bildirgec.org

cember.net hakkında tüm yazılar

cember.net bizi sattı!

Eggdrop | 28 July 2008 20:35

cember.net’in 4 milyon € gibi bir fiyata satılması pek çok kişiyi şaşırttı. youtube vakasında olduğu gibi şimdi insanlar cemner.net tarzı siteler kurma hazırlığına girdiler.

düşündüm, araştırdım … altı üstü bir web sitesi nasıl bu kadar para eder ki?

aslında satılan şey bir sistem, kodlar yada bir alan adı değildi. bizdik!

xing’e girdiğimde araştırmama rağmen üyeliğimi nasıl iptal edeceğimi bulamadım. cember.net’de böyle bir özellik varmıydı onu da hatırlamıyorum. fakat çok topluluk sitelerinde üyeliğin iptaline izin verildiğini verilmesi gerektiğini sanıyorum.

çember.net xing oluyor.

drkloji | 15 July 2008 22:35

türkiye’nin önde sosyal iş ağı sitelerinden cember.net dünyanın önde gelen kendisi gibi bir sosyal iş ağı sitesi olan xing ile birleşiyor.
birleşme 26 Temmuz 2008 Cumartesi günü itibariyla gerçekleşmiş olacak!
Bu tarihten itibaren cember.net’in tüm üyeleri www.xing.com adresinden, cember.net’te kayıtlı olan üye-posta adresi (kullanıcı adınız değil) ve şifresi XING’e giriş yapabilecek
25 Temmuz’da tüm cember.net tüm üyelerin profileri, bağlantıları, postaları otomatik olarak XING’e taşınacak.
konu hakkında daha fazla bilgi için buraya, sorular için buraya bakabilirsiniz.

Türkiye’den dünya çapında uygulamalar çıkar mı?

wanadooo | 28 February 2008 08:05

Bu yazının çıkış fikri, Hürriyet gazetesinin geçen pazar günküinsan kaynakları ekinde ersan özer ile yapılan röportaj oldu. böyle röportajları çok severim hele ki işin içinde başarılı bir türk (girişimci) varsa. Ersan özer’i belki hatırlamayanlar olabilir hemen hatırlatayım; kendisi aralarında itiraf.com(haber), siberalem.com, ideefixe.com (haberi), İstanbul.net ve şu sıralarda da uzmantv.com projesi ile yer alan çok başarılı biri. son günlerde işler iyi gitmese de. Bakmayın siz bazı dünya insanlığının bazen bizi Arap gibi görmesine, zannetmesine; halbuki dünya çapında bir çok sporcumuz, iş adam/kadın larımız, markalarımız, bankalarımız, kulüplerimiz (Fenerbahçe, g.saray ve Beşiktaş, efes pilsen) var ve herkes onları, yaptıkları işleri, markalarını tanıyor. Örnek mi istiyorsunuz? Alın size dayanıklı tüketim alanında ülkemizin en büyük 2 firması arçelik ve vestel. Kendi alanlarında En büyük 500 firma arasındalar. Ha keza bankacılıkta öyle. Akbank, iş bankası, finansbank(yunanlılara gitti), oyak bank(Hollandalı ing bank satın aldı), dışbank (sonradan fortis oldu) ve Garanti bankası. üst düzey bankalar ve hepside bu konuda çok başarılılar. bazılarının yabancılara satılması iyi mi, kötü mü oldu konusu ayrı ama benim şahsi fikrim soruyorsanız pek iyi olmadı derim.. Gelelim sporcularımıza nbade oynayan hidayet(hedo) Türkoğlu ve Mehmet okur (memo resmi web sitesi). Artık onları bilmeyen yok sanırım. İşadamlarımız rahmetli olanVehbi koç ve Sakıp sabancı arkalarında dev markaları yeni kuşaklara bıraktılar.mustafa koç, Ferit şahenk ve sayamadığım diğerleri hepsi çok başarılı.

Her şey iyi güzel de her yerde üst düzey konumdayız ama bilgi teknolojisi olma yolunda uçar hızla(!) giden ülkemizde internette durum ne peki? Yani işin özü ülkemizden çıkan bir web uygulaması, web sitesi interneti sallayabilir mi? İşte yukarıda yazdığım güzel örnekleri burada maalesef göremiyoruz ve maalesef cevap (şimdilik) hayır bunun belli başlı kısa sebepleri var onları yazalım:
1. elinde projesi olan kişilerin ekonomik yetersizlikleri
2. uygulamaya dönük sıkıntılar
3. özgün, yaratıcı fikirler bulamamak
4. yabancı dil sıkıntısı (halbuki dünya türk olsa hepsi çözülecek(!) )

Elbette ülkemizden bir google, yahoo, microsoft gibi devlerin çıkmasını zaten beklemiyoruz ama alanında da özgün siteler bulmakta çok zor, çıkan olunca da işi yüzüne gözüne bulaştırıyor. Örneklerle başlayalım isterseniz. Herkesin tanıdığı blograzzi mesela.ilk açıldığında herkesin çok büyük ümit bağladığı yeni nesil (web 2.0) bir toplist olmaktan öteye gidemeyen, adam kayıran ve başlangıcından bugüne kadar sürüsüne bereket yanlış adımlar atan blograzzi. Hadi işi bilen biri (arda kutsal) yapmasa bunu acemiliğe vereceğim ama işi bilen(!) birisi yapınca vahim bir durum alıyor. Şu sıralar herkes blograzziden şikayetçi. Webrazzi ne kadar güzelse blograzzi de o kadar kötü durumda. Acı ama gerçek. Yanılıyorsam lütfen düzeltin.

Geçelim oyyla.com sitesine buraya yerli malı digg diyebiliriz. burada da durum aynı ilk başlarda durum fena değildi ama sonradan havası kaçan gazoz sendromu burada da kendini gösteriyor. digg etkisi hiçbir zaman olmayacak, olamaz. her zaman ilk yapılan, ilk bulan malı götürdüğü için oyyla.com da maalesef başarısız kalıyor. Tusul.com ve webiket.com da bulunuyor ama şu sıralarda tusul.com lider gibi. Webiket ise düşüşlerde. Gelelim sosyalleşmeye çalışan web sitelerimize. İlk başlarda ortalığı yonja.com (haber) ve zurna.com silip süpürüyordu sonra şehre facebook adında biri geldi pir geldi hiçbiri artık eskisi gibi iş yapamaz oldu. Evimizin bakkalı Sosyomat dahil. Halbuki etiketleme (tag) mantığı üzerinden sosyomat daha da farklı olabilir. Orkut.com da durum biraz farklı alman gurbetçi stili gibi ne desem yalan olur ama oldukça popüler olduğu su götürmez bir gerçek. netlog ise profile bakıp kız bulmak isteyenlerin adresi istiyor.us ve webdeki.net ise var mı yok mu belli değil? Gittigidiyor’a bakalım hah evet belki de elle tutulur birkaç siteden birisi ebay sağolsun o da olmasa ne kullanacaklardı değil mi? Her ne olursa olsun başlı başına bir başarı örneğidir. Sonra bir mynet var ki kendisini çok severim nette hiç aklıma bile gelmez bırakın hiç gelmesin. youtube popüler olunca hemen tam türk işi pikniktube çıktı sonra izlesene.com, vidivodo.com vs vs. cember.net vardı o da satıldı nokta.com var ki epey şirket satın aldılar ama onlarda Türkiye sınırlarında büyük olmaya oynuyorlar gibi, çözemedim. İnşallah devamını getirirler. Fotokritik.com var epey güzel, tutuluyor ama onda da bir şeyler eksik gibi yerelleşelim güzelleşelim muhabbeti. belki de tek güzel olan site yemeksepeti.com.konuyla ilgili haberi.

Kendi Kataloğunu kendin yap: e-catalog.net

wadoray | 22 January 2008 22:00

mybrochuremaker (kendi broşürünü kendin yap) bildirisini okuyunca dayanamadım, yazdım:
Bir “kendin yap” projesi de Türkiye’den. Dünya’nın ilk “kendi e-kataloğunu kendin yap” sitesi: www.e-Catalog.net

3 adımda dijital kataloğunuzu oluşturabildiğiniz sitede, bu adımlar “üye ol”, “ürün gir” ve “kataloğunu yayına al” olarak özetlenmiş. www.e-Catalog.net sitesinde; kobilerin yurtiçinde ve yurt dışında ürün ve firma tanıtımlarına yönelik olarak kurumlar arası iletişim, ürün tanıtım, ürün sipariş modülleri bulunmakta. Aynı zamanda sitede Xing.com, Cember.net gibi sosyal ağda bulunmakta.

Yahoo’dan çalışanlar için sosyal ağ.

hanzele | 19 January 2008 17:58

Yahoo hızla artan profesyonel sosyal ağlara kendi bunyesinden bir rakip çıkarttı. Kickstart

Halen dünyada lider konumda Linkedin var.
Bizde ise Cember.net bu konuda lider.

Siteyi ilk gözlemlediğimde bir çok eksiklik var ama zaten onlarda bunu kabul ediyor. (Sayfanın sağ altında daha gelişmiş hale getireceklerini söylüyorlar.) Sitenin en önemli eksikliği kullanıcıya pek kontrol vermemesi, yada ben google daki gibi kontrolleri ele almaya alışmış olduğumdan biraz garip geldi diyebilirim. Bununda düzeltileceğine inanıyorum. Hatta bi feedback yazıp bazı eksik gördüğüm yerleri de söyledim.
Ayrıca sol taraftada ilginç bir sekme var. En fazla hangi şirketin üyesi var diye bi sekme açmışlar. Şu anda yahoo en yakın rakibinin baya önünde, hep öylemi kalır bilemeyiz 🙂