bildirgec.org

kül öykü hakkında tüm yazılar

Hülya Saat – Senem Dere

kahramancayirli | 17 November 2009 09:42

ilknokta.com adresinden alınmıştır.
ilknokta.com adresinden alınmıştır.

Hülya Saat, Senem Dere’nin ilk öykü kitabı. Kitabın ilk öyküsü “Saklı İstasyon”u okurken, müthiş detaylar, somut bir atmosfer, iyi betimlemeler, iç içe geçmiş olgular, insanlar karşılıyor okuru. Özellikle “Makas” öyküsünde cümleler usta işi. Zaten Dere’nin bu öyküleri nitelikli edebiyat dergilerinde yayımlandı daha önce, ciddi bir editoryadan geçmiş öyküler bunlar, böyle olunca insan olumlu beklentilerle alıyor kitabı eline. Kitap beklentileri boşa çıkarmıyor. Epeydir okuduğum en keyifli hikaye, “Makas”.

2009 Yaşar Nabi Nayır Gençlik Ödülleri

admin | 01 July 2009 15:50

kemal özer
kemal özer
hakan günday
hakan günday

Dün Radikal gazetesinin kültür-sanat haberlerinde gezinirken 2009 Yaşar Nabi Nayır Gençlik Ödülleri’nin açıklandığını öğrendim. Şiir dalında A.Barış Ağır kazanmış ödülü. Öykü dalında ise Aslı Akarsakarya. Zihin hemen buldu getirdi. 2005 yılında Kül Öykü dergisinde (o zamanlar gazete değil dergiydi, Kül Öykü) kısa öyküler yayınlarken, dergide öyküleriyle karşıma çıkan bir isimdi, sanırım soyadının ilginç olması ile de aklımda yer etmiş. Nedense bir sevinç kaplayıverdi içimi, fazladan bir sevinç.
Varlık dergisinin Temmuz 2009 sayısında gençlerin birer ürünleri ile birlikte kendileriyle yapılmış söyleşiler yer alıyor. Derginin dosya konusu da hoşuma gitti: 21. Yüzyılın Şiirini, Öyküsünü Yazanlar…
1933 yılından bu yana yayımlanan bir edebiyat dergisi, Varlık. Kısa ömürlü onca edebiyat dergisinin arasında 76 yaşına ulaşabilmek, mühim tabii. Darısı diğer tüm dergilerin başına.
Kemal Özer gitmiş dün. Ne yazık. Bir şair daha gitti. Özer, geçen sene Altın Portakal Şiir Ödülü’ne değer görülmüştü.
Hakan Günday’ın Kinyas ve Kayra’sını okuyorum, sürükleyici, iyi bir hikaye okuyor gibiyim. Bakalım nerelere varacak olaylar..Yerli yer altı edebiyatı..

on yedi ilinti

kahramancayirli | 06 June 2009 11:31

1-Haziran da geldi. Haziranda yılandan, ramazanda imamdan korkacaksın, der eskiler. Çok sıcak, hava.
2-2006 Cemal Süreya Şiir Ödülü’nü kazanan “Çok Tanrılı Sular” adlı şiir dosyası, Komşu Yayınları’nca yayımlandı. Kitabın yazarı Kaan Koç, 86 İstanbul doğumlu. Ve halen Kocaeli Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde öğrenci. Epeydir dergilerde ismine rastladığım bir genç. Bir an önce okumalı.
3-Şu ana dek okuduğum kitapların arasında en güzeli hangisiydi? Bu soruyu çok defa sordum kendime. İlk sorduğumda içimdeki yanıt: Orhan Kemal – El Kızı idi. Belki de insan küçük yaşlarında kitaplardan daha fazla etkileniyordur. El Kızı’ndan gerçekten çok etkilenmiştim, belki bir de yanında Yaşar Kemal – Karıncanın Su İçtiği (Bir Ada Hikayesi 2)’nin ismi anılabilir. Yaşar Kemal’in dili su gibi hakikaten. İnsan o kalın kalın, karınca duası gibi küçücük harflerle basılan romanları nasıl bitirdiğini çözemiyor. Edebiyatın büyüsü de bu.
4-İhsan Oktay Anar’ın bir internet sitesi var artık. Yeni açılmış olmalı, çünkü ben google’da sık sık Anar’ı arattırıyordum. Belki yeni bir gelişme, bir kitap vs. Anar’ın tavrı çok hoş. Beş güzel kitap yazdı, tek röportaj yok. Edebiyat büyülü kalmalı. Bir de diğer yazarlara bakın, aynı soruları aynı yanıtları tekrar tekrar tekrar… İnsanda kitap okuma heyecanı kalmıyor. Allahtan şairler böyle değil. Yoksa şiir de okunmazdı.
5-Aylin Aslım’ın yeni albümünün ilk klibi “Sen mi” şarkısına geldi. Daha sert bir müzik, ama sözleri sevmedim (sözleri bayat bence şarkının). Şarkıya da alışamadım daha. Mtv Türkiye’nin sitesinde var, klip.
6-Metis Yayınları’nın internet sitesinde gezerken Ahmet Güntan’ın bir şiirine rastladım. Bence çok etkileyici ve çok öz. Buraya alıntılamak istemedim, isteyen adresten okur, diyerek. Epeydir hiçbir şiirden bu denli etkilenmemiştim.
7-Dün gece yağmur yağdı. Evin tüm pencerelerini açtım, yağmur kokusu içeri doluştu. Yağmur kokusuyla uyudum.

kül öykü gazetesi

kahramancayirli | 09 April 2008 19:07

kül öykü gazetesini çıktığı ilk sayısından beri takip ediyorum. ondördüncü sayısı çıkmış bile. bu kez alev alatlı ve akın başal röportajları süslüyor gazetenin kapağını. akın başal’ın ismini ilk kez duyuyorum.
bir de bu sayıda şöyle bir güzelliğe imza atmış, gazete. bir öykü kitabı belirleyip (bir önceki sayıdan), o kitap hakkında hem çok önemli yazarların hem de okurların görüşlerini yayımlamışlar. çok güzel bir fikir. bu sorgulamanın ilk talihlisi vicdan saatleri olmuş, abdullah ataşçı’nın..
ama bir durum daha var dikkatimi çeken, kül öykü gazetesi eskisi kadar çok genç öykücülere açmıyor kapılarını sanki. hep aynı isimlerin öyküleri yer alıyor adeta. ya da bana öyle geldi. kestirip atmamak lazım hemen. çünkü artık kül öykü gazetesinde bir editoryal ekip var titizlikle öyküleri ayıklayan. ki bu ekipte yavuz ekinci, beşir sevim gibi yetkin isimler yer alıyor.

serkan türk ve hayalet ev

kahramancayirli | 05 March 2008 14:07

kül öykü gazetesinin mart sayısı çıkmış bile. genç yazar serkan türk’ü kapağa taşımışlar. serkan türk’ün ilk öykü kitabı uzak yaz’ı hatırlıyorum. şimdi de ikinci öykü kitabı yayımlanmış. Rüzgârlı Camlar, yeni kitabının adı. Kül Sanat Yayınlarından çıkan kitapta on üç öykü ve bir de şiir var. bu vesileyle serkan türkün iki öykü kitabını alıp okusam fena olmaz. sinemadan da uzak kalmamak lazım tabii. türk sineması üzerine çok sağlam makaleleri olan akademisyen asuman suner’in hayalet ev kitabını epey zamandır okumak istiyordum. kısmet bugüneymiş.

yüzyılın 40 romancısı – notos öykü

kahramancayirli | 29 January 2008 11:23

ahmet hamdi tanpınar
ahmet hamdi tanpınar
oğuz atay
oğuz atay
yaşar kemal
yaşar kemal

notos öykünün (şubat-mart) 8. sayısında yüzyılın 40 romancısı soruşturması yer alıyor. listenin en güçlü üç yazarı ise: yaşar kemal, oğuz atay ve ahmet hamdi tanpınar. seçiciler ve tam liste ise derginin yeni sayısındaymış..kendimce tahminler yapıyorum geri kalan 37 romancı kimler olabilir diye..yusuf atılgan, orhan pamuk, latife tekin, mehmet eroğlu ilk aklıma gelenler. dergi çıkar çıkmaz kitapçıya ilk koşanlardan biri olacağım sanırım.

selim ileri kül öykü

kahramancayirli | 18 January 2008 15:36

kül öykünün yeni sayısı da çok keyifli. selim ileri ve hakan işcen, yeni sayının konukları arasında. genç yazarların öyküleri de dergiyi renklendiriyor.

Gelin Başı-Seray Şahiner

kahramancayirli | 24 October 2007 13:46

tüm edebiyat çevreleri aynı ismi konuşuyor bu sıralar hep..

çok, çok genç bir öykücü o. henüz 23 yaşında.

Seray Şahiner

Can Yayınlarından çıkan ilk kitabı Gelin Başı ile onlarca olumlu eleştiri topluyor edebiyat eleştirmenlerinden..

Türkiye’nin ilk öykü gazetesi: Kül Öykü

kahramancayirli | 11 April 2007 13:18

Ne güzel demiş Nezihe Meriç, Dünya Öykü Günü Bildirisinde: “Öykü yaşamdır. Öykü bir iksirdir. Onsuz olunmaz.” Hakikaten de olmaz öyküsüz…Öykü yazmak ve okumak, diğer edebi türlere kıyasla daha zahmetli, daha fazla emek gerektiren bir iş. Öyküde sınırlı olan edebi alana yerleştireceğiniz her sözcük üzerinde (diğer türlere kıyasla) daha çok durursunuz. Özellikle öykü yazarken hem ölçülü ve ekonomik hem de etkili olmalısınız. Zira öykü okurları daha vefasızdırlar, okumaya başladıkları öyküden kolaylıkla vazgeçip başka bir öyküye atlayabilirler. Avantajı, kısa olması, daha az vaktinizi almasıdır. Günümüzün hızlı tüketim söylemine daha uygun mahiyettedir, bu yönüyle.Yazma edimiyle ilgilenen gençler, bir dönem şiire yığılmışlardı oysa şimdi öykü türünde bir yoğunlaşma söz konusu (ki bu güruha ben de dahilim). Nitelikli öykü dergileri yayımlanıyor ancak üç ay öncesine kadar bir öykü gazetemiz yoktu. Ancak ülkemizde öykü dergiciliğine gerçekten gönül veren Bilal Kolbüken, yolculuğunun üçüncü durağına vardı bile. Türkiye’nin ilk öykü gazetesi olan Kül Öykü’nün 3. sayısı yine çok keyifli: 18 yeni öykünün yayımlandığı son sayıda usta öykücüler Sadık Yalsızuçanlar ve “Soyka” adlı öykü kitabıyla edebiyat çevrelerinin dikkatini çeken Zafer Doruk ile yapılmış söyleşiler yer alıyor. Ayın kitabı olarak Ahmet Büke’nin “Çiğdem Külahı” adlı eseri değerlendirilirken, son sayının odak öykücüsü, Ruth Rendell: Yaşamöyküsü, yazarla yapılan söyleşi ve “Parıltılı Bir Gelecek” isimli öyküsü, gazetenin odak kısmında okunabilir. Ayrıca her sayıda, Foto-Grafi, Komiser Cemal Öyküleri, Öykü Atölyesi gibi kısımlar öykü yolculuğumuza eşlik ediyor. Gazetenin 15 Nisan’da yayımlanacak 4. sayısında ise okurları hoş bir sürpriz bekliyor: Kültür sanat gazetesi “Kosmik Yumurta”, gazetenin ücretsiz ilavesi olarak verilecek..