Dövme bilindiği gibi çeşitli yöntemlerle derinin renklendirme ve desenlendirme işlemidir, tarihçesi ise eski çağlara kadar dayanıyor. Dövmenin Anadolu’da kullanımı da aynı oranda eskidir. Anadolu’da dövme insanlar için çeşitli şeyleri ifade etmekte kullanılıyordu, bunlar; bir aşirete bağlılığı gösterme,nazardan ve hastalıktan korunma, uğur ve tılsım niteliğinde kullanma, süslenme maksatlı kullanım.
Günümüzde bu eski uygulama Anadolu’da geleneksel önemini kaybetmiş ancak büyük şehirlerde giderek yaygınlaşmıştır. Dövme yaptırmaktan çekinenlerin ama merakı olanların tercihi ise Mehndi denilen kına dövmeleri. Bu dövmeler daha çok Hindistan ve Pakistan’da yapılmaktadır. Şimdiler de ise yazlık beldelerin gözdesidir, neredeyse her sokak başında bir tattoo ‘cu görmek mümkündür.
Siz de mehndi seviyor ve yaptırmayı istiyorsanız,bunu evde kendiniz kolaylıkla uygulayabilirsiniz. Dövme, genellikle hint kınası,kına taşı ve oksijenli su ile yapılıyor ancak özgün tarif son derece farklı ve sonuç diğerinden çok daha iyi oluyor (tarafımdan defalarca denenmiştir).
Gelelim yapılışına, gereken malzemeler şunlar; 2 tatlı kaşığı hint kınası, koyu demli çay veya instant kahve, 4 damla karanfil yağı, 5 damla okaliptüs veya çay ağacı yağı, 2 tatlı kaşığı limon suyu.
malzemeleri karıştırarak akışkan ama sulu olmayan bir karışım yapıyoruz ve 2 saat dinlendiriyoruz.