bildirgec.org

kül öykü gazetesi hakkında tüm yazılar

sakin – laleler beyaz

kahramancayirli | 17 November 2009 15:10

harikasozler.net adresinden alınmıştır.
harikasozler.net adresinden alınmıştır.

1.Sakin – Laleler Beyaz’ı dinleyin.

blog.apsimati.net adresinden alınmıştır.
blog.apsimati.net adresinden alınmıştır.

2.Poshet – Bilemedim’i de.

3.Oturup ALF izleyin bir yerlerden.

tvshows.de adresinden alınmıştır.
tvshows.de adresinden alınmıştır.

4.Murathan Mungan’ın Çador’u. Mungan daha önce yelken açmadığı yerlere yüzmüş bu incecik romanında. Ya da uzun hikayesinde diyelim. Nasıl bir dildir, nasıl cümlelerdir. Nefis.

Şiir için güzel bir yaz

kahramancayirli | 20 June 2009 18:54

türk şiiri için önemli bir isim: gülseli inal
türk şiiri için önemli bir isim: gülseli inal

Bu cumartesi sabahı Betül Tarıman’ın yeni şiir kitabının çıktığını öğrendim. Mutlu oldum çok. Kar Merdiveni iyiydi güzeldi, bakalım Ağır Tören nasıl?
Şiir için güzel bir yaz olacak bu yaz. 80 kuşağı şairlerinden Gülseli İnal’ın toplu şiirleri yayımlanıyor. İlk ikisi çıktı bile: Kocamanlar ve güzeller onlar da..
Niye yayınevleri genç şairlerin ilk şiir kitaplarını basarken kılı kırk yarıyor. Ellerini taşın altına koyuverseler, daha düşük fiyatlarla yayımlamaya çalışsalar (burada aslan payı dağıtımcılara gider genelde). Sanırım hala en geçerli yol edebiyat ödülleri. Bu sayede isim yapabilirseniz, belki de yayınevleri size döneceklerdir..
İlk kez aç insan sayısı 1 milyarı geçmiş bütün insanlık tarihinde. Kimin ne kadar umurunda?
Yasakmeyve şiir dergisinin mayıs haziran sayısı çıktı. Kaan Koç’un ismini bir kez daha anmak istiyorum.
Kül Öykü Gazetesinin yeni sayısı gecikti. Umarım bir sorun yoktur. Belki de iki-üç ayı birleştirip bir yaz sayısı yayınlarlar. Birçok dergi yaz’ı böyle geçiriyor, haklılar mı bilmem.
Teoman’ın yeni şarkısı Çoban Yıldızı’nın müziği ne kadar hoş, bayıldım. Sezen Aksu düş bahçelerinde yürüyor yine. İyi ki. Kibir’i bir de ondan dinlemek, süper. Farklı vurguları, farklı duyguları, kadın bir tane yahu hakikaten. Aksu, Kibir’i önce Özcan Deniz’e vermiş, Deniz “bu, bir kadın şarkısı” demiş ve şarkı neyse ki Hande Yener’in oldu.
Mete Özgencil yeni bir albüm yapsın isterim. Şarkı sözlerini yazsın bassın ona da razıyım. Ya da Yıldırım Türker 15 sene sonra yeni bir şiir kitabıyla çıkıverse. Umay Umay da.

on yedi ilinti

kahramancayirli | 06 June 2009 11:31

1-Haziran da geldi. Haziranda yılandan, ramazanda imamdan korkacaksın, der eskiler. Çok sıcak, hava.
2-2006 Cemal Süreya Şiir Ödülü’nü kazanan “Çok Tanrılı Sular” adlı şiir dosyası, Komşu Yayınları’nca yayımlandı. Kitabın yazarı Kaan Koç, 86 İstanbul doğumlu. Ve halen Kocaeli Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde öğrenci. Epeydir dergilerde ismine rastladığım bir genç. Bir an önce okumalı.
3-Şu ana dek okuduğum kitapların arasında en güzeli hangisiydi? Bu soruyu çok defa sordum kendime. İlk sorduğumda içimdeki yanıt: Orhan Kemal – El Kızı idi. Belki de insan küçük yaşlarında kitaplardan daha fazla etkileniyordur. El Kızı’ndan gerçekten çok etkilenmiştim, belki bir de yanında Yaşar Kemal – Karıncanın Su İçtiği (Bir Ada Hikayesi 2)’nin ismi anılabilir. Yaşar Kemal’in dili su gibi hakikaten. İnsan o kalın kalın, karınca duası gibi küçücük harflerle basılan romanları nasıl bitirdiğini çözemiyor. Edebiyatın büyüsü de bu.
4-İhsan Oktay Anar’ın bir internet sitesi var artık. Yeni açılmış olmalı, çünkü ben google’da sık sık Anar’ı arattırıyordum. Belki yeni bir gelişme, bir kitap vs. Anar’ın tavrı çok hoş. Beş güzel kitap yazdı, tek röportaj yok. Edebiyat büyülü kalmalı. Bir de diğer yazarlara bakın, aynı soruları aynı yanıtları tekrar tekrar tekrar… İnsanda kitap okuma heyecanı kalmıyor. Allahtan şairler böyle değil. Yoksa şiir de okunmazdı.
5-Aylin Aslım’ın yeni albümünün ilk klibi “Sen mi” şarkısına geldi. Daha sert bir müzik, ama sözleri sevmedim (sözleri bayat bence şarkının). Şarkıya da alışamadım daha. Mtv Türkiye’nin sitesinde var, klip.
6-Metis Yayınları’nın internet sitesinde gezerken Ahmet Güntan’ın bir şiirine rastladım. Bence çok etkileyici ve çok öz. Buraya alıntılamak istemedim, isteyen adresten okur, diyerek. Epeydir hiçbir şiirden bu denli etkilenmemiştim.
7-Dün gece yağmur yağdı. Evin tüm pencerelerini açtım, yağmur kokusu içeri doluştu. Yağmur kokusuyla uyudum.

yaşar alptekin, reha yeprem ve diğerleri

kahramancayirli | 14 January 2009 14:31

yaşar alptekin
yaşar alptekin

dün internette gezinirken yaşar alptekin’in hac fotoğraflarına rastladım. yaşar alptekin, sizin de muhtemelen tanıdığınız 80 ve 90ların gözde manken ve oyuncusu. 2000li yıllarda ise kadın programlarında dini ritüellerini nasıl yerine getirdiğini anlatır oldu.

reha yeprem
reha yeprem

ki nedense yılan yollu beynim bana derhal reha yeprem’i hatırlattı. zehirli bal adında bir kitap da yazmıştı hatta, işte genç bir erkek mankeni hangi tehlikeli tuzakların beklediğine dair. en son samanyolu televizyonunda eşiyle birlikte bir programı sunarken rastladık kendisine. bu yakışıklı adamların orta yaşlarından itibaren din’e bu kadar yaklaşmalarının sebebi (belki geçmişte de yakınlardı ama bu denli açığa çıkarmıyorlardı) ne olabilir ki. şöhretin bir gün kaybolacağı endişesi, insanın düşmekten tırsacağı büyük manevi boşluk korkusuyla birleşirse bu tür gelişmeler olabilir. zaten bu tür u-dönüşleri yapan birçok insan vardır etrafınızda, o iki manken göz önünde oldukları için dikkatimizi celbetmiş bulundu.

kül öykü gazetesi

kahramancayirli | 09 April 2008 19:07

kül öykü gazetesini çıktığı ilk sayısından beri takip ediyorum. ondördüncü sayısı çıkmış bile. bu kez alev alatlı ve akın başal röportajları süslüyor gazetenin kapağını. akın başal’ın ismini ilk kez duyuyorum.
bir de bu sayıda şöyle bir güzelliğe imza atmış, gazete. bir öykü kitabı belirleyip (bir önceki sayıdan), o kitap hakkında hem çok önemli yazarların hem de okurların görüşlerini yayımlamışlar. çok güzel bir fikir. bu sorgulamanın ilk talihlisi vicdan saatleri olmuş, abdullah ataşçı’nın..
ama bir durum daha var dikkatimi çeken, kül öykü gazetesi eskisi kadar çok genç öykücülere açmıyor kapılarını sanki. hep aynı isimlerin öyküleri yer alıyor adeta. ya da bana öyle geldi. kestirip atmamak lazım hemen. çünkü artık kül öykü gazetesinde bir editoryal ekip var titizlikle öyküleri ayıklayan. ki bu ekipte yavuz ekinci, beşir sevim gibi yetkin isimler yer alıyor.

serkan türk ve hayalet ev

kahramancayirli | 05 March 2008 14:07

kül öykü gazetesinin mart sayısı çıkmış bile. genç yazar serkan türk’ü kapağa taşımışlar. serkan türk’ün ilk öykü kitabı uzak yaz’ı hatırlıyorum. şimdi de ikinci öykü kitabı yayımlanmış. Rüzgârlı Camlar, yeni kitabının adı. Kül Sanat Yayınlarından çıkan kitapta on üç öykü ve bir de şiir var. bu vesileyle serkan türkün iki öykü kitabını alıp okusam fena olmaz. sinemadan da uzak kalmamak lazım tabii. türk sineması üzerine çok sağlam makaleleri olan akademisyen asuman suner’in hayalet ev kitabını epey zamandır okumak istiyordum. kısmet bugüneymiş.

genç yetkin bir öykücü: abdullah ataşçı ve kül öykü gazetesi

kahramancayirli | 06 February 2008 23:48

kül öykü gazetesi
kül öykü gazetesi

kül öykü gazetesi ocak 2007den bu yana varlığını gösteren ülkemizin ilk öykü gazetesi. genç öykücülere geniş yer ayıran gazete, ünlü öykü yazarlarıyla yapılan röportajlarla da zenginleşiyor.

abdullah ataşçı
abdullah ataşçı

şubat 2008 tarihli gazetenin 12. sayısına petros markaris ve genç öykü yazarımız abdullah ataşçı konuk oldu. bu yazıdaki esas maksadımsa bildirgeç okurlarını genç ve yetkin bir öykücümüzle tanıştırmak. 1973 Elazığ doğumlu, Abdullah Ataşçı. İlk, orta ve lise öğrenimini doğduğu kentte tamamlamış. Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunu. Çeşitli öykülerini “Kül”, “Kum”, “Yaratı”, “Yaratım”, ÖyküŞiir”, Felsefeci” ve “Felsefeyazın” dergilerinde yayımlamış. “Tek Kişilik” adlı öyküsü, Yaba Edebiyat tarafından Hakkı Özkan anısına düzenlenen etkinlikte Teşekkür Belgesi almış (2002 senesinde) ve “Sokaktaki İnsan Öyküleri” adlı kitabında yayımlamış genç yazar bu öyküsünü. 2006 senesinde “Sığ Suyun Balıkları” adlı başarılı öykü kitabını yayımladı. 2008’in ocak ayındaysa “Vicdan Saatleri” adlı yeni öykü kitabıyla yeniden okurlarının karşısında…
aylık öykü gazetesinde “kosmik yumurta” adlı keyifli ek de gazetenin keyifli kısımlarından biri..

yüzyılın 40 romancısı – notos öykü

kahramancayirli | 29 January 2008 11:23

ahmet hamdi tanpınar
ahmet hamdi tanpınar
oğuz atay
oğuz atay
yaşar kemal
yaşar kemal

notos öykünün (şubat-mart) 8. sayısında yüzyılın 40 romancısı soruşturması yer alıyor. listenin en güçlü üç yazarı ise: yaşar kemal, oğuz atay ve ahmet hamdi tanpınar. seçiciler ve tam liste ise derginin yeni sayısındaymış..kendimce tahminler yapıyorum geri kalan 37 romancı kimler olabilir diye..yusuf atılgan, orhan pamuk, latife tekin, mehmet eroğlu ilk aklıma gelenler. dergi çıkar çıkmaz kitapçıya ilk koşanlardan biri olacağım sanırım.

Gelin Başı-Seray Şahiner

kahramancayirli | 24 October 2007 13:46

tüm edebiyat çevreleri aynı ismi konuşuyor bu sıralar hep..

çok, çok genç bir öykücü o. henüz 23 yaşında.

Seray Şahiner

Can Yayınlarından çıkan ilk kitabı Gelin Başı ile onlarca olumlu eleştiri topluyor edebiyat eleştirmenlerinden..

yavuz ekinci’nin sırtındaki ölüler

kahramancayirli | 16 October 2007 13:40

kül öykü gazetesi, başarılı yolculuğuna devam ediyor.

gazetenin okuduğum son sayısında genç öykü yazarı yavuz ekinci ile yapılmış çok keyifli bir söyleşi yayımlandı.

yavuz ekinci en son öykü dosyası “sırtımdaki ölüler” ile 2005 haldun taner öykü ödülünü kazanmıştı.

aynı dosya, eylül ayında doğan kitap tarafından basıldı.

genç yazarın 2004 yılında yayımlanan “meyaser’in uçuşu” adlı bir başka öykü kitabı da bulunuyor.