Bir önceki yazıda nispeten basit bir arayüz tasarımı üzerinde durmuştum. Bu yazımda, bir önceki yazıya gelen yorumları da dikkate alarak yeni bir arayüz tasarımı üzerinden MATLAB GUI ile ilgili aktarımlarıma devam edeceğim.
Bir önceki yazımda bahsettiğim gibi veritabanı uygulaması da yapacağız ancak Matlab yazılarının hedef kitlesini düşünerek görüntü işleme araç kutusu hakkında da bilgi vereceğim.
Öncelikle görüntü işleme araç kutusu hakkında biraz bilgi vererek başlayalım. Matlab aklınıza gelebilecek hemen hemen bütün formatları okuyabilir. imread fonksiyonu ile görüntü renk değerlerini bir matrise alabilirsiniz. Bildiğiniz gibi görüntü gri seviyeli (grayscale) ya da rgb olabilir. Grayscale görüntüler için elde görüntü seviyeleri iki boyutlu bir matrise atanacaktır. Diyelimki elinizde mxn lik bir görüntü var A = imread(‘cameraman.tiff’); dediğimizde, A matrisi mxn boyutlarında bir matris olacaktır. (1,1) lokasyonunda görüntünün renk seviyesi bulunacaktır. Grayscale ise 0 dan 255 kadar bir değer, RGB ise (1,1,1) lokasyonunda 0 dan 255 e kadar R (Red) değeri, (1,1,2) lokasyonunda 0 dan 255 e kadar G (Green) değeri, (1,1,3) lokasyonunda 0 dan 255 e kadar B (Blue) değeri bulunacaktır. Matlabı sadece görüntü formatını çevirmek için kullanacaksanız, yapacağınız tek şey A matrisini istediğiniz formatta yazdırmanız sağlayacak imwrite fonksiyonunu kullanmak olacaktır.