bildirgec.org

.net 3.5 hakkında tüm yazılar

{ ASP.NET } User Control Geliştirme

yazilirim | 05 March 2011 10:17

Merhaba arkadaşlar; Bu makalemde sizlere .net platformunda User Control oluşturmayı anlatacağım. Önce User Control nedir ve ne gibi durumlarda işe yarar bunları tanımlayacağız. Ardından da ufak bir örnek yapacağız. User Control, programcının kendi ihtiyaçları doğrultusunda oluşturabileceği özelleştirilmiş kontrollerdir. Mesela bir textbox…..

ASP.NET MVC

admin | 05 May 2010 16:33

Bir portal projesi için .Net kullanmam gerekiyordu ve açıkcası .Net hakkında zerre fikrim yoktu. Formlarla dlllerle uzunca uğraşlar sonunda ASP.NET MVC ile PHP ortamından alışık olduğum yapıda ürün geliştirebildim. Pek de yeni bir olaymış MS için onu öğrendim.

ASP.NET MVC yi Windows 2005 Server ve Windows XP de çalışır hale getirmek biraz zor oldu. Aslında zor değil de ne yapacağını bilmeyince iş biraz karışıyor.

Windows 7 kullanıyor iseniz şanslısınız MVC’yi kurmak çocuk oyuncağı olacaktır. Microsoft Web Platform installer sizin için bütün işlemleri hızlıca yapacaktır. IIS 7 den önceki versiyonlar için kurulum biraz sancılı olabiliyor.

Linq To SQL Temel İşlemler

halislus | 30 June 2009 13:51

Öncelikle bu yazının bir .NET 3.0+ makalesi olduğunu söylemek isterim.

Linq To SQL 2. makalem ile karşınızdayım. Birinci makalemi okumak isteynler buradan bakabilirler.

Linq to SQL ikinci makalemle sizlere daha temel bilgiler vermeye çalışacağım.

Bildiğimiz gibi veritabanı işlemleri genel olarak select, insert, update, delete işlemlerinden oluşmaktadır. İsterseniz bu işlemleri ve kısa detaylarını hemen anlatmaya başlayalım. Bunun için ilk önce veritabanımızın modelini çıkarmamız gerekiyor. Visual Studio’da projemize add new item diyerek yeni bir eleman ekleyerek işlemimize başlıyoruz. Buradan Linq To SQL Class dosya türünü seçiyoruz, dosya ismini veriyoruz “Ornek” ya da siz istediğiniz ismi kullanın ve sonra OK butonuna basıyoruz. Ardından Server Explorer penceresinden veritabanımızdaki işlem yapmak istediğimiz tabloları, açılan Ornek.dbml dosyamızın içerisine sürükleyip bırakıyoruz. Burada dikkat etmemiz gereken nokta veritabanında ilişkilerimizin doğru bir biçimde önceden verilmiş olması. SQL Server’da Database Diagram kısmından bu işlemleri daha önceden halletmiş olmanız gerekiyor.