Merhabalar,Sizlere sıklıkla kullandığım bir işlemi anlatmak istiyorum.Siz de benim gibi online video servislerini sıklıkla kullanıyor ve izlediğiniz videoları bilgisayarınıza kaydetmek istiyorsanız bu işlemi birazdan anlatacağım yol ile muhtemelen en pratik şekilde yapacaksınız.Bahsedeceğim yolu YouTube gibi nerdeyse tüm video sitelerinde video kaydetmek için kullanabilirsiniz.İzlediğiniz videoyu kaydetmek için tek yapmanız gerek videoyu seyretmek!Belki de nasıl yapılacağını şimdiden tahmin ettiniz. Bilgisayarımızın önbelleğini bu iş için kurcalayacağız.Dediğim gibi sadece videoyu seyretmemiz yeterli. Hatta sadece tamamının yüklenmesini bekleseniz bile yeter. Hemen örnekle gösterelim:

YouTube -  Video önbelleğe alınması
YouTube – Video önbelleğe alınması

Gördüğünüz gibi videonun tamamını seyretmeden tüm videoyu indirmeniz yeterli. Önemli olan soluk kırmızı olan çubuğun tamamen dolması.Neyse, en baştan başlayalım.Öncelikle YouTube’a erişemiyorsanız şurayı bir okuyun. Belirtilen işlemleri yaptıktan sonra YouTube’a girmeniz gerekiyor.Girdiğinizi farz ederek devam edelim. Ben tarayıcı olarak Firefox kullanacağım ve yapacağım işlemleri de Firefox’a göre anlatacağım. Eğer Firefox kullanmıyorsanız hemen buradan indirebilirsiniz. Internet Explorer kullanıyorsanız da bırakın canım artık onu. :)Tarayıcımızı indirdik, kurduk. Zaten YouTube’a da erişebiliyoruz. E o zaman hemen en sevdiğimiz videoları seyredelim.Üsteki resimdeki gibi videonun yüklenmesini bekliyorsunuz. Yüklenir yüklenmez okumaya devam edebilirsiniz.Tarayıcımızda yeni bir sekme açıyoruz. ( Dosya -> Yeni Sekme veya Ctrl T kombinasyonunu kullanabilirsiniz.)Adres çubuğuna about:cache yazıyoruz. Tabi daha sonra “Enter” a basmayı unutmayalım. 🙂
Karşınızda şuna benzer bir görüntü olmalı:

Firefox önbellek (cache)
Firefox önbellek (cache)

Buraya kadar sağ salim geldik.Resimde gözüküyor mu bilmiyorum ama orada dikkat etmemiz gereken bir yol var.Disk cache device başlığı altında, Cache Directory: yazısının yanında bir klasör yolu yazıyor. O yolu komple seçip, kopyalıyoruz. Daha sonra Bilgisayarım’ı açıp, adres çubuğuna kopyaladığımız içeriği yapıştırıp “Enter”a basıyoruz. Karşınıza şöyle bir görüntü gelmeli:

Videonun kaydedildiği yer
Videonun kaydedildiği yer

Sayamadığımız kadar dosya var di mi? Acaba hangisi bizim videomuz? :)Burada dikkat etmeniz gereken noktalardan biri:_CACHE_001_, _CACHE_002_, _CACHE_003_adında 3 adet dosya var. Bu dosyaları kullanmayacağız.
Buradaki dosyaları “Değiştirilme Tarihi”ne göre sıralamanız gerekiyor. Resimde mavi daire ile işaretlediğim gibi “Değiştirilme Tarihi” yazısının yanındaki ok aşağıya doğru olmalı. Bunun için yazının üstüne birden fazla tıklayabilirsiniz. Şimdi aşağıya doğru sıra ile bakıyoruz. Video seyrettiğimiz için boyutunun binli “KB”larda olması gerekiyor. Benim seyrettiğim video 4:33 dakika uzunluğundaydı. Kapladığı alan ise yaklaşık 10.000 KB. Siz de video uzunluğuna göre bir çıkarımda bulunabilirsiniz. Videomuzu bulduktan sonra sağ tıklayıp, kopyalıyoruz. Daha sonra istediğimiz bir yere yapıştıryoruz.Şimdi videoyu bilgisayarımızda seyredeceğimiz biçimde kaydetmemiz gerekiyor. Videoya sağ tıklayıp, ad değiştir diyoruz. Vereceğimiz ad şu şekilde olmalıdır:video adı.flv
Ben videoma “pixar” adını vermek istiyorsam yeni ada pixar.flv yazmalıyım. Şekildeki gibi olmalı:

Dosya ad değiştirme işlemi
Dosya ad değiştirme işlemi

Artık dosyamız flv formatında seyredilmek için bekliyor. Eğer sisteminizde FLV oyanıtıcı bir yazılım varsa hemen videoyu seyredebilirsiniz. Yoksa size GOM Player’ı önerebilirim. Ücretsiz olan bu yazılımı buradan indirebilirsiniz.Ve kaydettiğimiz video:

Ve zafer !
Ve zafer !

Artık seyrettiğimiz video flv formatında bilgisayarımızda kayıtlı. Videonuzu flv oyanatan her türlü cihazda seyredebilirsiniz. Ayrıca bu video kaydetme işlemini nerdeyse tüm video sitelerinde uygulayabilirsiniz.