke neden hep baskın duygular çevremde? Neden fakirlik insanların iliklerine işlemiş durumda? Neden hala insanlar açlıktan, kıtlıktan ölüyor? Ve asıl soru olarak neden insanlar sürekli mutsuzlar? Psikiyatrlar, büyücüler, falcılar, papazlar, hocalar neden bu kadar popülerler?