Orta Anadolu’nun dondurucu soğuğunda, gün batımından önce sığırcıklar (sturnus vulgaris) dondurucu geceyi yenmek için hazırlık içindedirler. Sürü halinde, birbirlerine kenetlenmiş, keskin soğuğa karşı uçuşurlar. Her günün akşamında, göller ve sulak alanların üzerinde uçuşarak bir yaşam savaşı verirler. Bu, yüzyıllarca değişmeyen bir kural olmuştur. Kimisi ince kar örtüsü altında kalarak toprağa karışırken, kimisi de bahara ulaşabilmektedir. Birlikte, yaşamlarını buz tutan göllere sığınarak sürdürmeye çalışırlar. Sığırcıklar tek başına uçma özgürlüğüne sahip olmalarına karşın, kışın hayatta kalabilmek için dev bir sürü oluştururlar. Kışın “ben”liği kenara atarak, birliğe yönelirler.

Kış gelince tüm göl yüzeyi buz kaplanır, birkaç yer hariç; göllerin ortasında kalan su adacıklar… Göllerin ortasında donmamış küçük alanlar kuşların sığınacakları adacıklardır; hem korunurlar, hem de besin ararlar. Bu yaşam sınavının önemli kuralı, birliğin bozulmaması ve dayanışmadır. Sığırcıklar kış boyunca birlikte uçar, beslenir, uyur ve uyanırlar. Düşmanlarını uzak tutmak için dev sürüler oluştururlar. Bu uçuş şaşırtıcı bir düzen içinde gerçekleşir. Birlikten vazgeçmeyerek bahara erişmektedirler.

Yaşam savaşı en yüce savaştır. Doğada yaşam savaşı veren milyarlarca varlık vardır. İncelendiği zaman milyarlarca destandır bu… Gölde oluşan buz, göldeki yaşamın bir süreliğine durduğunun habercisidir. Kuşlar, balıklar, balıkçılar bir süreliğine buza teslim olmuş gibidir. Bahar gelince gölün sessizliği bozulur, yaşam yeniden normale döner adeta…Soğuk, doğada yaşam ile ölüm arası uzaklığı daraltığı gibi, kuşların yaşam alanlarını da etkiler şüphesiz. Soğuk günlerde çok sayıda kuş, buz tutmamış yerleri paylaşmak zorundadır. Son buz çatlakları arasında o günkü kısmetlerini ararlar. Günbatımında sığırcıklar sazlıklara doğru uçuşurlar. Altı buz ve suyla kaplı sazlıklara, kuşlardan başka hiçbir canlı ulaşamaz. Sığırcıklar geceyi güvenle buralarda geçirirler. Sazlıklarda gecelemenin önemli kuralı, karaya oldukça uzak saz adaları bulmaktır.

Gölleri terk etmeyen su kuşlarının yaşam kaynaklarından biri de, göle akan derelerin göl ile birleştiği yerlerdir. Buralarda göle ulaşan su, akarken taşıdığı kinetik enerji ile donmaya direnir. Buralar da bir yaşam alanı demektir. Birtakım besinleri barındırmaktadır kuşlar için…Suyun buz halini alması, insanın uykuya dalmasına benzetilir. Sanki su da dinlenmeye yatmıştır. Sığırcıklar Türkiye’nin ve dünyanın en yaygın kuşlarındandır.

İlkbaharda insanlara yakın yerlerde yuva yaparlar. Kışın büyük sürüler halinde dolaşırlar. Bazı sürüler doğal göl alanlarında gecelerken, bazıları da şehir içlerinde parklarda geceler. Sığırcıkların yaşam savaşı, milyarlarca canlının verdiği yaşam savaşına bir örnektir. Canlıların varoluş gerçeği, bu tür bir yaşam savaşının ta kendisidir.1111