Teknoloji; çeşitli alet, edevat, teknik, sistem, yol yordam ve ürünlerin kullanımı ve ilgili bilgilerin tümüne verilen addır. Bu sefer konu ufacık tefecik bir elektronik zamazingo değil, tıbbi alanda çığır açan bir teknoloji. Kimilerinin “Alien”, kimilerinin “Avatar” benzeri filmlerde ancak görebileceğini düşündüğü bu olay neredeyse gerçekleşmiş durumda. Neredeyse diyorum çünkü ilk etap insanlı testler (phase I) 2008’de başarıyla tamamlanmış…

Konumuz; ingilizcede “suspended animation” diye tabir edilen türkçede dondurma ya da derin uyku hali diye tanımlanabilecek, tıpçıların geçici ölüm de dedikleri bir durum. Yaşamsal proseslerin dışarıdan müdahale edilmesi ile tamamen durmaksızın geçici olarak kaybolması hali.

Nefes alımı, kalp atımı gibi fonksiyonlar zorlukla fark edilebilecek seviyelere indirilebilmekte. Genelde ekstrem soğuk koşullarda yaşamsal belirtilerin yavaşlatılması şeklinde olması gerektiği düşünülen bu tekniğe geçenlerde çığır açan başka bir yaklaşım oldu.

meşhur biyokimyager mark roth...
meşhur biyokimyager mark roth…

Mark Roth ve ekibi, kimi zaman mucize diye nitelenen, çığ altından kayakçıların saatler sonra kurtulması, buzda balık avlarken düşenlerin uzun süre sonra canlanması ve benzeri durumlarda nasıl bir mekanizmanın çalıştığını çözdüler.

Normalde solunduğunda zehirli olan hidrojen sülfürden faydalanarak önce hayvanları saatlerce kış uykusu benzeri bir duruma soktular ve sonra oda sıcaklığında canlandırdılar. Bu deneylerden kazandıkları öz güven ve amerikan ileri askeri araştırmalar enstitüsünden (DARPA)aldıkları bol para ve cesaret ile 2008 senesinden beri de insanlarda denemekteler.