En çok konuşulan ve en çok merak uyandıran Apple’ın cep telefonu iPhone‘nun yeni versiyonu 9 Haziran da bekleniyor. Ama “”Apple”” her hareketini öyle gizliyor ki cihazı gören, özelliklerini bilen kimse yok. Kafaları en çok kurcalayan soru iPhone2 gerçekten geliyor mu ve yeni süper telefon mu olacak?İkinci nesil “”iPhone””‘nun gerçekten olup olmadığına dair herhangi bir resmi açıklama yok. Önümüzdeki hafta gerçekleşecek WWDCWorldwide Developers Conference’ta iPhone’nun yeni versiyon yazılımı tanıtılacak. Ama Apple CEO’u Steve Jobs’un yapacağı konuşmada cebinden yeni iPhone’u da çıkarması bekleniyor.

Aslında Steve Jobs’un her konuşmasından önce yeni Apple ürünleri hakkında söylentiler etrafta dolaşır ama bu sefer iPhone 2’ye dair ipuçları var. Mesela eski iPhone artık stoklarda bulunmuyor. Amerika da iPhone’nun çalıştığı tek telefon şirketi olan AT&T Haziran ayı için çalışanlarının izinlerini iptal ediyor. Bunların hepsi yeni iPhone’nun geldiğinin işaretlerini veriyor.Bu işaretleri gören iPhone meraklısı bloggerlar Apple adına gelen yük gemilerini takip ediyor. Gazeteciler Apple dağıtım kamyonlarındaki etiketsiz kahverengi karton kutuları izliyor. Köşe yazarları Steve Jobs’un uçuş harcamalarındaki artışı iPhone üretimi için yapılan kontrollere bağlıyor. Ekonomistler Apple hisseleri ile ilgili önerilerde bulunuyor.

Apple dağıtım noktalarındaki etiketsiz karton kutular
Apple dağıtım noktalarındaki etiketsiz karton kutular

İlk iPhone Apple içerisinde yıllarca gizli bir şekilde geliştirildi. Sonra belli bir aşamaya gelindiğinde halka duyuruldu. Sonrasında aylar boyunca en son detayları için uğraşıldı ve üretildi. Şimdi iPhone 2 kimse görmeden geliştirildi, üretildi, dağıtım yerlerine gönderildi hatta reklam filmi çekildi. Bloglar da dolaşan güvenirliliği tartışılır birkaç fotoğraf dışında hakkında hala kimse bir şey bilmiyor.

iPhone 3g beyaz mı olacak?
iPhone 3g beyaz mı olacak?

Tabi bu kadar gizlilik iPhone hakkında daha çok söylentiye yol açıyor. Ama hakkını yememek lazım iPhone’nun bu kadar çok konuşulmasının bir başka sebebi de piyasadaki cep telefonlarının hiçbirinde olmayan özellikleri. Çoklu dokunmatik 3.5 inch ekran, accelerator, 16 Gb harddisk, gerçek internet tarayıcısı ve çok kolay kullanılan işletim sistemi. Ama günümüz tüketicisi için her telefonun eksik bir yanı var. Mesela iPhone da hala 3G, GPS, Video kayıt, MMS ve oyun yok. Ayrıca Blackbery gibi gelişmiş mail özellikleri yok. Şimdi Apple bu eksikleri kapatmayı planlıyor.Peki 2. Nesil iPhone’da neler olacak?3G
Kesin olan tek şey iPhone 2’de 3G özeliği bulunacak olması. Hem Steve Jobs hem de AT&T’nin üst düzey yetkilileri daha önce yaptıkları açıklamalarda 3G iPhone’nun bu yıl piyasaya sürüleceğini söylediler. iPhone böylece sadece Wi-Fi ile sınırlı kalmayıp, şebekenin desteklediği her yerden hızlı internet bağlantısına sahip olacak. AT&T Haziran ayının sonuna kadar Amerika’nın birçok noktasında 3G şebekesini genişleteceğini ve %20 oranında hızlandıracağını duyurdu. Bu düzenlemeyi iPhone için yaptıkları ortada.

Tabi 3G bazı sorunları da beraberinde getiriyor. 3G çipler çok fazla güç harcıyor ve daha pahalı. Bu yüzden Apple güç sorunu için ihtiyaç duyulmadığı durumlarda 3G özelliğinin kapatılmasını sağlayan bir seçenek sunmaya hazırlanıyor.Kapasite
İlk olarak karşımıza 4Gb ve 8Gb modelleri ile ortaya çıkan iPhone’nun şu anda 16Gb’lık modeli piyasada. iPhone 2’nin kapasitesini daha da arttırıp 32 Gb çıkarmasını bekleyebiliriz. Tabi 16 Gb’lık daha ucuz bir alternatifi de olacaktır.

iPhone 2 GPS ile yol gösterme özelliğine sahip olabilir
iPhone 2 GPS ile yol gösterme özelliğine sahip olabilir

GPS
iPhone’da 3G’den sonra en çok istenen özellik GPS. Eski iPhone’nun baz istasyonlarının ve bilinen Wi-Fi noktalarının yardımı ile yer bulma özelliği mevcut, fakat GPS kadar hassas değil. GPS özelliği iPhone’nun fiyatının daha da artmasına sebep olacak. Bu yüzden benim görüşüm Apple’ın sadece kapasitesi daha yüksek, dolayısıyla daha pahalı versiyonda bu özelliği sunacağı yönünde. Zira çoğu insan GPS’e ihtiyaç duymadığı gibi daha fazla para vermek istemeyecektir. Hatta bazıları iPhone’nun mevcut yer bulma özelliği ile yeterli bile buluyor.

Kamera
Açıkçası iPhone sadece kamerası yok denmesin diye konulan, 2 mega piksellik karanlıkta pek de iyi çekmeyen bir kameraya sahip. Steve Jobs çıkıp “iPhone’u aynı zamanda fotoğraf makinesi yaptık” demediği sürece bu konuda büyük bir gelişme olmasını beklememek lazım. Elbette Apple kamerayı geliştirip 3 belki 5 mega piksel yapabilir. GPS özelliği sayesinde fotoğrafların yerini kaydetmek mümkün olacak.iPhone yeni kamerası ile video çekme özelliği de kazanır mutlaka. Hatta bu konuda Apple’dan bir farklılık beklemek mümkün. Mesela başka telefonlarda olmayan bir şekilde video mesaj yollamak ya da YouTube’a otomatik video yüklemek gibi.Ön yüzeyinde ikinci bir kamera sayesinde video görüşme yapılabilir mi bilinmez. Ama ikinci bir kamerası olursa muhtemelen Apple’in iChat yazılımı ile bilgisayar kullanıcıları ile video görüşme yapmak mümkün olur.Yazılım
Aslında küçük bir bilgisayar olmasına rağmen eğer iPhone’u garanti kapsamı dışına çıkartarak kırmazsanız istediğiniz programı yükleyemiyorsunuz. Önümüzdeki hafta iPhone’nun yeni yazılımı ile artık iTunes üzerinden 3. parti yazılımları satın alıp yüklenebilecek. Hatta Bu ilk başta pek önemli görünmeyebilir ama çoklu dokunmatik özellikli bir mültimedya cihazı ile neler yapılabileceğini ilerleyen zamanlarda görüceğiz.

Oyun
Yeni yazılımı ile beraber iPhone’a oyun yüklenebilecek. iPhone hiçbir oyun konsolunda olmayan özelliklere sahip. Accelerator sayesinde döndüğünü anlayabiliyor. Böylece iPhone’u çevirerek oyun oynamak mümkün olabilecek. Çoklu dokunmatik ekranı sayesinde ekranda iki parmakla oyun oynanabilecek. Tabi gelişmiş işletim sistemi ve işlemcisi sayesinde hiçbir telefonun kaldıramayacağı oyunlar yüklenebilecek.

Görünüş
Apple bilgisayar serisinin tasarımlarını bile iPhone’a benzettiği için yepyeni bir formla ortaya çıkmasını beklemek yanlış olur. Piyasada hiçbir akıllı telefonun olmadığı kadar ince olan iPhone, 3G özelliğinin eklenmesine rağmen belki daha da incelebilir. 3.5 inçlik ekran ve tek tek tuştan ibaret ön yüze video görüşme özelliği olursa ikinci kamera eklenebilir. Metal yerine plastik ve tamamen siyah renkte olması da söylentiler arasında ama önümüzdeki haftaya kadar emin olmak mümkün değil. Çünkü hala üst düzey Apple çalışanları ve Çin de telefonu üretenler dışında iPhone’u gören yok.

Zaten ince olan iPhone'nun yeni versiyonu %22 daha ince 2 mm daha kısa olacağı söylentileri dolaşıyor.
Zaten ince olan iPhone’nun yeni versiyonu %22 daha ince 2 mm daha kısa olacağı söylentileri dolaşıyor.

Fiyat
Amerikada ve hatta İngiltere de iPhone fiyatının düşeceği konusunda birçok söylenti mevcut. AT&T’nin 2 yıllık kontrat karşılığında indirim yapıp telefonu 200$’a satması bekleniyor.Neler Olmayacak?
iPhone da ki Safari’ye Flash player eklenmeyecek. İnternet üzerinde oyun oynamaya, müzik dinlemeye, video seyretmeye olanak verdiği için Apple, Flash Player’ı kendi sistemine rakip olarak görüp Safariye eklemiyor. Ayrıca flash player içeren bir tarayıcı olmasının da önünü tıkıyor.Boşuna değiştirilebilir pil ve tuşlu klavye takımı beklememek lazım. Ama iPhone ile uyumlu hem yedek pil olarak kullanılabilen takılabilir bir klavye Apple yapmasa bile eninde sonunda diğer firmalar yapacaktır.

Apple'ın patent başvurularından esinlenerek çizilmiş iPhone nano
Apple’ın patent başvurularından esinlenerek çizilmiş iPhone nano

Peki ya iPhone nano?
Daha küçük bir iPhone mutlaka geliyor. Zira Steve Jobs 2008 sonuna kadar 10 milyon iPhone satma hedefini açıklamıştı. Yukarıdaki özellikler eklenirse iPhone genelde iş adamlarının, internet ve oyun meraklılarının tercih ettiği bir telefon olacak. Fakat Apple’ın istediği satış rakamını yakalaması için daha geniş bir kitleye ulaşması gerekiyor. Bu yüzden farklı formda, daha küçük, daha az özellikli ve daha ucuz bir iPhone’nun satışa sunulması kaçınılmaz. Ama bu önümüzdeki hafta olmayacak.Artık her cep telefonu üreticisinin yaptığı gibi Apple’da ilk önce tek seçenek olarak pahalı ürünü piyasaya sürüp, parayı denkleştirebilen herkese bunu satacak. Sonrasında daha ucuz versiyonu çıkartıp pahalısını alamayanların iPhone almasını sağlayacak. Büyük ihtimalle küçük iPhone Ağustos – Eylül aylarında piyasa sürülecek. Böylece Apple en çok satış yaptığı Noel zamanında herkesin arkadaşında görüp istediği ve birçok kişi tarafından denenmiş bir ürüne sahip olacak.Bu yaz içerisinde cep telefonu piyasası yine iPhone ile karışacak. Tüm cep telefonu üreticileri büyük ihtimalle en yeni iPhone kullanıcıları olacak. Yeni iPhone’nun neler getireceğini göreceğiz.