Ülkemizde hepimiz artık beslenmemizi bile günümüze göre yapıyoruz. Fastfood yemekler aklımızı başımızdan almış. Çocuklarımız hamburger, misafirlerimiz pizza bekler olmuş. Yemege gidince artık salat-barlar da alıyoruz soluğu. Kebab, döner kültürümüz de şaştı. Bazı yerlerde lahmacunla pizza aynı yerde satılıyor. Simit evleride garipleşti. Artık simitevlerinde hamburger, pizza da var hatta bizim burda ki körolasıca simitevinde inan ki simit yok:))Biraz mutfaktan konuşalım istedim.

İnsanımıza taze ve doğal yapılmış şeyler artık lux geliyor. Ev reçelini, eriştesini, tarhanasını yaptıran kendini şanslı sayıyor.Salçası da ev yapımıysa degmeyin keyfine.Yediklerimiz içtiklerimizden bizim kültürümüze ait olanları biliyormuyuz? Hepimiz belli başlı birkaçını biliriz. Mesela ayran Göktürkler tarafından icad edilmiş hemde tesadüfen geleneksel içecegimizdir yani. Tarhana desek zaten değinmiştik burda ülkemizin başına gelmiş en güzel şeylerden biri.Boza da bilinen en eski Türk içeceklerinden biridir.Zamanla deniz yolu aracılı ile İran’a Kafkasya’ya kadar yayılmıştır.Rakıyı da icad eden biziz dünya bunu kabul etsede Yunanlılar uzo ile kendilerine mal etmekte kararlılar.Rakı tarihçesi burda Aynı şey rakının olmazsa olmazı haydari içinde geçerlidir.Şöyle ülkemizde değişik yerlerde gezdikçe çok ilginç lezzetlere rastlarız, hatta bazılarına aaaaaaaaaa bu buralarda da mı var ben bunu bilmemkim ülkesinden geliyor sanıyordum diye pörtleyiveririz. Tıpkı kırk yıllık akıtmayı ( cızlak) Çorum’da görüp aaa krepi nerden biliyorlar diye şaşan bir arkadaşım gibi.Bunun yanında bizim zannettigimiz ama bizim olmayan yiyecekler de çok fazla. Mesela Türk yemegi olarak bilinen iç pilav İran’dan kalmadır ve saray yemeklerimizdendir.Çerkes tavuğu ve Arnavut ciğeri de Avrupa’dan 1400 lü yıllardan sonra gelmiştir.Hatta patates, domates, kabak gibi sebzeler ortaçağda Amerika’dan Avrupaya gelmiş bir kaç yüzyıl bekleyip Türk mutfagına girmiştir. Düşünün domatessiz mutfagımız varmış.Mantı da bizim bilinir ama çin yemeğidir ismide çince den kalmadır. Benim çok begendigim kazandibi ve tavukgögsü tatlısı Romalılardan kalmadır.Burda tüm bilgiler yazıyor.Domatesin neden onca yıl yenmedigi burda var.Neyseki dolma orta Asya Türklerinden kalma bir yemekmiş.Çiğ köfte, döner, şiş kebap, lafmacuna hiç girmiyorum onların bizim olduğu gün gibi aşikar. Bunlara baklava, , içli köfte, keşkek, zerde de eklenebilir.Cacıkta bizim güzelliklerimizdendir.Ay çöreginin 1683 te Viyana kuşatmasında Osmanlıdan korkan fırıncının korkudan hamuru yere düşürdüğü ve hamurun yarım ay şeklini aldıgı, sonra da ordan Avusturyaya Amsterdam’lı biri tarafından götürülüp tanıtıldıgı rivayet edilir.

Bizim yemek kültürümüzün her yönü güzeldir. Japonlar gibi iti köpeği yesek ne yapardık biz:)) Soğanın cücüğünü bizden başka kim yer hatta değil cücüğü sofrada bir baş soğanı kırıp yiyen bakşa millet yoktur bence. Bir kaşıga kırk mantı sıgdırmaya çalışmak ta öyle. Hele ekmeksiz yemegin yemek sayılmaması diyecek söz yok.Türklerin at, avrat, silah tutkusu dilber dudağı, kadın budu köfte, vezir parmağı,şıllık tatlısı, hanım göbeğinden bellidir.Başka hangi millet öyle isimler koyar yemeklerine.Kısır nasıl bir yiyecektir.Karnı yarık, imam bayıldı kimler tarafından bu isimlere maruz kalmıştır.Zıkkımın kökü diye yemek gerçekten var mıdır?Kuru-pilav-turşu üçlüsü başka ülkelerce bilinir mi? Kol böreği,ssütlü nuriye ,yengen ne demektir? Patlıcan oturma falan ne demek istenir acaba?Geçenlerde cıvıklı diye bir yiyecek duydum sonra konuşurken amma acaip duyulmadık yenek isimleri çıktı ortaya.Lalangita(ayvalık yiyecegi),cırdıngış(çerkes yemegi),kurzunuş,karnıkara,hingel(Erzurum mantısı) ,tırşik(Diyarbakır yemeği),çullama,çantık,boklama( egede içi ayıklanmadan yenen balık),topalak(et yemegi),velibah(çerkes gözlemesi),kuymak(Karadeniz yemeği)İşkembe, paça, kokoreç bizim Avrupa birliğini tehdit eden ve benimde Avrupa birligine girmesekte olur yeterki onları yutalım diye düşündüğüm sevenin fanatigi olduğu sevmeyene işkence gibi gelen enfes şeylerdir.Birdeülkemizde maddi imkanlara göre değişen yemek kültüründen bahsetmek gerek. İstanbulda yaşıyorum zeytinyagını zeytinyaglı yemek ve salatalarda kullanmak için alırım, hiç almayan yada sadece salatalara az az kullanan kişilerde çoktur. Ama Ege bölgesinde( örnek: Kuşadası) zengini fakiri herkes her yemegini zeytinyagıyla yapar ve bol bol kullanır. Bizim burdaki en adi yagdan daha bol ve ucuzdur.

Yada Antalya’da bir köye gitmiştim küçükken saç ekmegi yaparlardı ve ben neden renklerinin koyu oldugunu sorunca beyaz unun pahalı oldugunu bu yüzden mısır unuyla yaptıklarını söylemişlerdi. Oysaki aynı dönem sonu Çoruma düşen yolumuzda en fakir köylünün bile bolasala beyaz un kullandığını gözlerime görmüştüm.Ama Antalya’da ki portakaldaki ucuzluk Çorum’da yoktu ..Ne kadar pizza, hamburger, cips, cheesburger yenilirse yensin, pilaki, kadayıf, hamsili pilav gibi olamaz. Mutfak kültürümüzü kaybetmemek dilegiyle. Allah kuru fasülyeden pilavı, Sultanahmet köftesinden piyazı ayırmasın.Hünkar begendisiz mücversiz öğünlere muhtac bırakmasın.Sünnet, mevlit pilavlarını başımızdan eksik etmesin.