üzerinde günlerce, haftalarca çalışarak ortaya çıkardığınız tasarımınızı bir süre sonra başka bir yerde gördüğünüzde ne hissedersiniz?özellikle web siteleri genelde başka web sitelerinden esinlenerek tasarlanır. örneğin obama’nın sitesi ile bir israil başbakan adayının sitesi ilham alınmıştan çok birebir kopyalanmış gibi görünüyor.

burada flickr tasarım hırsızlığı grubundan örnekler, korsan tasarımlar ve buradaki fransız sitesinde de poster, reklam afişi, web sitesi gibi tasarımların karşılaştırmalı örnekleri var.

tasarım hırsızlığının sık karşılaşılan durumları arasında, bir sürü bedava wordpress teması ve açık kaynak kodlu tasarıma rağmen web sitesi, logo, stok materyal ve türkiye’de maximum düzeyde olan içerik hırsızlığı geliyor. bir müşteri ya da firma sahibi logosunun çalıntı olduğunu anlamayabilir. buradaki ve buradaki binlerce logo arasından beğenilen bir logo küçük değişiklerle yeniden satılabilir. günlerce uğraşarak yarattığınız bir çizim ya da photoshop fırçası, iki gün sonra torrent sitelerinde karşınıza çıkabilir.gelelim alınabilecek önlemlere: tasarımınızı elinizden geldiğince korumaya almalısınız.1. ilk olarak, çizim, fotoğraf gibi materyalleriniz için watermark eklemek işe yarayan bir uygulamadır. çoğu stock sitesinin yaptığı gibi, dosyanıza bir watermark eklemek, kullanıcıları kopyala yapıştır işleminden uzaklaştıracaktır. photoshopta watermark eklemeyi gösteren video için buraya tıklayın. watermark işlemini kolay yoldan yapan bazı programlar ise:batch photo watermarkingaw software (pdf & photo)winwatermarkmytoolsoft watermark software2. dijital watermark eklemek de etkili bir çözümdür. dijital watermark; resim, müzik, video dosyalarına eklenebilen; gizli/ görülemeyen bir işarettir. kullanıcılar bunun varlığını anlayamazlar. ancak eserin sahibi kendinin olduğunu ispatlayabilir. buradaki animasyon daha açıklayıcı olacaktır..buna yardımcı watermark studio programı buradan denenebilir (ben denemedim). burada da veri gizle diye türkçe bir program mevcut.3. copyspace :

bu site de web sitenizin içeriğinin korunmasına yardımcı olabilir. web sitenizin adresini kutuya yazdığınızda aynı içeriğe sahip siteleri listeliyor. ben burada yayınlanan yazılarımdan denedim. siz de deneyin, şaşıracaksınız…copyspace web sitesi, “PROTECTED BY COPYSPACE DO NOT COPY” yazan bir bannerı ücretsiz sitenize ekleyerek içeriğinizi korumanızı öneriyor.4. tineye: bu site de mantık olarak copyspace gibi çalışıyor. ancak içerik taraması yerine resim dosyalarını tarıyor. yüklediğiniz bir resmin benzerlerini bularak kaç sitede yer aldığını ve bu sitelerin adreslerini listeliyor. daha önce burada da bahsedilmiş.

yukarıdaki twitter logosu ile denedim, 7257 sonuç buldu.

buraya kadar tasarımınızı, sitenizin içeriğini korumak için yapmanız gerekenlerden bahsettim. şimdi herhangi bir çalınma durumuyla karşı karşıya kaldığınızda yapmanız gerekenlerden bahsedeyim. okuduklarımı aktarıyorum;1. hırsızlığı yapan kişi ile iletişime geçin. zaten hepimizin de aklına ilk bu gelir. bir mail göndererek sakince ona yaptığının yanlış olduğunu açıklayın ve kibarca, çaldığı bu tasarımı değiştirmesini isteyin.
2. “hırsız”, mailinize cevap vermezse ve herhangi bir faaliyet göstermiyorsa, 2. bir maille onu başına gelebilecekler konusunda uyarın.
3. hosting servisiyle irtibata geçin. siteyi tasarlayanlar uyarıları dikkate almazsa hosting servisi mağdur tasarımcı ile işbirliği içine girebiliyormuş.
4. topluluklarla paylaşın. yukarıda da bahsettiğim gibi, bazı gruplar bu tarz tasarım hırsızlıklarını deşifre ederek çalıntıyı yapanların bir nebze utanmalarını sağlıyor.5. yasal yollara başvurun. durumunuz sizi çok zor durumda bırakmışsa ve artık sinirlerinizi bozuyorsa, bir avukat ile hırsıza daha ciddi bir atakta bulunabilirsiniz.
kaynak