Tutku ile okunan bir yazar, Stephen King.Stephen King’in her çıkan eserini takip eden biri, bir gün “Yazma Sanatı” ve Stephen King’le karşılaşırsa şaşırabilir. Stephen King denildiğinde, ‘korku ve gerilim’ akla gelirken, “Yazma Sanatı” adlı kitap ile King, okuyucularına farklı seslenir.Yıl 1999 ve King, kendi hayatını ve roman yazma sanatını sayfalara döker. King’in yazar kimliğini anlattığı kitap, diğer ‘roman nasıl yazılır?’ adlı kitaplardan çok farklı ve ‘yazma’ ile ilgilenenler için oldukça faydalı bir kitap. Kitabın ilk bölümlerinde King’in kimliği anlatılırken, ikinci bölümünde ise nasıl yazılır, yazarken neler yapılır vs. yazı yazma ile ilgili yararlı araçlar, çok farklı ifadelerle anlatılıyor. King’in kitabında, yazma tutkusunun çocukluğu döneminde nasıl başladığı, bazı gençlik anıları ve ilk romanı “Göz”le karşılaştığı sıkıntıları öyle bir ifade ile anlatırken, yazma sanatı adeta insanı etkisi altına alabiliyor.

 foto: www.theage.com
foto: www.theage.com

Mesela, yazmaya işte şöyle başlayın diyor, kitapta…Stephen King (1947-Portland), yazdıklarıyla birçok ödül aldı ve korku-gerilim dalında dünyada bir klasik oldu. Peki, bu kitabı neden yazdı? İşte, Stephen King “Yazma Sanatı” adlı kitabı neden yazdığını kitabın başında şu söylemlerle açıklıyor.Yazarın ilk çalışma masasının bir çamaşır sepeti olduğunu, yazı yazdığı zamanlarda eşinin bazı istekte bulunduğu şeylere nasıl sinir olduğunu; çocuk, iş, akraba ve günlük hayatın koşuşturmalarından dolayı yazamadığı zamanlar nasıl içinin sızladığını ve yazmak için okumanın şart olduğunu ve daha birçok araçları bu kitapta bulmak mümkün.

 foto: www.weblo.com
foto: www.weblo.com

Küçük Alıntılar / “Yazma Sanatı” S.King

“Ne kadar sıkıcı ya da kışkırtıcı olduğuna bakmadan, hoşunuza giden ne varsa deneyin. Eğer işe yarıyorsa mesele yok. Yaramıyorsa, kaldırıp atın. Sevseniz bile kaldırıp atın. Sir Arthur Quiller-Couch bir keresinde “Sevgililerinizi öldürün.” demişti ve haklıydı.”

“En iyi yazı, yazar için bir tür ilham verici bir oyun olduğu zaman yazılandır ve bu hep, hep, hep, hep böyledir.”

“Eğer kitap okumaya vaktiniz yoksa yazı yazacak donanımınız ve de zamanınız da yoktur.”

“Şimdi bir şeyi açıklığa kavuşturalım, tamam mı? Fikir Deposu diye, Öykü Merkezi diye, Gömük Çok Satanlar Adası, diye bir yerler yok; iyi öykü fikirlerikelimenin tam anlamıyla yoktan var oluyor, boş bir gökyüzünde dosdoğru üstünüze geliyorlar; daha evvelden birbiriyle hiç ilişkisi olmayan iki fikir bir araya gelip güneşin altında yepyeni bir şey oluşturuyor. Sizin işiniz bu fikirleri bulmak değil ve fakat kendilerini gösterdiklerinde onları tanımak.”

Bu kitap ile kurgu ustası King’in kurgu olmadan bir kitabı nasıl yazdığı ve tabi ki dünyada popüler bir yazar olan King’in yazma hakkındaki muhteşem fikirleri ile büyülenmek mümkün.KAYNAK: Kitap adı: “Yazma Sanatı” Stephen KINGStephen King Romanları ve Filmleri…