güvenliiik
güvenliiik

fiziksel adres olarak da isimlendirilen mac adresi “Media Access Control” yani “ortam erişim kontrolü” manasına gelmektedir. ethernet kartının değişmeyen numarası olarak bilinir. mac adresi ya da numarası ip adresi ile birlikte bilgisayarların lan üzerinde ya da internet ortamında birbirleri ile iletişim kurması veya dosya alışverişi yapabilmesi için kullanılır. yani bilgisayarlar bu numaraları birbirlerini tanımak için kullanırlar. web tarayıcınıza bir internet sitesini adresini yazıp da enter’a bastığınızda sizin bilgisayarınız ile web sayfasının yüklü olduğu sunucu bilgisayar iletişime geçerler.sunucu bilgisayarı sizin ip ve mac numaranızı öğrenir. daha doğrusu sizin bilgisayar kendisini tanıtır. birtakım güvenlik protokolleri gerçekleştirildikten sonra alışveriş başlar. bunlar çok kısa sürede olur, kullanıcı bu durumu farketmez, iletişim aksamaz.elinde sizin ip ve mac numaraları olan sunucu bilgisayarı sizin yeryüzündeki konumunuzu da öğrenmiş olur. ip numaranız her modem resetleyişinizde değişse de mac numaranız sabit kalır. mac numaranız sitenin sunucu bilgisayarı tarafından loglanmış(kaydedilmiş) ise ip’niz değişse bile mac adresiniz sabit olduğundan kullandığınız cihaz sunucu tarfından tanınır. bu bilgiler kullanılarak sisteme girişiniz engellenebilir. ya da siteden aldığınıa hizmetlerde kısıtlama olabilir. böyle bir durumda haksızlığa uğradığınızı düşünebilirsiniz de hatta. işte böylesi durumlar için “kulanıcının da eli armut toplamıyor” diyebiliriz.

olaya konu olan armut
olaya konu olan armut

peki ne yapabilir kullanıcı? iki şey!1. yeni bir ethernet kartı alabilir.2. mac adresini değiştirebilir.birinci seçenek malumunuz sonu bilgisayarcıda bitiyor. burda ikinci seçeneği anlatmak istiyorum.adım1ilk olarak masaüstünde ağ bağlantılarıma giriyoruz ve soldaki menüden “Ağ bağlantılarımı görüntüle” seçeneğine tıklıyoruz. bilgisayarımızda kurulu olan ağ bağlantı türleri listeleniyor. buradan yerel ağ bağlantısına farenin sağ tuş>özellikler diyoruz.

adım 1 ağ bağlantıları
ağ bağlantıları

adım 2çıkan menüden” microsoft ağları için istemci seçeneği seçili iken yapılandır”a tıklıyoruz

adım 2 microsoft ağları için istemci
adım 2 microsoft ağları için istemci

adım 3çıkan menüden “gelişmiş ” i seçip görüntülenen seçeneklerden “network address” i seçiyor ve “değiştir” radio butonuna tıklıyoruz. buradaki istediğimiz hexadesimal (onaltılı sayı sistemi) 12 haneli mac numarasını giriyoruz.

adım 3 mac numarasını değiştirmek
adım 3 mac numarasını değiştirmek

peki mac adresinin değişip değişmediğini nasıl anlarız?başlat>çalıştır’a cmd yazdığımızda özlediğimiz dos ekranı açılan bir pencerede karşımıza çıkar. oraya şu komutu yazarsak;ipconfig /allbilgisayarımızın ip adresi ile ağ geçidi, alt ağ maskesive diğer bağlantı özellikleri bir liste halinde sıralanır. mac adresimiz belirlediğmiz yeni numaralar “fiziksel adres” başlığının karşısında sıralanmıştır. genelde mac adresinin ilk iki sayısı değişmez. onu da değiştirmeye kalktığınızda sistem eski mac adresine geri döner. ilk ikisi hariç diğer dördünü istediğniz gibi değiştirebilirsiniz.