Bildirgeç‘te konusuna uzunca yorumlar yapılınca “madem 12 monkey filmini seyredeceğim, oturup biraz zaman yolculuğu üzerine kafa yorayım” dedim. Hafif’e çok nadir yazmaya değer şeyler bulup yazıyorum; bu da onlardan biri ve yine uydurduğum, kafadan attığım, saçmaladığım teorilerden.Daha evvel “Sonsuz, zaman ve dart“ı yazdığımda, bundan tam 4 yıl önce yani… tamam, daha heyecanlıydım. Şimdi o günlerden kalma pek bir heyecanım yok ama o gün aklıma takıldığında, uzun uzun düşünüp açıklamadığım bazı şeyler var. Evet, aklıma yıllardır takılan onlarca soru var ve bazıları 3-4 yıldan çok daha uzun süredir takılmakta. :)”Sonsuz, zaman ve dart” yazısında özetle şunları ifade etmeye çalışmıştım. Grafikle gösterirsem, daha kolay özetleyeceğimi sanıyorum:

Burada mavi dikine çizgiler herhangi bir ana ait sonsuzluk düzlemini ifade ediyor. Aslında işin garibi, bu düzlemler yok. Sadece varolduklarını varsayabiliyorum ama sonsuz olma ihtimalleri var.Göreceli zaman ise uzayın farklı yerlerinde farklı hızlarda aktığını bildiğimiz zamanın, bu olasılık düzlemini herhangi bir anda delip geçtiği zaman.Görecesiz zaman kaydedilmiş, varolmuş, olmuş bitmiş bir zaman dilimi. O yüzden, bir andan bir ana geçerken sayılamasa bile ölçülebildiğini varsayıyoruz.
Mavi noktacıklar ise herhangi bir ana ait sonsuzluk düzlemlerini delip geçen ve varolan olaylar. Nokta ile ifade ettiğime bakmayın, bütün olayları temsil ediyorlar. Yani bir an için benim tuşa basmam, kalbimin atışı ve Amerika’daki bir nüklüer reaktördeki atomun yörüngesinde elektronun dönüşü dahil o an için evren olmuş olan bütün olayları.
Turuncu noktacıklar ise varolmamış ama sonsuzluk düzlemlerine ait diğer anlık olasılıkları ifade ediyor. Yani benim kalbim atar ama bastığım tul o an için alternatif olarak çalışmayabilir gibi alternatif bir anlık gerçekliği gösteriyorlar ve bunlarda düzleme ait olduklarından haliyle sonsuz ihtimaldeler.
İşte dört yıl önceki yazımda vardığım sonuçlar bu açıklamalar ve grafik eşliğinde şöyleydi:- Zaman bir ana ait olasılıkları temsil eden ve paralel olan sonsuzluklara dik bir uzanım.- Eğer bir şey durursa, zamanla ilişkisi olmayan bir yerde varolmak zorunda. Bu yüzden evrende her şey, varolabilmek için hareket etmek zorunda.- Bildiğimiz zaman dışında, sonsuz tane daha zaman farklı boyutlarda akıyor olabilir. Çünkü anlık sonsuzluk düzlemleri, sonsuz anlık olasılığa da sahip.- Göreceli zaman uzayda farklı hızlarda aktığından dolayı, görecesiz zamana farklı boyutlarda akan zaman şu andaki daha bizim geçtiğimiz sonsuzluk düzlemlerine göre öndeki ya da arkadaki sonsuzluk düzlemlerinde olabilir. Yani bizim bulunduğumuz tarih alternatif boyutlarda aslında geçmiş ya da gelecek olabilir.İşte burada, zaman yolculuğu kavramı için bazı bulgular elde ediyor da olabiliriz. Bildiğiniz paradokslar aslında bu noktada çürüyor. Yani “Vay efendim, geçmişe gidip annemi öldürürsem, ben doğamam. Peki, nasıl gittim geçmişe de annemi öldürdüm?” diyemiyorsunuz. Çünkü alternatif sonsuzluk düzlemlerinden farklı yerlerde oluyorsunuz. Aslında gittiğiniz geçmişte öldüreceğiniz anneniz, sizin anneniz olmuyor. Sizin orada var olmanız o an varolan ve hareket eden herşeyin düzenini değiştirdiğinden, zamanda sonsuz olasılık düzlemlerinden farklı yerlerden akıyor.Tüm benzeri paradokslar bu noktada çürüyor arkadaşlar. O kadar net söylüyorum, aranızda gülenler var çok ayıp. :)Özetle, bu yazımda 4 yıl önceki kanıtlanmamış teorilerime dayanarak diyorum ki zaman yolculuğu ihtimali filmlerde gördüğünüz paradokslar ile çürütülemez. Mashar Alanson’un dediği gibi “benim hala umudum” var. 🙂