bildirgec.org

faust hakkında tüm yazılar

Faust – Eine deutsche Volkssage (1926)

queennothing | 26 February 2010 09:48

Goethe‘nin ölümsüz eserinden uyarlanan 1926 çıkışlı “Faust – Eine deutsche Volkssage“, tekniği sebebiyle Sinema Tarihi’nde ilkler arasında yer alır. 1931 senesinde hayatını kaybeden Alman sinemacı F.W. Murnau‘nun yönetmenliğini yaptığı filmin senaryosu Gerhart Hauptmann ve Hans Kyser‘e ait. 1938 senesinde hayatını kaybeden İsveçli aktör Gösta Ekman‘ın ‘Faust’ karakterini canlandırdığı yapımda ‘Mephisto’yu Oscar Ödüllü İsviçreli aktör Emil Jannings, ‘Gretchen’ karakterini ise Alman aktris Camilla Horn canlandırmakta.

Tanrı’nın varlığını, Tanrı’ya olan inancını, kutsal kitabı ve hayatının anlamını sorgulayan Faust, hiç bir sabitinin, güvencesinin olmadığını farkediyor. Gerçeği, esas olanı bulmaya karar veren Faust, bu gerçeklik yolunda arzuları tarafından körleştirilir ve onlara esir düşer.

65 yılda yazılan bir eser: Faust

nacak | 04 June 2009 10:53

Ünlü Alman oyun yazarı Johann Wolfgang Von Goethe 1749 yılında Frankfurt’ta doğdu. 1832 yılında ölüm döşeğinde son sözü ‘ışık, daha çok ışık‘ olmuştur. Goethe’nin en önemli eserleri Faust, Genç Werter’in Acıları ve Doğu Batı Divanı’dır.

Goethe hukuk eğitimi almış ve doktora aşamasına kadar bu eğitimini sürdürmüştür. Annesi kadar duygusal, babası kadar da akılcı birisidir. Resim ve tabiata karşı ilgi duymuş ve eğitimini tamamladıktan sonra kendisini edebiyata adamıştır.

Dünya klasikleri arasında önemli bir yer tutar Faust. Adeta Goethe’nin bütün eserlerinin sentezi gibidir. Goethe çok genç yaşta Faust’u yazmaya başlar ancak ömrünün sonlarına doğru eseri ancak tamamlar. Başladığında 18, bitirdiğinde ise 83 yaşındadır. Eser 2 bölümden oluşur. Sade ve anlaşılabilir tarzda olan ilk bölümde, Goethe’nin hayata verdiği önem göze çarpar. Daha karmaşık olan ikinci bölüm ise felsefe ağırlıklıdır.

“Hazlarım dünyadan fışkırıyor, güneş acılarımı aydınlatıyor” sözü, insandaki kader inancını yansıtıyor. İnsanoğlu ne kadar araştırırsa o kadar anlıyor bilgisizliğini, bilginin sonsuzluğunu. Hayatın kendisi hatalarla ve acılarla doludur. Ama insan yine de içinde bir yerlerde iyilik barındırır. Ulaşmak elinden gelmese de doğrunun ne olduğunu bilir. Faust’un ruhu da böyle karmakarışıktır işte. Bir yandan dünyaya dört elle sarılır, her şeyi elde etmek ister; bir yandan da hiçbir şeyden gerçek haz alamaz, gökyüzüne ulaşmak ister. İki ruhlu karmakarışık bir insandır Faust. Hayata değer kazandıran da Faust’un ruhundaki bu çatışmadır zaten.

İkinci Faust’ta romanın tonları değişir. Bu bölüm, meleklerin Faust’un ruhunu gökyüzüne çıkarmasıyla son bulur.

Faust’un teması Kuran-ı Kerim’de anlatılan şeytanla Allah arasında geçen diyalog üzerine kuruludur. Şeytanın insanoğlunu yoldan çıkaracağına dair ahdı…