bildirgec.org

object oriented hakkında tüm yazılar

Generic Handler WebService ve jQuery

admin | 26 September 2009 12:17

HttpHandler Webserice ile jQuery Kullanmak

Bu yazıda ASP.net webServicekullanmak yerine bize xml olarak çıktı vermeyen Generic Handler ile jQuery‘i nasıl konuştururuzun cevabını alacağız. Ajax yöntemi ile mail gönderen bir uygulamayı anlatacağım.

Bunun için öncelikle gerekli servis parametrelerini kontrol edebilmek için bir BaseService sınıfı oluşturmalıyız. Bu sınıfın 3 methodu var ParametersControl, GetParameter ve dışarıya çıtkı verebilmemiz için OutResponse methodları

PHP Class Yapısı

admin | 11 July 2009 11:55

Kodaman’daki 2. yazıma hoşgeldiniz. Bu yazımda sizlere PHP class yapılarını açıklamaya çalışacağım.

Başlamadan önce size Object Oriented için düşündüklerimi açıklamak istiyorum :
Object Oriented dillerin en önemli özelliği class yapılarını esnek kullandırtmalarıdır. Object Oriented dillerde her şey “ojbect” nesnesinden türemedir. Bu object nesneside aslında bir classtır. Yani Object Oriented = Class yapılarını kullanmaktır.

Not : Object Oriented’ın içerisine asla derinleme dalmadım. Fakat yüzeysel olarak bu şekilde biliyorum. Yanlış biliyorsam lütfen fazla üzerime gelmeden yorumunuzu ekleyiniz.

Şimdi gelelim bunu neden anlattığıma. OOP( Object Oriented Programming ) dediğimiz olay bizim yapacağımız işle birebir bağlıdır. Bunun için class yapılarını öğrendiğinizde aslında OOP’yede giriş yapmış olacaksınız.

Php’de extend ile sınıf yazmak daha kolay

admin | 12 March 2009 10:22

Extends kelimesi adından da anlaşılacağı üzere büyümek ve genişlemek anlamına gelmektedir ve extend işlemi php’yi nesne tabanlı kullanan programcılar için güzel bir nimettir. Ben aşağıdaki örnekleri verirken PHP 4’ü baz alacağım. Sizler dilerseniz PHP 5 içinde manuel den faydalanabilirsiniz.

Düşününki elinizde iki tane sınıfınız var ve bu sınıflardan bir tanesi tarih işlemlerini yapıyor.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
class Tarih
{
var $zaman; // time() karşılığı gelen değer
function Tarih_Yaz()
{
$tarih=date("Y-m-d H:i:s",$this->zaman);
echo("$tarih");
}
}

Nesne Yönelimli Javascript Uygulamaları

admin | 07 January 2009 10:50

Javascript, her ne kadar bazı yüksek uçan programcılar tarafından bir programlama dili olarak görülmese de (hatta bu sözcüğü olur olmadık kullanmanıza kızarlar) oldukça sağlam ve kendisine insanı hayran bırakan gelişmiş özellikleriyle, bir çok programlama diline taş çıkartıyor. Tüm bu kabiliyetlerini biz sineye çekiyor ve mütevazilik adına javascript’e, ismi gereği script dili demeyi tercih ediyoruz.

javascript, yapısı gereği, bir uygulama oluşturmaya başladığınız andan itibaren, her işlemi bir nesneye yaptırır. İki adım öteye gitmek için nesnelerden başka seçeneğiniz yoktur. Örneğin bir fonksiyon yazmaya karar verdiniz diyelim.

Farklı bir tasarım mantığı

admin | 08 November 2008 13:28

“Mysql performansını ve sayfaların açılış sürelerini daha çok nasıl hızlandırırım” diye kafa yorduğum zamanlarda, kendim için geliştirdiğim bir tasarım mantığını sizlerle paylaşmak istedim. Bu mantık aslında çok basit gibi görünse de ciddi bir performans artışı sağlıyor ve gereksiz yere mysql select sorgularından da bizi kurtarıyor.

Mantığın bir prensibi var. O da; mysql tablosunda bulunan bir satırda yapılan değişikliği, başka sayfaya geçtiğimde tekrardan mysql Select sorgusu atmadan gerekli veriye ulaşmaktı.

php 5.3

laroux | 16 June 2008 09:09

php 5.3
php 5.3

Tamamen unicode destekli bir PHP 6’a geri sayarken, PHP ekibi daha önce alışık olduğumuz bir uygulamaya gidiyor. PHP5’e geçtiğimiz günlerde PHP4 desteğinin ve sürümlerinin devamlılığının geldiğini biliyoruz. PHP6’dan önce PHP 5.3 sürümü yakında download edilebilir halde olacak.

PHP5 aslında sürümleri itibariyle oldukça verimli oldu. PHP 5’de nesne yönelimli programlama, PHP 5.1’de PDO, PHP 5.2’de ise SPL ile tanıştık. Ki çoğu PHP kullanıcısı halen bu özellikleri tam anlamıyla kullanmıyordur.