Daha önce başladığımız “yeni siteler keşfedelim” yazı serisinin dördüncü kısmında bu defa 5 değil, 1 site inceleyeceğiz. Ancak bu incelememiz biraz detaylı olacak. Lakin internete bakış açımızı değiştirecek nitelikte bir siteyi inceleyeceğiz.

Önceki yazılarımızdaki sitelerin çoğunluğunda kullanabilmek için yeterli derecede yabancı dil bilgisine sahip olmak gerekiyordu. Tanıtacağım sitenin büyük çoğunluğu (%80) Türkçe destekli. O bakımdan yabancı dili olmayanlar da kolaylıkla bu siteden yararlanabilecekler.
Siteyi tanıtmadan önce RSS teknolojisi hakkında kısa bir bilgi vermek gerekiyor. RSS teknolojisi, internet kullanıcılarının zaman ve güçlerini optimize etmek için ideal bir teknoloji. Artık hemen her site, özellikle sık güncellenen siteler, rss teknolojisinden yararlanıyorlar. Rss hakkında internette şu ve şu yazılar var. Oradan daha detaylı bilgi alabilirsiniz. Ancak özet geçmek gerekirse rss, çok ziyaret ettiğiniz sitelerin güncellenmesini takip eden sistemdir. Örneğin bir haber sitesini ele alalım. Sözgelimi, Haber sitenizde bulunan teknoloji bölümündeki haberleri kaçırmak istemiyorsunuz. Ama bazen internete giremiyor, bazen yorgun olduğunuzdan takip edemiyor ve güncelliği kaçırıyor. Geçmiş sayfalarda kayboluyor olabilirsiniz. İşte RSS sistemi sizi bu zahmetten kurtararak teknoloji alanındaki yazılmış haberleri kaçırmamanızı sağlıyor. O sizin belirlediğiniz feedleri (besleme-güncelleme-haber), örnekteki teknoloji haberlerini, okumanız için depoluyor.Peki bu rss sistemini nasıl çalıştıracaksınız? Sisteme bu rss feedlerini nasıl ekleyeceksiniz? İşte inceleyeceğimiz sitenin işlevlerinden biri de Rss güncellemelerini takip etmek.
Buraya kadar verdiğimiz bilgileri bilenler olabilir, onları da bildiriye dahil etmek için şöyle bir şey söyleyebiliriz. Bu site igoogle ve Google reader’ın yaptığı işlemleri daha görsel ve bütünleşik olarak yerine getiriyor.
Sitenin amacını anlattıktan sonra adresini de verelim. Buradan siteye ulaşabilirsiniz. (Daha önce şu ve şu bildirilerde site hakkında kısa bilgiler verilmiş. Oralara da bakabilirsiniz. Ancak ben daha detaylı olarak siteyi inceleme niyetindeyim.Siteye girdikten sonra sizi bir arama çubuğu karşılıyor. Bu arama çubuğuna ilgilendiğiniz bir alanı yazıp aratarak işleme (kayda) başlayabilirsiniz. Ama ben direkt üye olmanızı ve bu kafa karıştırıcı, benim de gereksiz bulduğum, adımdan kurtulmanızı tavsiye ederim.Şu adresten, doğrudan kaydolabilirsiniz. Böylece kafa karıştırıcı ve lüzumsuz kısmı atlamış olduk. Tıkladığınız adreste sizi Türkçe bir sayfa karşılıyor. Alanları doldurduktan sonra, kaydol butonuna tıklayarak kayıt işlemimizi tamamlıyoruz. E-mail aktivasyonunu da yaptıktan sonra, siteyi kullanmaya başlıyoruz.

Resim 1
Resim 1

Site size bir dashboard yani bir pano veriyor. (RESİM 1) Bu pano üzerine istediklerimizi yerleştireceğiz. Default (varsayılan) olarak gelen panoda Google arama çubuğu, hava durumu, hürriyet haber, yapacaklarım listesi, cnn türk haberleri ve flickr resimlerigeliyor. Panoda ikinci sekmede Eterne ve Eğlence kısımları var.Her gördüğümüz kutucuğa widget deniliyor. Daha çok widget bulmak için sitenin üst kısmında bulunan yeşil “içerik ekle” kısmından arama yapabilirsiniz. Ekleyebileceğiniz çok değişik widgetlar var. Bunlara örnek olarak, ajanda, twitter, facebook, mail widgetlarını gösterebiliriz. Yani, siz twitter’a, facebook’a, hotmail’e girmeden buradaki işlerinizi, gelen bildirimlerinizi, arkadaşlık isteklerinizi görebilirsiniz. Böylece her siteye ayrı ayrı girip kontrol etmek zorunda kalmazsınız. Hem de bütün bu siteleri tek bir yerden kontrol edebilirsiniz. Burada şu aklınıza gelebilir: Ee, ben buralardaki hesaplarıma ait şifreleri giriyorum bu güvenli mi? Cevabım, güvenli. Çünkü siz zaten facebook’a veya twitter’a girer gibi giriyorsunuz. Yani şifrenizi girmenizi isteyen kısım zaten facebook, twitter.
Demin de dediğimiz gibi, çok değişik sitelerin, servislerin widgetlarını edinerek hem zamandan hem gücünüzden tasarruf edebilirsiniz.

Resim 2
Resim 2

Benim yazıyı yazdığım sıralarda netvibes panom şu şekilde gözüküyordu: RESİM 2Gelelim yazının başında bahsettiğimiz teknolojiye: RSS. Yukarıyı anladığımız varsayımıyla, rss teknolojisine ait başka bir açıklama yaparak burada tekrardan kaçınıyorum.Benim şahsen takip ettiğim ntvmsnbc internet haber sitesi üzerinden gideceğiz. Sizler de kendi haber kaynaklarınızda bulunan RSS kısımlarından aynı işlemleri tekrarlayabilirsiniz.

Resim 4
Resim 4

Demin dediğimiz gibi, panonuz üzerinde tablar (sekmeler) var. Kaydolduğunuzda bu tablarda Genel, Eterne ve Eğlence var. Biz haber konusu üzerinde olduğumuza göre, haberler adında bir sekme açarak işe başlıyoruz. Eğlence tabının sağında “yeni sekme” ye tıklayarak bir tab açıyoruz. Yeni sekme 3 adında bir sekme beliriyor. Düzenle diyerek gerekli ayarlamaları yapıyoruz. (buradan sekmede bulunan rss feedlerinin nasıl görüneceği de seçilebilir.) Daha sonra haber RSS lerini eklemeye geçiyoruz. RSS eklemek için ilgili sitenin, örnekte ntvmsnbc olacak, rss adreslerine ihtiyacımız var. Örneğin, Dünya haberlerini, Türkiye ile ilgili haberleri ve sağlıkla ilgili haberleri takip edeceğimizi farz edelim. Şu adresten rss adreslerimizi alacağız. Bunun için ilgili haber kısmını yeni sayfada açıyoruz. Örneğin en üstte “Dünya” kategorisi rss adresi var. Açtığımızda karşımıza pek anlamlı şeyler çıkmayabilir. Biz adres çubuğundaki adresi kopyalıyoruz. (http://www.ntvmsnbc.com/id/24927412/device/rss/rss.xml) ve netvibes’daki haber sekmesinde olmak kaydıyla yukarıdaki yeşil “içerik ekle” butonuna tıklıyoruz. Orada üçüncü sırada “besleme ekle” kısmı var. Oraya tıklıyoruz ve sağında bir kısım açılıyor. Oradaki adres çubuğuna demin almış olduğumuz rss adresini yapıştırıyor ve “besleme ekle” butonuna tıklıyoruz. Hemen altında feed(besleme) beliriyor. Yeşil “ekle” butonuna tıklıyoruz. (resim 4) Ve işte oldu! Artık ntvmsnbc sitesindeki dünya kategorisindeki her şey depolanacak ve sizin okumanızı bekleyecek. Evet, ntvmsnbc sitesindeki dünya kategorisi haberleri bu kutuda. Kutuyu istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz. Örneğin, varsayılan olarak 7 alt alta haber geliyor. Bunun sayısını ilgili kutuya gelerek “düzenle” kısmından artırabilirsiniz. Hatta haberlerin resimleri de çıksın, güzel olsun diyorsanız “Daha fazla detay göster:” kısmını işaretleyebilirsiniz. Aşağı ok şeklinde olan buton sayesinde de kutunuzun rengini değiştirebilirsiniz.

Resim 3
Resim 3

Kendi panomda haber sekmesi şu şekilde: RESİM 3Okuyuculardan bazılarının, tamam bu ntv’yi anladık da diğerlerini nasıl yapacağız şeklinde soruları olabilir. Kısaca şöyle cevap verelim. Tarayıcınızın (firefox olduğunu varsayıyorum) adres çubuğunun sonunda (resim 5) işaretle gösterdiğim buton varsa o site rss destekliyor demektir. Ona tıklayarak gerekli adresi edinebilirsiniz ve yukarıdaki işlemleri uygulayarak siteyi takip altına alabilirsiniz.Google Reader kullanan arkadaşlar için, Google readerda ayarlar kısmında bulunan “dışarı aktar” komutunu kullanarak Google reader feedlerini aynen netvibes’a aktarabileceklerini hatırlatalım.
Netvibes’ınızı aynı zamanda arkadaşlarınızla da paylaşabilirsiniz. Onların panolarını görüntüleyebilirsiniz. (Facebook’taki profiller gibi.)

Resim 6
Resim 6

Son olarak netvibes’ın bir kısmını daha anlatıp yazıyı noktalamak istiyorum. Netvibes kutular halindeki görünüm dışında aynı zamanda “okuyucu görüşü” adında bir görüş sistemine de sahip. Bu sistemle feedlerinizi daha rahat okuyabilirsiniz. (resim 6) Paylaşabilir, daha sonra okumak için saklayabilirsiniz. Söz gelimi bir feed’e tıkladığınızda feed’in kısa halini ve sitedeki halini siteye girmeden netvibes üzerinden takip edebilirsiniz.Tabii ki siteyi her özelliği ile anlatmamız mümkün değil, araştırıp karştırarak veya yorumlar kısmında sorarak istediğiniz bilgileri öğrenebilirsiniz. Bizim burada anlattıklarımız sitenin kuşbakışı özellikleri. İnsanı okumaya ve araştırmaya sevk eden oldukça fazla özelliği ve görselliği bulunduğunu belirterek noktayı koyuyorum.