Görüp görülecek en lüks uzun yol treni 4 Ekim 1883 tarihinde yola çıktıgında insanlar Sirkeci’den Paris’e kadar süren uzun yolculugun tadını çıkaracakları için oldukça hevesliydiler.Çünkü bu tren aristokratlar, politikacılar, ünlüler için bulunmaz Hint kumaşıydı. O dönem insanın içini sıkan uzun yolculuklar bu tren sayesinde artık lüks birer gezici otelde tatil tadında olacaktı.Orient Ekspres seferlere başladıgı zaman İstanbul’a gelişi dört gözle beklendiği için Sirkeci Garı yapımına başlandı.Tren yolculugu en lezzetli yemekler, en kaliteli şaraplar, enfes müzikler eşliğinde adeta bir zevke dönüşmüştü,Viyana, Sofya,Paris derken görülen ilginç manzaralar cabasıydı.Belçikalı mühendis Georges Nagelmackers zenginlerin görkemli yolculuk yapması düşüncesi ile Wagon Litz şirketinin bu düşünceyi hayata geçirmesi o dönem yolculuk kavramını tamamı ile değiştirdi.Nagelmackers Amerika’da gördüğü ihtişamlı yolculuğu Avrupa’da uygulamıştı.Paristen kalkarak Münih,Viyana,Bükreş’i geçtikten sonra Varna oradan da İstanbul’ gelen zengin yolcular tam 80 saat süren yolculuklarını adeta şölen havasında sürdürüyorlardı.1889 yılından sonra bu yolculuk hattı direk Paris-İstanbul oralar değiştirildi.Ünlü Pera Palas Oteli sırf bu trenle gelen yolcular kalsın diye yapılmıştır.

“Yürüyen Saray” denen Orient Ekspres’in ilk seferindeki yolcu sayısı sadece 26 kişiydi, yolculardan biri Türk’tü ve hepsi erkekti.Orient Ekspres yan, Şark Ekspresi pek çok esere ilham kaynağı oldı.(Agatha Christie-Şark Ekspresinde Cinayet, Maurice Dekobra-Yataklı Vagonlarin Madonnası, Graham Greene-İstanbul Treni )Orient Ekspres zamanında o kadar popüler olmuştur ki, prensler, oyuncular akın akın trenle yolculuğa çıkmışlardır, ünlü yazarlar bu yolculuklarda ilham alıyor, yeni evli zenginler balayına bu trenle çıkıyorlardı.Paris sosyetesi adeta doğuya koşuyordu.1. Dünya Savaşında seferden kaldırılan tren tekrar sefere başladıgında bilet bulmak çok zorlaşmış, karaborsaya düşmüştü.I. Dünya Savaşını bitiren antlaşma 2419 numaralı vagonda imzalandıgı için Orient Expres bu anlamda da çok önemliydi.Savaştan sonra ‘Simplon Orient Express’ olarak anılmaya başlanan tren güzergahları değiştirilerek yolculuk zamanını kısalttı. Savaş mağlupları ülkelerin istasyonları artık onun güzergahında değildi.Şapka Devrimi sonrası ülkemize gelen şapkaların çogunu Orient Ekspres getirmiştir.II. Dünya Savaşı’nda Şark Ekpres’i daha da önem kazandı, seferler ajanlar,casuslarla sürdü bazen de kesintiye uğradı. Fransa’yı işgal eden Hitler Birinci Dünya Savaş’ında kendi ülkesinin imzaladıgı antlaşmayı aynı vagonda bu kez Fransız’ların imzalamasını istedi.Antlaşma imzalandıgı için önemli bulunup müzede korunan 2419 numaralı vagon sırf bu iş için müzeden çıkarılıp bu kez Fransa’nın teslim antlaşması imzalandı ve vagon Almanya’ya götürüldü.Alman’ların teslim olmasından öncesinde bir asker tarafından imha edilen vagon sayesinde Almanya ikinci kez teslim antlaşması yapmaktan kurtuldu. Aynı vagon bir kez Fransa’yı bir kez de Almanya’yı güldürmüştü, imha edilmeseydi neredeyse bir kez daha Fransa’yı sevindirecekti.Yolculuk tarihinde başka renkli ,renksiz olaylara da karıştı Orient Ekpres .1929 yılında 11 gün karda mahsur kaldı, 17 Şubat 1931 tarihinde günlerce Sofya’da sel yüzünden beklemek zorunda kaldı,8 Mart 1931 de deprem tahribatından dolayı Yunanistan’a uğramadı, 1 Kasım 1929 da dinamitle havaya uçurulmak bile istendi.

İhtişamlı seferlerini geride bırakan tren 27 Mayıs 1977 tarihinde son seferini yaptı.Vagonlar çeşitli ülkelerde yüksek ücretlerle alıcı buldu, sonrasında yılda bir kere sembolik olarak sefere çıktı.100. yıl seferine pek çok ünlü katıldı.Her yıl bir kere ünlü yolcularla sefere çıkan tren bu yıl son kez sefere çıktı