bildirgec.org

parse hakkında tüm yazılar

jQueryde xml parse etme

mmacit | 29 December 2009 11:56

Bu yazımda jQueryde xml dosyasından veri almayı ve bu verileri dizilere aktarıp kullanıma hazır hale getirmekten bahsedeceğim…

öncelikle aşağıdaki gibi bir xml dosyamız olsun:

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
<?xml version="1.0" encoding="utf-8" ?>
<bilgiler>
<bilgi baslik="deneme1" resim="1.jpg" aciklama="Hebele1 Hübele1" />
<bilgi baslik="deneme2" resim="2.jpg" aciklama="Hebele2 Hübele2" />
<bilgi baslik="deneme3" resim="3.jpg" aciklama="Hebele3 Hübele3" />
<bilgi baslik="deneme4" resim="4.jpg" aciklama="Hebele4 Hübele4" />
<bilgi baslik="deneme5" resim="5.jpg" aciklama="Hebele5 Hübele5" />
<bilgi baslik="deneme6" resim="6.jpg" aciklama="Hebele1 Hübele1" />
<bilgi baslik="deneme7" resim="7.jpg" aciklama="Hebele2 Hübele2" />
<bilgi baslik="deneme8" resim="8.jpg" aciklama="Hebele3 Hübele3" />
<bilgi baslik="deneme9" resim="19.jpg" aciklama="Hebele4 Hübele4" />
</bilgiler>

JavaScript İle XML Parse İçin: JParse

admin | 17 November 2009 09:40

Son yıllarda, web ortamında Veri/Bilgi paylaşımı için en fazla kullanılan formatlardan biri de; kısaca XML +tr +en olarak isimlendirilen, eXtensible Markup Language (Genişletilebilir işaretleme dili) dili ile, belli kıstaslar (Well-Formed) gözetilerek hazırlanmış belgelerdir/dosyalardır.

Web üzerinde oldukça yoğun bir şekilde kullanılmasının bir sonucu olarak, hemen hemen tüm pargramlama dillerinin, XML dokümanlarını okuyarak (parse), içerdikleri verilerin/bilgilerin geliştirici tarafından gerekli biçimlerde kullanılmasını sağlamak için özel nesneleri veya fonksiyonları mevcuttur.

Firefox 1.5+, Safari 3+, Chrome 3, Internet Explorer 6+ ve Opera 9+ tarayıcıları ile uyumlu bir şekilde çalışabilen ve bir jQuery eklentisi olan JParse ile jQuery’nin, jQuery.ajax metodunu kullanarak XML dosyalarını kolayca parse edebilirsiniz.

JSON Tekniği ve Javascript ile ilişkisi..

admin | 02 January 2009 10:15

Programlama ile ilgileniyorsanız, hele de az çok web teknolojilerine yakınlığınız varsa, javascript ile neredeyse özdeşleşmiş bir isim illaki gözünüze çarpmıştır. Nedir o isim? “JSON”! Çoğu kaynakta json isimli bir programcının bu tekniğe ismini verdiği söylenmektedir ama sanırım bir ismin öyküsüne bu kadar takılmamakta fayda var. En azından bu portalın amaçlarıyla bağdaşmayan bir yön.. Ama yeri gelmişken şunu hemen eklemeliyim; JSON bir kodlama tekniğidir ve bir çok bilgisayar programlama dilinde uygulanabilmektedir. Bu dillerden birisi de javascript’tir. Bize de şimdi bu dille JSON tekniğini açıklamak düşüyor. Gelin öncelikle bir kısa kod örneği verip üzerinde konuşalım..

asp’de mySQL İşlemlerini Otomatiğe Bağlayın!..

admin | 20 December 2008 16:37

Özellikle microsoftun asp ile .net çıkalıdan beri ilgilenmemesi bir çok asp kodlayıcısınının kendisini yalnız hissetmesine sebebiyet vermiştir. (kendimden biliyorum daa:) ) Ama herşeye rağmen biz sadık asp coder’lar olarak bu işin peşini bırakmıyoruz ve php’mi döver asp’mi dalaşını bir tarafa bırakıp tam bir beyefendi gibi msSQL, mySQL ve access (hatta oracle) ile güçlendirme şansını bulduğumuz projelerimize kısıtlı da olsa nesne odaklı programlama teknikleriyle daha da kullanışlı bir imaj verebiliyoruz. Bu makalede mySQL veritabanı üzerinde işlerliği olacak bir kod örneği sunarak üzerinde bir iki kelam etmek istiyorum..