evet, web tarayıcıları bizlere bedava olarak sunuluyor, son versiyonlarını indirip indirip kullanıyoruz. gün geçtikçe daha güzel arayüzlere, daha hızlı görüntüleme yeteneğine sahip web tarayıcıları hizmetimize sunuluyor! peki bütün bu servislerin bedava olması hiç dikkatinizi çekti mi? acaba karları nedir diye hiç düşündünüz mü? hizmetlerine karşılık bizden ne alıyorlar? bu tarayıcılar ne kadar güvenli? buyrun beraber irdeleyelim.

Bir Demet Web Tarayıcısı
Bir Demet Web Tarayıcısı

konumuza başlamadan önce bu popüler web tarayıcılarını daha yakından tanıyalım. Internet Explorer buradan, TheWorld buradan, Opera buradan, Mozilla FireFox buradan, Tencent Traveler buradan, Maxthon buradan ve son olarak Google Chrome buradan indirilebilir.son zamanlarda internette gezinmeye başladığımda dizüstü bilgisayarımın fanının daha hızlı çalıştığını, yani benden habersiz ek işler yaptığını farkettim. benimle aynı tarayıcıyı kullanan başka bir arkadaşım da aynı şikayetle bana geldi. bunun üzerine bu konuyu biraz araştırdım. bu tarayıcılar sayesinde internette gezinmek daha kolay hale geliyor ancak tarayıcılar da gün geçtikçe özel hayatımıza daha çok giriyorlar.

İzleniyoruz
İzleniyoruz

Ne mi yapıyorlar?: aramalarımız hakkında bilgiler gönderiyorlar, tarayıcıları ve bu tarayıcılarla birlikte kullandığımız programların bilgilerini ve buna benzer daha birçok bilgiyi kendi serverlarına bizim hiç ruhumuz duymadan ve bu konuda hiç uyarılmadan gönderiveriyorlar. bu tarayıcılar içinde bu yönüyle en göze çarpanı ise google chrome‘un son versiyonu! yani benim vazgeçemediğim, kullanımı en kolay ve hızı en iyi diye düşündüğüm google chrome. google chrome’un en yeni sürümü bu yönüyle computerbild tarafından eleştirilere maruz kaldı.i̇nceleyeceğimiz birinci tarayıcı internet explorer 8:

İnternet Explorer 8
İnternet Explorer 8

mikrosoft firmasının teknoloji ve i̇nternet güvenliği bölümü başkanı craig spiezle elektronik posta ile computerbild‘in sorularını yanıtladı. bu web tarayıcının son versiyonu daha kurulum aşamasında evi ile bağlantıya geçiyor, yani firmanın serverına tarayıcının kullanımı ile ilgili bilgileri aktarmaya başlıyor. peki hangi bilgiler gönderiliyor ve bu ne için yapılıyor: craig spiezle’in sözlerine göre en son çıkan deneme sürümünde bu bilgiler kullanıcın en çok hangi fonksiyonları kullandığını anlamak için toplanıyor. bunun yanı sıra bu tarayıcıyı kaç kere çalıştırdığınız da bildiriliyor. bunları belirli ölçüde anlayabiliriz, tamam, ama işlemci, ram, sabit disk ve program uzantıları dibi bilgiler sizin bilgisayarınızı tanımlayıcı kodla birlikte neden mikrosoft‘a gönderiliyor? bunlar bir programı geliştirmek için gereken bilgileri hayli aşıyor. bu kadar bilgi toplanması sizce de aşırı değil mi? peki bu bilgileri göndermek isteyip istemediği kullanıcıya sorulmamalı mı? cevap: deneme versiyonunda otomatik gönderiliyor ancak bir sonraki sürümde kullanıcı bu servisi aktif etme ya da kapatma hakkına sahip olacak.i̇kinci tarayıcımız google chrome:

Google Chrome
Google Chrome

chrome çalışma grubu başkan yardımcısı sundar pichai computerbild’in sorularını yanıtlamak için bizzat kendisi almanya’ya gitti. yapılan eleştiriler göz önünde bulunduruldu ve bütün güvenlik ayarları bir menü altında toplandı. evet bu bir gelişme, güvenlik ayarlarını farklı yerlerde aramayacağız. fakat soru şu: acaba chrome sizin bilgisayarınızdan google’a ne gibi bilgiler gönderiyor? ne göndermiyor ki! tarayıcının versiyonu, arama yaptığınız kelimeler, girip çıktığınız bütün web adresleri, bulunamayan web adresleri, windows ve directx versiyonlarınız, bilgisayarınızdaki kullanıcılar ve bilgisayarınızdaki diğer google programları ile alakalı bilgiler. bu bilgiler bir kereliğine değil sürekli gönderiliyor. bunun yanında bu otomatik gönderme işlemi kısmen iptal edilebiliyor. peki ya internetteki posta adresimiz yani ip adreslerimiz onların serverlarında kaydedilmiyor mudur? ne dersiniz? eğer chrome kullanıyorsanız güvenlik ayarlarınızı mutlaka değiştirmelisiniz.üçüncü tarayıcımız firefox:

mozilla firefox
mozilla firefox

mozilla europe’un başkanı tristan nitot computerbild’in sorularını bizzat kendisi yanıtladı. hiç bilgi aktarımı olmadığının söylenmesi beklentisi ne yazık ki boşa çıktı ancak sonuç itibari ile firefox sadece gerekli bilgileri ve sadece kullanıcının onayı ile servera gönderiyor. bilgi aktarımı ancak tarayıcı bilinmeyen sebeple çalışmasına son verirse bu problemi çözmek için yapılıyor, tabii kullanıcının izni olursa. bu konuda en güvenilir oyu da tabii ki firefox alıyor. sonuç olarak hangi web tarayıcısını kullanırsanız kullanın mutlaka güvenlik ayarlarına bir göz atın ve gerekli değişiklikleri yapın. diğer web tarayıcılarla ilgili görüşlerinizi ve karşılaştığınız problemleri ve ayrıca tavsiye edeceğiniz web tarayıcılar varsa paylaşırsanız herkes için daha faydalı olacaktır. kaynak: securitylab tabi Rusça bilenler için. Bir diğer kaynak ComputerBild, bu da Rusça 🙂