bildirgec.org

dtd hakkında tüm yazılar

kolay docbook kullanımı/uygulaması

guldemgokalp | 19 August 2009 13:30

merhaba,

genelde Türkçelerine belgeler.org adresinde rastladığımız belgelendirme çalışmalarını kendimiz “kolay yoldan” nasıl yapabiliriz? belgeler.org adresinden bununla ilgili belgeler okudum ancak baktım ki hem yazılar biraz eskimiş hem de bu işin içine bir sürü dtd girmiş. her birinin yazım kuralları ve etiketleri birbirinden farklı. internette dolaşırken bazı kişilerin, yazı editörleriyle hazır gelen kalıpları kullandıklarını görüyorum. ancak html’e dönüşmeden önce xml tarafında ne gibi işlemlerden geçirdiklerini çözemiyorum.

bir yazı editörüyle, kolay yoldan nasıl docbook kullanabiliriz? nasıl tasarıma değil de içeriğe özen göstererek böyle güzel, içindekiler bölümlü, ileri-gerili, feragatnameli belgeler hazırlayabiliriz?

DTD Meselesi, Ne için?

oztecnic | 27 January 2009 20:56

Tasarım prototipleri üzerinden hazırlanan geçerli(valid) XHTML dokümanlarının ilk satırına baktığımızda gördüğümüz tek satırlık bir cümle vardır. Kısaca DTD (Doküman Tip Tanımlaması) olarak adlandırılan bu satırda, hazırlanmış olan sayfanın hangi dil ve hangi esneklikle yazıldığına dair bilgileri buluruz. Bu tanımlamanın yapılmasında amaç web sayfasını tarayıcıya tanıtmak ve böylece de tarayıcı tarafından doğru şekilde yorumlanmasını (render) sağlamaktır.

http://tr.wikipedia.org/wiki/DTD
http://www.w3schools.com/DTD/default.asp
http://en.wikipedia.org/wiki/Document_Type_Definition