wsc solar car
wsc solar car

Bu sene ilk kez Türk takımlarının katıldığı WSC (Word Solar Challenge) yarışmasında büyük bir başarıya imza atıldı.Haber bültenlerinde yer bulamayan, Formula 1 kadar yankı uyandıramayan bir yarışma olan WSC geçen hafta sessiz sedasız yapıldı. Tabii ki bu sessiz sedasız deyimi ülkemiz için geçerli. Birçok dünya devletinde bu yarışma çok önemli bir spor ve teknoloji olayı olarak haberlere taşınmıştı.Yarışmaya Sakarya Üniversites ile İstanbul Teknik Üniversitesi bu sene ilk defa katıldılar. Katılımın pahalı ve zor olduğu yarışma için uzun süreçli bir çalışma yapan iki ekip de büyük emeklerle Avusturalya’da başarı için yola çıktılar.

wsc solar car
wsc solar car

Ülkemizden oraya gidişleri, oradaki maceraları bir kenara ilk kez katıldıkları bir yarışmada ilk 15 içerisine girerek iyi bir başlangıç yapmış oldular. Bu başlangıç sayesinde kısa ve uzun vadede ülkemiz için iyi çalışmalar yapacak ekiplerin de önü bir nebze açılmış oldu.Büyük mali yokluklar içerisinde başlanılan bu projeler için yapılan reklam çalışmaları, sponsorluk arayışları gerek teknik gerekse estetik yönden yapılan çalışmalar, kullanılan ürünlerin birçoğunun öğrenciler tarafından yapılması vs. gösteriyor ki gençlerimizi bir amaç etrafında toplarsak başaramayacakları hiçbir şey yok.Bu araçlar 1-2 ay içerisinde yapılabilecek bir gibi değiller. Örneğin Sakarya Üniversitesi için yarışa giren SAGUAR NL yaklaşık olarak 1.5 yıllık bir emeğin ürünü. Geçen sene haziran ayı gibi başlayan sponsorluk, tasarım, mekanik gibi çalışmalar bu seneye kadar gelmiş ve bir başarı olarak sahaya dökülmüştür.Bazılarınız belki, “kardeşim 1. Değiliz hatta ilk 3 de bile değiliz” diyebilir. Ancak rakiplere bakınca ne kadar büyük bir başarı kazandığımızı göreceksiniz. Ve bunu ilk kez katıldığımız bir yarışta iki Türk Üniversitesi ile başarmış olmamız da ayrı bir tat.

wsc solar car
wsc solar car

Örnek olarak ilk sıralara yerleşen birkaç takımı sayayım. Japonya’nın Tokai Üniversitesi, Hollanda’nın Nuon Solar Team ekibi, Amerika’nın Michigan, MIT ve Stanfort Üniversiteleri, Almanya’nın Bochum Üniversitesi, İngiltere’nin Cambrige Üniversitesi vs.Gördünüz değil mi yarışmadaki rakipleri? Birinci gelen ekip teknolojinin ana vatanı Japonya’dan. Bu zaten ilk sıraya yerleşmesini açıklar bizlere. Adamlar kendileri üretiyor, kendileri dağıtıyorlar. İlk 15 arasında ABD’nin en saygın 3 üniversitesi mevcut. MIT , Stanford ve Michigan gibi dünyanın en saygın üniversitelerinin ekipleri yer bulmuş. Hollanda’dan gelen iki ekip var. İki tane ev sahibi araç var. İngiltere’den, Almanya’dan ilk 15’e girenler mevcut. Yani bizim sıralamamız çok çok iyi. Bu arada yarışmaya katılan rakam 25’dir.Şimdi gelelim takımlara. Ülkemizden Sakarya Üniversitesi çatısı altından yarışmaya katılan ekibimizin adı Saitem. Araçları ise SAGUAR NL adı verdikleri bir güneş enerjili araç. Üniversite kapsamında bundan 5-6 yıl önce bir bitirme ödevi olarak başlanılan çalışmanın daha sonraları benimsenmesi neticesinde doğmuş bir proje. Tamamen öğrenciler tarafından organize ediliyor. Sponsorluktan mekaniğe, elektronikten tasarıma kadar her iş öğrencilerin elinden çıkıyor. Bu da üzerinde harcanan zamanı ve emeği gözler önüne seriyor.Diğer aracımız ise İstanbul Teknik Üniversitesi tarafından hazırlanan Ariba 4 aracı. Ekip hakkında pek detaylı bir bilgim olmadığı için fazla yazı yazamıyorum. Hata yapmaktansa yazmamak daha uygun olur. Tabii bu yazıya yazılan yorumlara göre bu yazıya eklemeler yapacağım bu ekip hakkında.Son bir nokta. Ülkemiz teknolojiye değil de magazine önem verdikçe, akşam haberlerinde bu tarz önemli konular değil de, kimin frikik verdiği konuşulursa, dizilerde bu tarz etkinlikler değil de uyuşturucu partisi gibi şeylere özendirilirse ne bu ülkeden ne de bu ülkenin gençlerinden bir hayır gelmez…