yenilikçi mikro pompa modeli
yenilikçi mikro pompalar insandaki yemek borusu gibi çalışıyor : sol taraftan sıvı içeriye giriyor(üstteki resim); pompanın büzülmesi ile sıvı ileriye doğru itiliyor (ortadaki resim); ve sağ taraftan sıvı serbest bırakılıyor (alttaki resim)

Yenilikçi mikro-pompalar, tıp alanında eser miktardaki sıvıların, doğru bir biçimde ve esnek bir aralıkta dozajını ayarlamaya imkan tanıyor. Bu akıllı pompalar, sahip oldukları aktif kompozitler ve elektronik kontrol mekanizmaları ile tam bir doğrulukla ileriye ve geriye pompalamayı, çok düşük bakım masraflarıyla garanti ediyor.Tıp alanında çalışanlar bazen çok düşük miktardaki sıvıları yönlendirme/kontrol etme ihtiyacı duyarlar. Örneğin on mililitre miktarında bir ilacı hastaya ideal olan tedaviyi gerçekleştirmek için tam bir doğrulukla vermeleri gerekir. Mikro pompalar, çok düşük dozajları ayarlamaya inanılmaz bir şekilde yardımcı olurlar.

peristaltik harekete örnek : insandaki yemek borusunun hareketi
peristaltik harekete örnek : insandaki yemek borusunun hareketi *

Aslında akıllı mikro-pompaların çalışma mantığıyla çalışan, yani peristaltik hareketi baz alan pompalar 25 yılı geçkin bir süredir kullanılmakta. Ve çok düşük sıvı miktarlarıyla çalışılan bu pompalar, medikal mühendislikten mikro üretim teknolojilerine kadar bir çok alanda kullanılmakta. Fakat bu tip pompalar şimdiye kadar istenilen düzeyde esnek çalışma koşullarını sağlayamamışlardır. Örneğin tek bir yönde çalıştırılabilmişlerdir, sıvı içerisindeki baloncuklar çalışmalarını olumsuz etkilemiştir, sıvıdaki yabancı partikülleri tolere edememişlerdir vb…Freiburg‘taki Fraunhofer Institute‘de çalışan araştırmacılar kontrol edilebilir peristaltik mikro-pompaları geliştirerek tüm bu sorunları artık aşmış durumda. Bu yenilikçi pompalar gerçekten çok kompleks bir tasarıma sahip. Tıpkı yemek borusundaki dalgalanma gibi (peristaltik hareket) dalgalanma yaratabiliyor ve böylece sıvıyı kendi boyunca itebiliyor. Bu yeni nesil pompaların üretimi için kurşunzirkontitanyum alaşımlı filmler, donanımlı karbon fiber ve esnek tüpler kullanılıyor. Kurşun-zirkon-titan alaşımı; pompanın hangi alanda nasıl şekil alacağına, yani ileride işlevsel bir şekilde çalıştırılabilmesi için maruz kalacağı elektrik alanına göre kullanıldığı bölge baz alınarak farklı oranlarda uygulanıyor. Böylelikle pompanın elektronik olarak çalıştırılması kontrol altına alınıyor. Tüm bu pompa bileşenlerini bir arada tutabilmek için ise özel bir yapıştırıcı kullanılıyor.Bu yeni nesil peristaltik pompa sistemi ilk testleri geçmiş durumda ve artık araştırmacılar pompanın hangi alanlarda kullanılabilirliği olduğunu bulmaya çalışıyorlar. Aynı zamanda pompayı çok farklı sıvıları da pompalayabilir nitelikte çalıştırmak için modifiye çalışmalarına devam ediyorlar ve kullanım alanına göre pompanın yeni modellerini geliştiriyorlar. Proje yöneticisi Dr. Bärbel Thielicke ise bu gelişmeden çok umutlu. Ona göre;şayet pompayı daha da geliştirebilmek mümkün olursa bir çok bilimsel alanda ve hayatın içindeki uygulamalarda biraz daha ileri gitmek mümkün olabilecek.kaynakça : 1 2 3 4